• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

22.08.2022

10:22

Rjabkov objasnio, pa upozorio NATO! Rusija je jasno označila koje su crvene linije, a destruktivno ponašanje alijanse je rizično... "Bićemo spremni da upotrebimo NUKLEARNO ORUŽJE U SLUČAJU AKO..."

Reuters

Vesti

Rjabkov objasnio, pa upozorio NATO! Rusija je jasno označila koje su crvene linije, a destruktivno ponašanje alijanse je rizično... "Bićemo spremni da upotrebimo NUKLEARNO ORUŽJE U SLUČAJU AKO..."

Podeli vest

Destruktivno ponašanje NATO-a koji ignoriše crvene linije, koje je označila Moskva je rizično, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov

„Destruktivna politika zemalja NATO, kojom se ignorišu naše crvene linije i uvlače se u sukob sa Rusijom u Ukrajini, koje je na ivici direktnog konflikta, izuzetno je rizično. Očigledno, ovo vodi do dalje eskalacije pa i sve do vojnog sukoba nuklearnih sila što može dovesti do najvećih posledica“, rekao je diplomata za list „Izvestija“.

Rjabkov je ukazao na rizike u slučaju primene nuklearnog naoružanja i naveo da zemlje, koje imaju nuklearni arsenal, moraju da se pridržavaju postulata o neprihvatljivosti međusobnog rata.


„Sa zaoštravanjem ukrajinske krize, koja je nastala krivicom ukrajinskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, ova poruka ne samo da nije izgubila na aktuelnosti nego je i dobila dodatni značaj“, podvukao je on.

Rjabkov je podsetio da ruska doktrina hipotetički dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala isključivo kao odgovor na agresiju sa primenom oružja za masovno uništenje protiv Rusije i njegovih saveznika ili u slučaju kada je ugroženo postojanje zemlje.

Foto: printscreen/tvzvezda.ru


„Drugim rečima, Rusija će primeniti nuklearno oružje samo ako bude napadnuta ili kao vid samoodbrane u vanrednim situacijama. Ovde nema mesta nikakvim spekulacijama ili fantazijama“, zaključio je ministar.

Rusija je krajem 2021. godine objavila nacrte sporazuma sa SAD i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, između ostalog, zahtevala od zapadnih partnera pravne garancije da dalje neće širiti NATO na istok, da Ukrajina neće postati članica bloka i da neće postavljati vojne baze u postsovjetskim zemljama.


Nacrt sporazuma je podrazumevao tačku o nerazmeštanju udarnog NATO naoružanja pored granica sa Rusijom i o povlačenju snaga Alijanse u Istočnoj Evropi na pozicije od 1997. godine. Krajem januara, SAD i NATO su predali pismene odgovore Moskvi na predloge Rusije za bezbednosne garancije, ali nisu obratili pažnju na niz ključnih uslova.

Foto: Public

Sergej Rjabkov


Rusija je nekoliko puta ukazilava na činjenicu da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konflikt. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je članstvo Finske i Švedske u NATO nazvao formalnim korakom, koji može imati posledice. On je podvukao da se NATO na takav način približio ruskim granicama i zato će Ministarstvo odbrane analizirati situaciju i radiće na jačanju zapadnih granica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Flfk

pre 1 godinu

Vrlo je moguće, jer rukovodstvo Rusije pati od kompleta nize vrednosti...obicno su takve osobe sklone rizicnim potezima,jer se ponašaju kao uvredjena deca...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija