• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2022

10:31

ZAPAD DA SE OTREZNI, ERA UNIPOLARNOG SVETA JE - PROŠLOST! Putin: Obezbedićemo nacionalne interese i zaštititi saveznike!

AP/Photo

Vesti

ZAPAD DA SE OTREZNI, ERA UNIPOLARNOG SVETA JE - PROŠLOST! Putin: Obezbedićemo nacionalne interese i zaštititi saveznike!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je era unipolarnog svetskog poretka prošlost i da je jedino suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta moguće smanjiti tenzije u svetu, povećati nivo poverenja među državama i obezbediti njihov održivi razvoj

Putin je, obraćajući seučesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, istakao da će Rusija jačati svoje oružane snage, obezbeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, kao i da će preduzimati druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg sveta, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da upravo multipolarni svet izgrađen na međunarodnom pravu otvara nove mogućnosti za borbu protiv zajedničkih pretnji.

Prema rečima Putina, neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN.

- Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinose obezbeđivanju bezbednosti i blagostanja zemalja i naroda - istakao je Putin.

Prema njegovoj oceni, kolektivni Zapad ciljano uništava evropski sistem bezbednosti, a NATO se kreće na istok.

- Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga - rekao je predsednik Rusije.

Prema oceni Putina, Zapadu su potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namenio, kako je rekao, "sudbinu topovskog mesa".

Posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu Putin je ocenio kao pažljivo planiranu provokaciju i "drsku demonstraciju nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija