• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.08.2022

10:04

LOMI SE ENERGETSKA KIČMA EVROPE! Šokantne scene na ključnim rekama, moćna Francuska je prvi put pala sa trona, dramatična situacija na Rajni kod Kelna

Reuters

Vesti

LOMI SE ENERGETSKA KIČMA EVROPE! Šokantne scene na ključnim rekama, moćna Francuska je prvi put pala sa trona, dramatična situacija na Rajni kod Kelna

Podeli vest

Teška situacija u Evropi. Sušno leto, sa rekordnim vrućinama širom Evrope, a reke isparavaju do te mere da su vodotokovi ugroženi, prenosi Blumberg

Francuska je u najvećoj suši ikada. Nivo reke Loare približava se najnižem nivou ikad zabeleženom. Najdužu francusku reku u nekim delovima toka sada je moguće preći peške, a pojedini rukavci su potpuno suvi.

Foto: Reuters

Loara u Francuskoj

Loara

Stručnjaci navode da je presušivanje reke posledica dva faktora: nedostatka kiše tokom zime i suše koja je pogodila Francusku od početka leta i koja je samo pogoršala situaciju. Jul 2022. je bio najsušniji mesec zabeležen od 1959. godine, prenosi Euronews.

Blumberg javlja da je Francuska sada izgubila titulu vodećeg evropskog izvoznika električne energije. Prema Enappsis Ltd, kompaniji koja se bavi analizom podataka u energetskom sektoru, Francuska je u prvoj polovini godine morala da uvozi više struje nego što je izvezla u tom periodu. S druge strane, Švedska je skočila na vrh liste i postala najveći neto izvoznik električne energije, koju najviše izvozi u Finsku i Dansku.

Inače, Francuska se priprema za početak četvrtog toplotnog talasa ovog leta. Zbog velike suše, u mnogim selima voda nije bezbedna za piće, a farmeri upozoravaju i na preteću nestašicu mleka tokom zime. 

Problemi sa snabdevanjem električnom energijom su se povećali jer su Rona i Garona previše tople da bi efikasno hladile nuklearne reaktore. Francuske nuklearne elektrane su okosnica evropskog elektroenergetskog sistema, ali su godinama postajale sve nepouzdanije. Toplotni talas je izvršio dodatni pritisak na kompaniju u većinskom državnom vlasništvu Electricite de France SA (EDF), koja upravlja nuklearnim elektranama, a regulatori su dali privremena izuzeća za pet nuklearnih elektrana iz kojih mogu da ispuštaju toplu vodu u reke, što bi moglo da naruši ekološke standarde.

Foto: Reuters

Teška situacija na Rajni, barže jedva prolaze

Rajna

I u Nemačkoj je dramatična situacija. Reka Rajna, koja je vekovima bila okosnica nemačke, holandske i švajcarske privrede, trebalo bi da do kraja nedelje postane praktično neprohodna, zaustavljajući kretanje ogromne količine robe. Dunav, koji vijuga 2.850 kilometara kroz centralnu Evropu do Crnog mora, takođe je zagušen zbog preniskog vodostaja.

Predviđa se da će dubina Rajne kod Kelna u danas, u petak 12. avgusta, pasti na 40 centimetara, a u subotu na 37 centimetara, saopštila je nemačka savezna uprava za plovne puteve i brodarstvo. Barže ne mogu da plove na tom nivou. Glavni ekonomista Dojče banke za Nemačku Stefan Šnajder rekao je za Rojters da bi čak i zbog prekida saobraćaja na Rajni rast BDP-a u Nemačkoj trebalo da bude samo 1,2 odsto na godišnjem nivou u 2022.

Od trećeg kvartala očekuje se da će nemačka privreda pasti u blagu recesiju. Verovatno najveći problem predstavlja smanjenje transporta uglja za elektrane duž Rajne, piše nemački Špigl. Rajna je važna ruta za transport robe kao što su žito, hemikalije, minerali, ugalj i naftni derivati.

Foto: AP PHOTO

Dramatično nizak vodostaj Rajne

Od sredine jula nivo vode u Rajni je bio toliko nizak da je imao primetan uticaj na teretni saobraćaj, kaže Nils Jansen, ekonomista Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu. Ranije bi pad vodostaja ispod kritične granice u periodu od 30 dana dovodio do pada industrijske proizvodnje za oko jedan odsto. Poslednji put kada je vodostaj u Rajni ovako pao, 2018. godine, pad industrijske proizvodnje iznosio je 1,5 odsto.

Reka Po

I Italija je u nezavidnoj situaciji. Reka Po ima najniži vodostaj u poslednjih 70 godina, nema vode za navodnjavanje pirinčanih polja i održavanje školjki, hiljade ribara i farmera će ostati bez posla, upozorava Blumberg.

Očekuje se da će ovogodišnja rekordna suša zbog blokade plovnih puteva prouzrokovati štetu veću od pet milijardi evra, koliko je bila šteta u 2018. godini zbog obustave saobraćaja na Rajni, kaže Albert Jan Svart, stručnjak za transport u ABN Amro. Banka. Kapacitet saobraćaja će biti ozbiljno ograničen sve dok oblast ne bude imala mnogo kiše, kaže Svart.

Preduzetnik iz Rajne Ginter Jeger kaže da je nedavno pao sa stolice kada je video troškove transporta kako je cena barže porasla za 30 odsto u jednom danu. Povezana sa Dunavom kanalom, reka teče oko 800 kilometara kroz švajcarske i nemačke industrijske zone pre nego što se uliva u Severno more u prometnoj luci Roterdam u Holandiji. Reke nije lako zameniti, potrebno je 110 kamiona za prevoz istog tereta koji nosi prosečna barža, a Nemačkoj nedostaje 80.000 kamiondžija.

Za to vreme i u Velikoj Britaniji najavljuju restrikcije u vodosnabdevanju zbog suše. Više o tome čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

eto prilike da se lako ocisti Dunav od olupina ...

koki

pre 1 godinu

Pa je l' pisao informer odavno u vreme SP u Rusiji da Putin ima oruzje kojim kontrolise klimu. I ovi zarate sa njim.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija