• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2022

21:39

RUSI OBORILI NAORUŽANI DRON KOD ZAPOROŠKE NUKLEARKE! Kijev priznao udare kod Energodara, ovo su posledice granatiranja Donjecka...

Reuters

Vesti

RUSI OBORILI NAORUŽANI DRON KOD ZAPOROŠKE NUKLEARKE! Kijev priznao udare kod Energodara, ovo su posledice granatiranja Donjecka...

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, 190. dan

21.30 - Kijev: Uništili smo ruske pozicije u regionu oko Energodara

Ukrajinska vojska saopštila je večeras da je izvela danas napade na ruske pozicije u regionu oko južnog grada Energodara, u blizini nuklearne elektrane u koju je došla misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Stigla je potvrda da su u regionu oko gradova Hersona i Energodara naši vojnici uništili tri neprijateljska artiljerijska sistema, skladište municije i četu vojnika", naveo je ukrajinski Generalštab na Fejsbuku.


Herson se, inače, nalazi na oko 300 kilomeara jugozapadno od Energodara.

Kako navodi Rojters, ova objava ukrajinske vojske je neobična, jer vojska retko daje detalje o konkretnim metama.

Tim IAEA prikuplja podatke u nuklearki Zaporožje, koju pod kontrolom drže ruske snage.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke Zaporožje u Energodaru.

20.20 - Oboren naoružani ukrajinski dron u blizini nuklearke

Ruska vojska oborila je jurišnu bespilotnu letelicu ukrajinske vojske u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopšteno je Sputnjiku iz administracije Energodara.

„Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine, koja je nosila bojevu municiju, oborena je danas u području nuklearne elektrane. Projektil nije detonirao. Ukrajinski militanti, očigledno, nastavljaju sa pokušajima napada na elektranu uprkos činjenici da se tamo nalaze službenici Međunarodne agencije za nuklearnu elektranu“, saopšteno je iz administracije.

Kako dodaje naš sagovornik, dron je oboren na nekoliko stotina metara od nuklearke.
Dopisnik Sputnjika javlja da je u Energodaru danas mirno.

19.30 - Posledice granatiranja Donjecka

 

 



19.14 - Kijev priznao

Ukrajinski generalštab priznao je da su ukrajinske trupe izvele udare u oblasti Energodara, gde se nalazi nuklearka Zaporožje.

19.00 - Rusija prekinula snabdevanje EU gasom!

18.30 - Ponovo napadnut Donjeck

 

 

18.00

 

 

17.30 - Ukrajinske snage pogodile stambenu četvrt

Ukrajinska vojska je izvela napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, a rakete su pogodile stambeni sektor, saopštio je predstavnik gradske administracije Ruslan Agajev.
Kako je precizirano, usled udara rakete zapalila se kuća, a na licu mesta su vatrogasne brigade. „Sve koji žive na teritoriji Ukrajine molim: zamislite se koga podržavate. Ovo je teror“, rekao je Agajev.

17.20 - Dejstvo PVO

 

 


16.05 - Ukrajina: Prisilili smo Putina da promeni taktiku

Rusija ni posle više od šest meseci rata nije uspela da ostvari jedan od svojih glavnih ciljeva u Ukrajini – osvajanje cele Donjecke oblasti. Rusija je, podsećamo, uspela da osvoji istočni region Luganska, ali se izuzetno teške borbe nastavljaju širom Donjecka.

Zbog toga je ruski predsednik bio prinuđen da promeni rok za osvajanje Donjecka sa 31. avgusta na 15. septembar, tvrdi Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske snage pregrupisuju kako bi povećale broj vojnika zapadno od grada Donjecka. Američki istraživački centar Institut za rat rekao je da je "malo verovatno" da će Rusija moći da zauzme ceo Donjeck do 15. septembra.

16.00 - Novi napad ukrajinske vojske

Ukrajinske trupe ponovo su pucale na Novu Kahovku.

Gradske vlasti su javile da su rakete pogodile stambeni sektor.

15.40 - Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte i gasa

14.50 - Članovi Međunarodne agencije za atomsku energiju bezbedni

Predstavnik „Rosenergoatoma“ rekao je novinarima da je članovima misije Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji su ostali u Zaporoškoj nuklearki, osigurana bezbednost.

- Postoje standardi bezbednosti i ti standardi su ispoštovani. Ti ljudi danas funkcionišu u skladu sa standardima bezbednosti koje im je garantovala ruska strana - rekao je on.

Upitan da li oni imaju i naoružano obezbeđenje, predstavnik „Rosenergoatoma“ je odgovorio:
"Sve što je neophodno."

13.48 - Šojgu o napadima na Zaporošku NE

Ukrajinski napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu stvaraju realnu opasnost od katastrofe u Evropi, to je u suštini nuklearni terorizam, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju održanom u resornom ministarstvu, piše Sputnjik.

- Izvodeći napade na objekte atomske centrale, Kijev stvara realnu opasnost od nuklearne katastrofe u Evropi. Prema međunarodnom pravu, to nije ništa drugo nego nuklearni terorizam - rekao je ruski ministar.

On je dodao da, bez obzira na dolazak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, provokacije Kijeva i dalje traju. U četvrtak je ukrajinska vojska gađala ne samo Zaporošku nuklearku nego i maršrutu kojom su se kretali članovi misije.

Sergej Šojgu, takođe, tvrdi da Oružane snage Rusije nemaju teško naoružanje u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: Reuters

Sergej Šojgu

- Ukrajinske vlasti otvoreno lažu da Oružane snage Rusije, navodno, prikrivajući se važnim energetskim objektima, gađaju Oružane snage Ukrajine iz dalekometnih artiljerijskih sistema. Odgovorno izjavljujem da teško naoružanje na teritoriji atomske centrale i okolnih oblasti nemamo. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju u to i lično uveriti - rekao je ministar.

Šojgu tvrdi da Oružane snage Ukrajine od sredine jula, koristeći zapadno naoružanje, redovno granatiraju infrastrukturu Zaporoške nuklearke.

- Od 18. jula zabeleženo je 29 napada, ispaljeno je 120 artiljerijskih projektila i upotrebljeno 16 dronova-kamikaza - rekao je Šojgu.

13.22 - Grosi: Fizički integritet NE Zaporožje više puta bio narušen

Očigledno je da je "fizički integritet" nuklearne elektrane Zaporožje "narušen nekoliko puta", saopštio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nakon boravka u ukrajinskom postrojenju, prenosi BBC.

U obraćanju novinarima, nakon što se iz nuklearke Zaporožje, koju su u martu zauzele ruske trupe, vratio na ukrajinsku teritoriju, Grosi je rekao da je i dalje zabrinut "sve dok ne budemo imali stabilniju situaciju" u postrojenju i objasnio da "inspektori nisu utvrdili da li je uočena šteta namerna ili slučajna".

"Ali to je realnost koju moramo da prepoznamo i to je nešto što se ne smemo da dopustimo da se dalje dešava“, dodao je on.

Foto: AP/Tanjug

12.19 - Šojgu: Ruska PVO u avgustu presrela 226 projektila „himars“, zauzeto mesto Peski

Ruska protivvazduhoplovna odbrana je u toku avgusta, u okviru specijalne operacije ruske vojske, presrela 226 projektila ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „himars“, američke proizvodnje, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Takođe je istakao da je slomljena ešalonska odbrana ukrajinskih snaga i zauzeto mesto Peski.

„Oboreno je 19 aviona, šest helikoptera i 188 bespilotnih letelica, presretnuto je 226 projektila ‘himars’“, rekao je Šojgu.

 

11.40 - Velika vojna kolona vozila sa Krima krenula ka Ukrajini

11.04 - "Za stalno"

Stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da će dva saradnika IAEA ostati u Zaporoškoj nuklearki ostati za stalno i da Rusija to pozdravlja. Šest eksperata je ostalo još nekoliko dana.

9.51 - Kijev u misiji IAEA pokušao da ubaci špijune

09.16 - Rusija: Kijev granatirao Novu Kahovku, pogođen silos sa žitom

Ukrajinske oružane snage uništile su silos koji pripada ukrajinskoj agrarnoj kompaniji prilikom granatiranja Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, rekao je danas za TAS S načelnik proruske vojno-civilne administracije okruga Kavovka Vladimir Leontjev.

"Sinoć je uništen silos Nibulona u selu Veseloje. Ogromna količina žitarica je izgubljena, a proizvodni pogoni su uništeni“, saopštio je ruski zvaničnik.

Na pitanje novinara TAS S-a da li je ukrajinski napad bio ciljan, Leontjev je rekao da je izvršen korišćenjem visokopreciznog oružja. Ukrajinske snage od nedelje uveče granatiraju lokalitete u Hersonskoj oblasti koje su ranije zauzele ruske trupe. Zbog toga su oštećene škole, drugi infrastrukturni objekti i stambeni blokovi, navodi TAS S.

08.52 - Razbijena grupa Ukrajinaca, 7 zarobljeno

Juče je u oblasti lokaliteta Dementjev u regionu Harkova došlo do pokušaja infiltracije 12 ukrajinskih vojnika, saopštila je ruska strana. Kao rezultat borbe malokalibarskim naoružanjem uništeno je 5 militanata, 7 zarobljeno, 1 od bio je oficir. Svi iz 31. operativne brigade.

 

 

 

8.23 - Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim na sajtu ukrajinskog predsednika.

Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuske, prenosi TAS S.

Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rešenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

7.40 - SB UN u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer.

"To je ministarski sastanak o Ukrajini. Tako da će svi ministri Saveta bezbednosti biti pozvani. Tako će, podrazumeva se, i ruski ministar, a posto je sastanak o Ukrajini i Ukrajina će biti pozvana", naveo je u četvrtak stalni predstavnik Francuske, zemlje koja će u septembru predsedavati SB UN, a prenosi TAS S.

Ranije je u programu rada na sajtu SB UN objavljeno da će Savet održati 22. septembra sastanak o Ukrajini.

Sastanak će biti održan na temu "Održavanje mira i bezbednosti Ukrajine".
 

Foto: Tanjug/AP

07.02 - "NATO kalibar"

Ukrajinske trupe granatirale su Makijevku i Donjeck, ispalivši ukupno 20 granata "NATO kalibra" 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike.

06.48 - Premijer Ukrajine Denis Šmigal pozvao je Nemačku da svojoj zemlji obezbedi moderne borbene tenkove Leopard 2

06.42 - Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck i Makijevku za 20 minuta 

06.40 - U Melitopolju se dogodila serija snažnih eksplozija 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija