• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.08.2022

11:48

"RAT U UKRAJINI STAVIĆE TAČKU NA ZAPADNU DOMINACIJU"! Orban: EU postaje slabija nakon završetka sukoba u Ukrajini

Vesti

"RAT U UKRAJINI STAVIĆE TAČKU NA ZAPADNU DOMINACIJU"! Orban: EU postaje slabija nakon završetka sukoba u Ukrajini

Podeli vest

Sukob u Ukrajini ima potencijal da demonstrativno okonča zapadnu dominaciju na globalnom nivou, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban

U intervjuu za nemački magazin "Tičis ajnblik", Orban je rekao da očekuje da će Evropska unija postati slabija na globalnoj areni kada se sukob u Ukrajini završi. Mađarski lider je naveo da Zapad nije u stanju da vojno dobije sukob i da sankcije koje je uveo Moskvi nisu uspele da destabilizuju Rusiju. Da stvar bude još gora, kaznene mere su se spektakularno odrazile na Evropu, rekao je on.


Orban je takođe primetio da veliki deo sveta ne stoji iza SAD-a kada je reč o Ukrajini. On je ukazao na Kineze, Indijce, Brazilce, Južnu Afriku, arapski svet, Afriku kao regione koji ne podržavaju zapadnu liniju u sukobu.


„Sasvim je moguće da će upravo ovaj rat demonstrativno staviti tačku na zapadnu dominaciju“, dodao je Orban. S druge strane, sile koje nisu članice EU već imaju koristi od situacije, rekao je on, ukazujući na Rusiju, koja ima sopstvene izvore energije.

Foto: AP/Photo

Viktor Orban


On je napomenuo da dok je uvoz energenata u EU iz Rusije naglo opao, ruski gasni gigant "Gasprom" beleži skokove svojih prihoda.

I Pekingu je sada bolje nego pre početka sukoba, naglasio je Orban. On je objasnio da je Kina ranije bila „na milost i nemilost Arapima“, ali više nije, očigledno misleći na tržište nafte, navodi RT.
Drugi korisnici, po mišljenju mađarskog premijera, su „velike američke korporacije“. Da bi potvrdio svoj stav, Orban je ukazao na udvostručenje profita "Eksona", učetverostručenje profita "Ševrona", kao i povećanje od šest puta kompanije "Konoko Filips".

Iako se saglasila sa sankcijama EU protiv Rusije, Mađarska je zadržala neutralan stav od izbijanja sukoba, ne dajući ni jednoj strani oružje niti dajući bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.
Budimpešta je insistirala da ne može da rizikuje bezbednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.
Štaviše, Orban i drugi mađarski najviši zvaničnici su u više navrata kritikovali neke od sankcija EU, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji.

Foto: Informer/Fotomontaža

 

Mađarska je još u maju ušla u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom EU zbog ruskog naftnog embarga. Budimpešta je ukinula svoj veto tek nakon što je dobila izuzeće za naftu koje se uvozi naftovodima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Ma evo vec pocelo da se rusi, samo sto nije...... ovaj Orban lupi pa ostane ziv, tako je ako se secate pre 2 meseca objavio da ce rat da dodje , neizbezno, za psr dsna na mafjarsku granicu i nista.... a on lepo u hrv na more.... ko njemu veruje naivsn je ko dete od 3 godine

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija