• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

28.08.2022

15:58

ZVECKANJE ORUŽJEM NA JUGU EVROPE, LOVCI NA NIŠANU! Dve NATO zemlje na ivici sukoba

Vesti

ZVECKANJE ORUŽJEM NA JUGU EVROPE, LOVCI NA NIŠANU! Dve NATO zemlje na ivici sukoba

Podeli vest

Tenzije u istočnom Sredozemlju i Egejskom moru ponovo su porasle, nakon poslednjih tvrdnji Turske da je susedna Grčka raketama elektronski ciljala njihove borbene avione F-16 koji su, kako se navodi, bili u izviđačkoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru

Radar grčkog raketnog sistema S-300, baziranog na ostrvu Krit, registrovao je i naciljao turske avione 23. avgusta, izvestila je turska agencija Anadolija, pozivajući se na izvor u ministarstvu odbrane.

Turski lovci leteli su na visini od 10.000 stopa zapadno od grčkog ostrva Rodos, kada se aktivirao radar za praćenje ciljeva na ruskom PVO sistemu S-300, da bi se po završetku misije vratili u svoje baze. U turskom saopštenju se podseća da se prema pravilima NATO aktivacija radara za nišanjenje na PVO sistemima smatra neprijateljskim činom.

Kako prenosi "Al Džazira", obe zemlje gomilaju snage duž granica usred niza nedavnih incidenata, od kojih se nedavni desio iznad grčkog grada ka granici sa Turskom Aleksandropolisa. Grčki generalštab je rekao da su turski lovci povredili vazdušni prostor i približili se gradu.

I Turska i Grčka su članice NATO, ali su bez obzira na to često na ivici oružanog sukoba, zbog spora oko ostrva u istočnom Sredozemlju, o granici na moru i – pravu na eksploataciju nafte ili gasa, piše "Dojče vele" (DW), dodajući da Grci izdvajaju za odbranu najviše od svih članica alijanse, 3,8 odsto BDP.

Dve zemlje su 1996. jedva izbegle rat zbog jednog nenaseljenog ostrva Imia. I 2020. je eskalirao konflikt oko grčkih i turskih zahteva za kontrolom tih područja, navodi DW.

Suverenitet pod znakom pitanja

Ankara dovodi u pitanje grčki suverenitet nad čitavim nizom ostrva u istočnom Egejskom moru – poput Rodosa, Lezbosa, Samosa i Kosa – zato što je Grčka, kako tvrde Turci, stacioniranjem vojnih snaga na njima prekršila međunarodne ugovore. Redovnim letovima turskih borbenih aviona iznad grčkih ostrva, piše DW, Ankara gotovo svakodnevno demonstrira svoje zahteve.

Turska se poziva na Ugovor iz Lozane iz 1923. kojim je definisana današnja granica i kojim su Grčkoj, nakon grčko-turskog rata, pripala ostrva Lezbos, Hios, Samos i Ikarija, odnosno na Ugovor iz Pariza iz 1947. kojim se Italija nakon Drugog svetskog rata u korist Grčke odrekla grupe ostrva Dodekanez. Ugovorima je definisano da ta ostrva moraju da budu demilitarizovana.

Atina prisustvo svojih jedinica na ostrvima opravdava osećajem ugroženosti zbog učestalih manevara turskih vojnih brodova na zapadnoj turskoj obali, odnosno pravom svake države na samoodbranu.

Naklonost Vašingtona

Dok Nemačka u ovom konfliktu, kako piše DW igra "sporednu ulogu" - što se tiče pitanja suvereniteta ostrva ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je nedavno rekla da su "Grčka ostrva grčka teritorija" - i Atina i Ankara se bore za naklonost Vašingtona.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je od Vašingtona tražio da ne podrži modernizaciju i proširenje turskog borbenog vazduhoplovstva uz pomoć aviona tipa F-16. Za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ta poseta je bila bolna, jer je Micotakis uspeo da pridobije SAD da Grčkoj prodaju borbene avione F-35, iste one koje Vašington nije hteo da proda Turcima.

Foto: Reuters

Ali uskoro potom je američki predsednik Džo Bajden na marginama samita NATO u Madridu krajem juna obećao da će "u potpunosti" podržati modernizaciju turske flote uz pomoć F-16. Tako je, kako se pretpostavljalo, Bajden hteo da ponudi Erdoganu nešto konkretno za podršku Turske ulasku Švedske i Finske u NATO.

Uticaj rata u Ukrajini

Iako konačna odluka o isporuci aviona F-16 još uvek nije pala, ova priča jasno pokazuje koliko Turska strateški profitira od rata u Ukrajini – zato što je pozicija Ankare sada još važnija nego što je ionako bila ranije, ističe DW.

Turska je, pre rata u Ukrajini, kupila ruski raketni PVO-sistem i tako razbesnela Amerikance. NATO tada nije mogao sebi da dozvoli raskol sa Turskom, a tek sada to ne može, u jeku ruskog rata u Ukrajini koji je ušao u šesti mesec.

DW podseća da je Erdogan krajem jula pozvao NATO-partnere na vojnu vežbu u Izmiru na obali Egejskog mora, praktično u vidokrugu grčkih ostrva. Radilo se o vežbi mornaričke invazije sa ciljem osvajanja fiktivnog ostrva, na kojoj su učestvovale američke, francuske i italijanske trupe. Ali, ne i grčke, zbog čega je Atina žestoko protestovala. Taj protest se, kako piše DW, izgubio negde u hodnicima centrale NATO u Briselu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija