• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/CNN

31.08.2022

13:34

ESTONIJA, LITVANIJA I POLJSKA ODUŠEVLJENE! Ukrajina koristi koncept otpora koji je Amerika razvila nakon ruskog rata u Južnoj Osetiji!

AP PHOTO

Vesti

ESTONIJA, LITVANIJA I POLJSKA ODUŠEVLJENE! Ukrajina koristi koncept otpora koji je Amerika razvila nakon ruskog rata u Južnoj Osetiji!

Podeli vest

Šest meseci nakon početka ruske specijalne operacije, američki i evropski zvaničnici kažu da je Ukrajina uspešno koristila metod otpora, koji su razvile američke snage za specijalne operacije kako bi uzvratila Rusiji. Ovo je Operativni koncept otpora (OKS), koji je nastao 2013. nakon rata između Rusije i Gruzije, prenosi CNN

Prema pisanju lista, vrednost koncepta na Zapadu je ostvarena tek nakon aneksije Krima 2014. godine. Zapad je pojačao proučavanje kako planirati totalnu odbranu, koja bi uključivala ne samo vojsku, već i civilno stanovništvo.

Specijalna operacija, pokrenuta u februaru, postala je poligon za testiranje OKS-a.

Koncept nudi inovativan i nekonvencionalan pristup ratu i potpunoj odbrani.

- Sa tačke gledišta sveobuhvatne zaštite, ukrajinske vlasti su u redu. Oni koriste svaki resurs, kao i neka vrlo nekonvencionalna sredstva, da potkopaju oružane snage Ruske Federacije - rekao je penzionisani general-potpukovnik Mark Švarc, koji je bio komandant Komande specijalnih operacija u Evropi, tokom razvoja doktrine.

U seriji nedavnih bombardovanja na Krimu, penzionisani pukovnik vojske Kevin Stringer, koji je predvodio grupu koja je razvila koncept otpora, vidi znakove njegove upotrebe.

- Pošto to ne možete da uradite na uobičajen način, morate da koristite snage za specijalne operacije, a tim snagama će biti potrebna podrška otpora, obaveštajni podaci, resursi, logistika, da bi pristupili ovim regionima - rekao je Stringer.

Izveštaj ukrajinske vlade do kojeg je došao CNN, priznaje da Ukrajina stoji iza napada na ruske baze i skladište municije. Napadi, izvedeni daleko iza neprijateljskih linija, izvedeni su van dometa naoružanja koje su SAD i druge zemlje poslale Ukrajini, a na snimku eksplozija nisu vidljivi ni projektili ni dronovi. Rusija je eksplozije pripisala sabotaži.

Foto: Tanjug/AP

- Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da principi OKS dobro funkcionišu u stvarnim borbenim uslovima - rekao je Stringer.

Početkom aprila, komandant američke komande specijalnih operacija general Ričard Klark, rekao je senatskom komitetu za oružane snage, da su SAD pomogle u obuci snaga otpora u Ukrajini, koje su dodeljene specijalnim snagama u poslednjih 18 meseci. Na pitanje da li je video uspeh ove obuke u aktuelnom sukobu, Klark je odgovorio potvrdno.

Na početku sukoba, ukrajinske vlasti su napravile veb stranicu koja objašnjava različite načine otpora. Sajt opisuje načine korišćenja nenasilne akcije, uključujući bojkot masovnih događaja, štrajkove, humor i satiru.

Cilj je da se potkopa sposobnost proruskih vlasti da vladaju. Doktrina otpora takođe sugeriše nasilna dela, uključujući upotrebu molotovljevih koktela, namerno podmetanje požara i dodavanje hemikalija u rezervoare za gas, za uništavanje vozila.

Doktrina takođe poziva, na široku kampanju slanja poruka kako bi se kontrolisale informacije o sukobu, sprečilo širenje poruka vlasti i održalo jedinstvo stanovništva.

Snimci ukrajinskih udara na ruske tenkove, često uz muzičku pratnju, postali su viralni, kao i snimci ukrajinskih vojnika koji spasavaju životinje lutalice. Ovo takođe postaje deo otpora, dozvoljavajući Ukrajini da oblikuje naslove u zapadnim medijima u svoju korist, i često humanizuje ukrajinsku vojsku na način na koji Rusi nisu uspeli.

Foto: Tanjug/AP

Na čelu otpora je predsednik Volodimir Zelenski, koji svojim kasnonoćnim video snimcima i čestim međunarodnim govorima drži sukob u fokusu.

Nalet izveštaja o ratu izazvao je talas podrške iz inostranstva, i uspešno povećao snabdevanje Ukrajine dodatnim oružjem i municijom, od strane zapadnih vlada.

Ne postoji univerzalna verzija doktrine – ona se prilagođava svakoj zemlji u zavisnosti od njenih mogućnosti i terena. Nije namera da se stvori ili podrži pobuna, njen cilj je stvaranje snaga koje će odobriti vlada, i koje će sprovoditi akcije protiv stranog mešanja, u cilju obnavljanja suvereniteta.

Nakon stvaranja OKS, samo su Estonija, Litvanija i Poljska izrazile svoje oduševljenje njime. Međutim, nakon aneksije Krima, interesovanje za metodu je brzo poraslo.

Do sada je 15 zemalja učestvovalo u nekom obliku obuke u ovoj doktrini otpora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
micko

pre 1 godinu

to je od ranije poznato i zove se terorizam samo što zapadnjaci o odnosu na ono što njima odogovara nazivaju terorizmom ili opravdanom odbranom ... Da Bog da ji zlo snašlo kako samo zlo prizivaju!!!

goran bojanovic

pre 1 godinu

Mišljenja sam da će iskazano oduševljenje prerasti u plač i kuknjavu. Batina makar je nazvali i "otpor" ima dva kraja.

Kiza

pre 1 godinu

Samo polako. Kako ce vam splasnuti to odusevljenje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija