• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Izvestija

30.08.2022

11:14

AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Iran isporučio Rusiji PRVU SERIJU ubitačnih dronova!

Reuters

Vesti

AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Iran isporučio Rusiji PRVU SERIJU ubitačnih dronova!

Podeli vest

Rusija je dobila prvu seriju iranskih bespilotnih letelica koje mogu da se koriste tokom vojne Specijalne operacije na teritoriji Ukrajine

Kako navodi Vašington post, prilikom testiranja iranske opreme, ruska vojska je imala problema koji su izazvali nezadovoljstvo ruske vojske kvalitetom isporučenih dronova.

- Američka administracija tvrdi da bi Rusija ukupno trebalo da dobije "stotine iranskih bespilotnih letelica raznih tipova - piše Komersant.

Prema pisanju medija, Iran je Rusiji poslao najmanje dva tipa dronova: Mohadžer-6 i Šahed.

Pogodni su za udare na vojne ciljeve i gađanje radarskih sistema. Kako prenosi Vašington post, isporuke iranskih bespilotnih letelica Rusiji počele su 19. avgusta ruskim transportnim avionima.

Ranije je objavljeno da su ruski naučnici razvili sopstveni "šok" dron "Lancet". Ruska vojska planira da napravi "vojsku" ovih kamikaza bespilotnih letelica kako bi zaštitila pomorske granice zemlje od nasilnih upada brodova.

Prema vojsci, prednost korišćenja dronova je njihova visoka efikasnost uz relativno nisku cenu.

Foto: Reuters

Proizvodnja i održavanje "lebdećih granata" znatno je jeftinije od upotrebe protivbrodskih projektila.

Jedan mali dron može efikasno da onesposobi neprijateljski brod tako što će napasti njegove navigacione sisteme i učiniti ga potpuno bespomoćnim. Pri tome, vojska ne planira da se brine o dronovima koji su izvršili svoj zadatak: bespilotne letelice kamikaze će se samouništavati tokom izvršenja svoje misije.

Međutim, ukupan broj vojnih bespilotnih letelica, prema američkim obaveštajnim podacima, ruske vojske danas ne prelazi 1500-2000 jedinica. Sjedinjene Američke Države smatraju da ruska vojska još nema dovoljan broj udarnih bespilotnih letelica neophodnih za izvođenje vojne operacije.

Vašington veruje da će iranski dronovi delimično popuniti prazninu u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini. Ranije je saopšteno da su SAD upozorile na mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu i Ruskoj Federaciji u slučaju potvrde isporuke iranskih borbenih dronova Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17