• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

17.08.2022

15:36 >> 22:44

RAT U UKRAJINI! Amerika zahteva hitan sastanaka u Savetu bezbednosti! Ukrajinci nastavljaju granatiranje zaporoške nuklearke! (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

RAT U UKRAJINI! Amerika zahteva hitan sastanaka u Savetu bezbednosti! Ukrajinci nastavljaju granatiranje zaporoške nuklearke! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Administracija Zaporoške oblasti optužila je ukrajinske snage da su gađale sistem za hlađenje nuklearne elektrane. Ukrajinski diverzanti su 4, 9. i 12. avgusta digli u vazduh šest visokonaponskih dalekovoda povezanih sa nuklearkom u Kursku. Ruska PVO oborila je prethodnog dana dva ukrajinska drona u LNR i Hersonskoj oblasti

22.40 - Zatražen sastanak u Savetu bezbednosti UN

SAD i evropske države zatražile su sednicu SB UN o Ukrajini za 24. avgust, saopštio je neimenovani izvor za Sputnjik.

22.30 - Ukrajinske snage opet granatiraju Energodar, grad u kojem se nalazi Zaporoška nuklearna centrala, saopštile su vlasti grada

22.15 - Dejstvo ruske avijacije po ključnoj saobraćajnici za VSU

Ruski jurišni avioni Su-25 i helikopter Ka-52 dejstvuju po položajima Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Jakovlevke u Harkovskoj oblasti

Kroz to naselje prolazi put između Soledara i Severska, koji još uvek kontroliše Kijev. NJime ukrajinska vojska dostavlja municiju i namirnice.

 

 

21.40 - Obdaništa pretvorili u tvrđave

Ukrajinski nacionalisti opremili su uporišta u obdaništima u Artemovsku, Slavjansku i Soledaru u DNR, izjavio je u sredu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarni odgovor Ruske Federacije.

21.05 - Ranjen civil u Donjecku

Jedan civil u Donjecku stradao je od granatiranja ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Oružane formacije Ukrajine pucale su na Petrovski okrug Donjecka, muškarac je ranjen duž Romodanovske ulice - saopštio je štab na svom Telegram kanalu.

20.35 - Ponovo napad na NE Zaporožje

Ukrajinske trupe ponovo su gađale područje NE Zaporožje. Bilo je najmanje 6 projektila, elektrana nije oštećena – saopštile su vlasti regiona.

20.00 - VSU ispalila 300 granata na osam naselja DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 300 artiljerijskih granata na osam naselja Donjecke Narodne Republike, navodi se u saopštenju Narodne milicije DNR.

- U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 300 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je ispaljena na oblasti osam naseljenih mesta republike - saopštila je Narodna milicija.

Napominje se da je u posledicama granatiranja povređeno pet civila.

19.30 - Avijacija Ruske Federacije snimljena je u akciji uništavanja neprijateljskih položaja u oblasti Avdejevke

 

 

19.00 - Kako je ruski vojnik ukrao ukrajinski tenk

Herojski čin mladog vojnika iz Sibira koji učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji.

- Ne možemo samo da ih uništavamo, moramo i neki da otmemo.

 

 

18.10 - Granatirana Gorlovka, 6.000 ljudi bez struje

- Centralne elektroenergetske mreže javljaju da je usled granatiranja Oružanih snaga Ukrajine 17. avgusta oko 15.00 časova (poklapa se sa moskovskim vremenom) oštećena je trafostanica 4/5 visokonaponskog voda 110 kV za snabdevanje. Trafostanica je bez struje... Bez struje je 6.030 pretplatnika - napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

Foto: Twitter

Konkretno, potrošači iz sela Mičurin, sela Šahti po imenu N.A. Izotov, selo Stalsbit, privatni sektor sela Komarov i selo Merkur kombinata. Trenutno se izvode radovi na popravci i restauraciji.

U granatiranju Gorlovke od strane ukrajinskih trupa oštećen je dalekovod, bez struje je ostalo više od 6.000 pretplatnika, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko.

17.40 - Ukrajinska vojska opet intenzivno granatira Energodar u kojem se nalazi Zaporoška nuklearna centrala, saopštile su gradske vlasti

 

 

17.10 - Uništenje vatrenog mesta VSU kod Avdijevke

Jedinice savezničkih snaga nastavljaju ofanzivu na velike odbrambene centre Oružanih snaga Ukrajine u predgrađu Donjecka i redovno uništavaju neprijateljske vatrene tačke.

Jedan od njih je identifikovan i pogođen sa dve vođene protivtenkovske rakete. U trenutku udara u skloništu se nalazio najmanje jedan ukrajinski vojnik. Otkrivanje i vođenje proračuna na metu je obezbeđivao dron, koji je takođe zabeležio eksplozije.

 

 

16.40 -Uhapšena dva radnika NE Zaporožje

U Energodaru, Zaporoška oblast, privedena su dva ukrajinska artiljerca (izviđača koji su navodili udare po nuklearnom postrojenju), obojica su radili u nuklearnoj elektrani, saopštilo je  Ministarstvo unutrašnjih poslova regiona.

16.20 - Sastanak u Lavovu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Lavov, gde će imati sastanak sa Vladimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštili su Sputnjiku u njegovom kabinetu.

16.00 - Ukrajinske snage granatirale su Makejevku i Gorlovku, ispalivši 11 granata kalibra 152 i 155 milimetra, saopštili su u DNR

15.36  - Ukrajina bi u akciji za oslobođenje Donjecka izgubila 40 odsto borbene sposobnosti

 

 

 

15.24 - Imenovan novi komandant Ruske crnomorska flota na Krimu

Za novog komandanta Ruske crnomorsker flota sa sedištem na Krimu imenovan je Viktor Sokolov, izvestila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore, a prenosi Rojters. Ovo imenovanje usledilo je posle eksplozija u ruskim vojnim bazama na Krimu prošle nedelje i juče, navodi britanska agencija.

Skladište municije u Džankoju na severu Krima eksplodiralo je juče i tom prilikom dve osobe su povređene, a došlo je i do poremećaja u železničkom saobraćaju. Jučerašnji incident dogodio se nakon serije eksplozija prošle nedelje u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu, za koje su ukrajinski zvaničnici naveli da su deo neke vrste specijalne operacije, a Moskva ih je objasnila nesrećnim slučajem, navodi Rojters.

 

15.19 - "U Soledaru trećina mobilisanih Ukrajinaca napustila položaje" 

Ruske snage su visokopreciznim oružjem pogodile skladište municije ukrajinskih trupa u Slavjanskoj oblasti Donjecke Narodne Republike, u napadu je uništeno više od tri hiljade artiljerijskih granata i mina kalibra 122 mm i ubijeno više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Visokopreciznim napadima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Hersonskoj oblasti je ubijeno više od 40 pripadnika ukrajinskih snaga i 10 jedinica specijalnih vozila, dodao je on. U Soledaru je prilikom popunjavanja redova 10. planinsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine više od trećine mobilisanih građana napustilo jedinice bez dozvole, odlazeći u nepoznatom pravcu. Zbog velikih gubitaka, popunjenost brigade ostaje ispod 50 odsto.

15.00 - Zaharova: Donjecka i Luganska Narodna Republika su suverene države

"To znači da one mogu samostalno da odluče da li će pozvati generalnog sekretara UN Antonija Gutereša", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Podsetiću vas da su Donjeck i Lugansk suverene države koje, naravno, vode svoju politiku. Naravno, sada se suočavaju sa pretnjom, suočavaju se zajedno sa našom zemljom koja je pritekla u pomoć na njihov zahtev, ali to su suverene države. Zbog toga pozivanje generalnog sekretara UN i upućivanje poruka zavisi od odgovarajućih struktura DNR i LNR“, rekla je Zaharova za Sputnjik.

Foto: AP PHOTO

Marija Zaharova


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sastaće se u četvrtak u Lavovu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je ranije portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.


Zašto Gutereš ne ide u Zaporošku nuklearku


Zaharova je takođe navela da ne razume zašto delegacija IAEA i dalje ne može da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu, ako je generalni sekretar UN uspeo da organizuje posetu Ukrajini.


„Ako je generalni sekretar UN stigao u posetu teritoriji Ukrajine, iskreno ne razumem zašto je delegacija IAEA – strukture UN, jedna od grana ‘velike porodice UN’, zašto delegacija IAEA ne može da ode, sa stanovišta sekretarijata UN, do Zaporoške nuklearne elektrane“, istakla je Zaharova. Ona je dodala da predstavnici IAEA odavno čekaju da vide šta se dešava oko ovog nuklearnog objekta, odnosno „šta radi kijevski režim u vezi sa bezbednošću nuklearne elektrane“.

11.00 - Kim nudi Putinu 100.000 vojnika za Ukrajinu!

Lider Severne Koreje preko diplomatskih kanala poručio ruskom predsedniku da je voljan da mu pošalje svoju vojsku za borbe u Donbasu u zamenu za žitarice i energente, pišu moskovski mediji

10.48 - Britanski obaveštajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne nedelje je najverovatnije bio usmeren na pregrupisanje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je danas britanska vojna obaveštajna služba. Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima severno od grada Donjecka, preneo je Rojters.

Najžešće borbe su se vodile oko sela Peski, u blizini donjeckog aerodroma, navodi britanska služba na Tviteru. Britanci predviđaju da ruski napad ima za cilj da se osvoji put M04, što je glavni prolaz ka Donjecku sa zapada Ukrajine.

 

10.37 - Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

"Više višecevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu", naveo je on.

On je na Tviteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana, prenosi Gardijan.

"Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ''zamenu'' na bojnom polju", rekao je on.
 

 

10.00 - Presek stanja


Tokom protekla 24 časa ukrajinske snage izgubile su do 55 pripadnika, uništeno je šest oklopnih transportera i četiri specijalna vozila, saopštio je portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike kapetan Ivan Filiponenko.


Ukrajinske snage gađale su proteklog dana Pervomajsk američkim raketnim sistemima M142 „Himars“, na koji su ispalile tri rakete. „Himarsima“ je takođe gađano naselje Rodakovo, na koje je ispaljeno četiri rakete. U Rodakovu je u napadu oštećeno 12 stambenih zgrada, uništena je srednja škola, dečji vrtić, zgrada administracije, zgrada železnice i građevinskog preduzeća, precizirao je Filiponenko.

 

09.32 - Ukrajinske snage gađale su Pervomajsk sistemima „Himars“


Ukrajinske snage gađale su Pervomajsk sistemima „Himars“, koje su dobile od SAD.
Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene, među njima i trogodišnje dete, saopštili su u LNR.

 

09.10 - Podoljak: Ukrajina ima novu strategiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak otkrio je da Ukrajina ima novu vojnu strategiju i da je to ''stvaranje haosa unutar ruskih snaga''

08.38 - Šolc želi direktan kontakt sa Putinom

Direktni kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom su veoma važni, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc

08.36 - Posledice udara Himarsa

 

 

 

08.16 - Bračuk: Tri osobe povređene u raketiranju Odeske oblasti

U raketnim napadima ruskih snaga na Odesku oblast povređene su tri osobe, saopštio je načelnik regionalne administracije Sergej Bratčuk. On je naveo da su dve rakete pogodile jedan od rekreativnih centara i da je potom došlo do požara, prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećeno je i nekoliko privatnih zgrada u blizini.

 

 

08.14 - Ukrajina: Rusi granatirali Nikolajev

 Ruske snage noćas su izvele jako granatiranje Nikoljava, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Senkevič. On je naveo da su snažne eksplozije ođeknule u različitim delovima grada i pozvao građane da ostanu u skloništima, prenosi Ukrinform.

Senkevič je precizirao da su pogođeni civilni objekti i da su oštećene stambene zgrade.

 

07.33 - Poslanik Državne dume: Ukrajinski borbeni potencijal uništen


Borbeni potencijal ukrajinske vojske je uništen, sada se ruska vojska suočava sa snagama kolektivnog Zapada koje su rasporedile svoje uporište u Ukrajini, izjavio je poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet.


On je istakao da je Rusija zabeležila „veliki broj plaćenika u redovima ukrajinske vojske, uključujući i iz Britanije i Poljske, a da ne govorimo o stalnim i velikim isporukama oružja“, rekao je Šeremet za Sputnjik. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, žele da očuvaju unipolarni svet u kojem mogu da diktiraju i nameću svoje uslove.

 

07.18 - Zaporoška oblast: UN da osudi napade na nuklearku


Ujedinjene nacije ignorišu granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, umesto da osude postupke ukrajinskih neonacista, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.


„Rukovodstvo UN faktički ne reaguje na naše apele i pozive, ne osuđujući granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista. Ako nastave da ignorišu činjenice granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga i ne pokušavaju da ih nekako urazume, onda je vreme da se takva struktura preimenuje u ‘Organizaciju određenih nacija’, pošto su danas UN postale platforma za promovisanje geopolitičkih interesa isključivo Anglosaksonaca. Baš kao kod Orvela gde su svi jednaki, ali neki su jednakiji“, rekao je Rogov za Sputnjik.


Prema njegovim rečima, rukovodstvo UN ne čuje i ne vidi ostatak sveta, uzimajući u obzir samo stav zapadnih zemalja. „Sve to pokreće pitanja i dovodi u sumnju nepristrasnost rukovodstva ove strukture. Stiče se utisak da ih istorija Lige naroda ničemu nije naučila“, naglasio je Rogov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 1 godinu

Svo zlo dolazi iz Amerike, zasto se ta drzava promenila za poslednjih 50 godina , sta se desilo te se promenila i preokrenula da seje ovakvo zlo po svetu ?. Sve u evzi nuklearne centrale u Ukrajini radi ona, sve u vezi naseg KiM radice ona naravno zajedno sa Englezima .

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)
Planeta

RUSI LIKVIDIRALI UKRAJINSKE SPECIJALCE, KIJEV IMA ČIM DA UDARA PO RUSIMA, GRANATIRAN ENERGODAR I NE ZAPOROŽJE, uništeni strani plaćenici.! (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 173. Snage „Ahmata“ zauzele su strateški važan položaj kod Severska u DNR. Ruska vojska probila je odbranu ukrajinske vojske i napreduje na području Ugljedara. U nedelju su u DNR oborene dve ukrajinske bespilotne letelice, vod raketnih sistema „Grad“, vod topova „Giacint B“ i sedam vodova haubica D-30

15.08.2022

18:16 >> 18:17

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija