• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

08.09.2022

21:50 >> 14:21

197. DAN RATA! U HARKOVSKU OBLAST STIŽU REZERVNE VOJNE FORMACIJE! U Novoj Kahovki aktivirana PVO, ispaljeno više od 10 raketa

AP/Tanjug

Vesti

197. DAN RATA! U HARKOVSKU OBLAST STIŽU REZERVNE VOJNE FORMACIJE! U Novoj Kahovki aktivirana PVO, ispaljeno više od 10 raketa

Podeli vest

U toku je 197. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini

21.49 - U Novoj Kahovki aktivirana je protivvazdušna odbrana. Na vazdušne ciljeve ispaljeno je više od 10 raketa

Napadnuta je hidroelektrana, saopštile su okružne vlasti

21.00 - Trenutna situacija u Ukrajini

 

 

20.30 - U Harkovsku oblast ulaze rezervne formacije oružanih snaga, saopštile su regionalne vlasti

Naselja Balakleja i Ševčenko ostaju pod kontrolom ruskih trupa i vojno-civilnih vlasti

„Nove rezervne formacije oružanih snaga ulaze u Harkovsku oblast. Duž čitave kontakt linije nastavljaju se borbe“, navodi se u saopštenju pres službe.
Pored toga, vojno-civilna uprava Harkovske oblasti preporučuje da porodice sa decom privremeno napuste opasna područja u kojima su se intenzivirale borbe.

20.30 - Stambeni delovi Melitopolja ostali su u četvrtak uveče bez struje, u gradu su isključeni semafori i dolazi do prekida u vodosnabdevanju

U administraciji grada Energodara takođe su saopštili da je prekinuto snabdevanje strujom nakon jakog granatiranja ukrajinskih trupa.

20.00 Bajden razgovarao sa saveznicima, istakao podršku Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa saveznicima kako bi istakao kontinuiranu podršku Ukrajini, uključujući pružanje bezbednosne i ekonomske pomoći, saopštila je Bela kuća, naglašavajući da će nastaviti da smatra Rusiju odgovornom za invaziju.
Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da su Bajden i drugi lideri, takođe, razgovarali o ruskom korišćenju energije kao vrsti oružja i dodatnim koracima za obezbeđivanje održivog i pristupačnog snabdevanja Evrope energentima, preneo je Rojters.
Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem, kako navodi Moskva, denacifikacije i demilitarizacije te zemlje.

19.30 Kadirov: Veliki gubici UKR snaga u samoubilačkoj kontraofanzi

Lider ruskog regiona Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke tokom samoubilačke kontraofanzive kod Soledara i Severska.
"Naši borci zajedno sa savezničkim snagama nastavljaju ofanzivu duž linije Soledara, Jakovlevke i Severska. Neutralizovan je veliki broj ljudstva i tehnike neprijatelja", napisao je on na Telegramu, preneo je TAS S.
Pozivajući se na reči sekretara Saveta bezbednosti Čečenije Apta Alaudinova, koji je komandant specijalne jedinice Ahmat, Kadirov je rekao da ukrajinska komanda u nadi da će povratiti izgubljene položaje šalje odrede vojnika u misije koje su gotovo samoubilačke.
On je rekao da poštuje ukrajinski narod i da mu je žao što vidi kako neki Ukrajinci, ne shvatajući suštinu onoga što se dešava, dozvoljavaju da ih Zapad iskoristi. "Ako se to nastavi, to će dovesti do nepovratnih posledica za Ukrajince", upozorio je Kadirov.

19.00 Belorusija započela vojne vežbe na granici: Minsk se sprema za...

Zbog pojačanih tenzija sa Zapadom, Belorusija je započela vojne vežbe, koje će obučiti trupe za odbijanje potencijalnih osvajača, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane ove zemlje.
- Vežba će omogućiti uvežbavanje borbenih specijalnih operacija za oslobađanje teritorije koju je protivnik privremeno okupirao - navodi se u saopštenju ministarstva.
Vežbe će takođe omogućiti vojnicima da usavrše veštine u "vraćanju kontrole nad državnom granicom", sprovođenju vanrednog stanja i borbi protiv komandosa ili ilegalnih naoružanih grupa protivnika, prenosi "Rojters".
Očekuje se da će vežba trajati do 14. septembra i biće održana u oblasti Brest koja se graniči sa Poljskom i Ukrajinom, kao i u Vitebskoj i Minskoj oblasti. Belorusija je takođe pozvala međunarodne posmatrače da prisustvuju kako bi demonstrirali "maksimalnu transparentnost i želju da se poboljša regionalna stabilnost".

18.30 Majli: UKR pogodila VIŠE OD 400 ruskih ciljeva sistemima HIMARS

Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih ciljeva raketnim sistemima HIMARS koje su im isporučile SAD, izjavio je danas general Mark Majli, predsednik Združenog generalštaba američkih snaga.
"Vidimo stvarne i merljive rezultate Ukrajine u korišćenju ovih sistema. Na primer, Ukrajinci su pogodili preko 400 ciljeva sa HIMARS-om i oni su imali razarajući efekat", rekao je on novinarima u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugu Nemačke, preneo je Rojters.
On je izjavu dao nakon sastanka ministara saveznika SAD na kome je bilo reči o tome kako Kijevu pružiti dugoročnu podršku u suprotstavljanju Rusiji.

18.00 Erdogan sahranio Brisel

Foto: Reuters

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saglasio se danas u Zagrebu sa izjavom predsednika Rusije Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umesto siromašnim zemljama.
Putin je u sredu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.
"Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da se obezbedi isporuka žita siromašnima", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Zoranom Milanovićem.
"Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcionišu. To smeta Putinu", jasan je Erdogan.
Da bi do siromašnih zemalja stigle dovoljne količine žita, turski predsednik smatra da što pre treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.
Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkanduu, krajem septembra, prenela je Hina.
Erdogan je to rekao odgovarajući na pitanje turskih novinara o isporucu energije u Evropu i isporuci žitarica iz Ukrajine s tim da o energiji, kazao je ne želi da govori.

17.30 SAD odobrile pomoć Ukrajini od 675 milona dolara u oružju

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.
Ostin je ovo saopštio na ministarskom sastanku NATO saveznika u Nemačkoj, gde se razgovara o pomoći Ukrajini na duži rok u suprotstavljanju ruskom napadu, prenosi Rojters.
Ostin, koji se obratio na početku sastanka kome prisustvuje desetine ministara odbrane u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, rekao je da će se na skupu razgovarati i o tome kako zemlje mogu da sarađuju na obuci ukrajinskih snaga i poboljšanju sopstvenih odbrambenih kapaciteta na duge staze.
Bajden je ranije zatražio od američkog Kongresa 11,7 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini, dok se u toj zemlji nastavljaju ratni sukobi sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.
Ta sredstva bila bi namenjena za nabavku opreme, obaveštajnu i direktnu budžetsku podršku Ukrajini.
Zahtev američkog predsednika je deo većeg kriznog paketa u ukupnom iznosu od 47,1 milijardu dolara.

16.45 - Ukrajinski general: Povratili smo 20 sela u oblasti Harkova

Ukrajinske trupe povratile su više od 700 kvadratnih kilometara teritorije u južnoj i istočnoj oblasti Harkova, gde su napredovale do 50 kilometara u ruske linije i ponovo zauzele više od 20 sela, rekao je danas ukrajinski general Oleksij Gromov.

On nije naveo koja su naselja ponovo pod ukrajinskom kontrolom u Harkovskoj oblasti, ali da je reč o okolini Harkova i reke Južni Buh, prenosi Rojters.

Dodao je da su i ukrajinske trupe napredovale do tri kilometara na frontu oko Slavjanska na istoku i da su ponovo zauzele naselje zvano Ozerne.

General je izdvojio ulogu dronova "barjaktar" turske proizvodnje.

"Jedinice neprijateljske pešadije i motorizovane artiljerije nezaštićene sistemima PVO postaju lak plen za naše ’bajraktare’, čiji se broj stalno povećava, zahvaljujući našim dobrovoljcima", rekao je Gromov.

Komentari brigadnog generala na brifingu bili su dosad najdetaljnija javna ocena ukrajinske kontraofanzive.

Navodi se da je Kijev dosad odbijao da otkrije mnoge detalje kako ne bi kompromitovao operaciju.

15.45 - Bespilotne letelice izvele napad na ruski kontrolni punkt

Dve bespilotne letelice izvele su napad na kontrolni punkt „Vasiljevka“ u oslobođenom delu Zaporoške oblasti, na kojem je u tom trenutku bilo najmanje 50 civila, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

U ovom trenutku nema informacija o eventualnim žrtvama.

15.30 - Ruska vojska spasila italijanskog novinara

Ruska vojska je u Hersonskoj oblasti spasila ranjenog italijanskog novinara koji je izveštavao sa ukrajinske strane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Italijanski novinar je nagazio ukrajinsku minu.

15.00 - Poslednje vesti iz Balakleje:

Grad se nalazi pod kontrolom ruske vojske. U narednim danima se očekuju novi napadi ukrajinske vojske;

U području sela Ševčenko se nastavljaju borbe. Obe strane popunjavaju redove.

14.18 - Novi napada ukrajinskih snaga

Dron kamikaza bacio je eksplozivnu napravu na krov upravne zgrade Energodar

13.38 - Blinken nenajavljeno doputovao u Kijev

Američki državni sekretar Antoni Blinken nenajavljeno je doputovao u Ukrajinu

 

 

12.19 - SAD: Jos 2 milijarde dolara pomoći Ukrajini i saveznicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i druge evropske zemlje za koje, kako je rekao, postoji moguća ruska pretnja.

Blinken je rekao da je američka administracija obezbedila dve milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja. On nije precizirao koje su to zemlje, ali je naveo da su među njima članice NATO-a i "regionalni bezbednosni partneri" koji imaju, kako je naveo, za koje postoji najveći rizik od moguće buduće ruske agresije, prenosi AP. `

To je dodatni iznos preko 675 miliona dolara vrednog paketa teškog naoružanja, municije i oklopnih vozila, koji se odnosi samo na Ukrajinu i koji je ministar odbrane Lojd Ostin najavio ranije danas na konferenciji u Nemačkoj.

Sa ovim iznosom ukupna američka pomoć Ukrajini iznosi 15,2 milijarde dolara otkako je Bajdenova administracija preuzela dužnost, navodi AP.

12.13 - Zelenski poslušao savet...

"Zelenski je podržao predlog (komandanta ukrajinske vojske Valerija) Zalužnog da se obustavi kontraofanziva na jug Ukrajine i da se poveća napad na Izjum. Sve slobodne rezerve i jedinice protivvazdušne odbrane, od Kijeva i Dnjepra, prebacuju se u Harkov, koji će postati osnovno vojno i logističko čvorište ukrajinske vojske", pišu telegram kanali.

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.12 - Ovo su opcije rada nuklearke

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov naveo je nekoliko opcija daljeg rada Zaporoške nuklearke. "Ili će biti hladno zamrznuta ili konzervisana ili će nastaviti rad", rekao je Rogov radiju "Komsomolska pravda".

On je istakao da, ako se zaustavi zaporoška nuklearka, biće nanesena velika šteta privredi i energetskoj bezbednosti regiona, hiljade ljudi u Energodaru će ostati bez posla.
"To nije najbolja opcija", rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti.

 

10.42 - Pentagon je isporučio Kijevu rakete "Eskalibur"

Pentagon je isporučio Kijevu rakete "Eskalibur" sa GPS navođenjem, piše Blumberg, pozivajući se na budžetska dokumenta. Kako pokazuju dokumenta, Pentagon će u ove svrhe potrošiti 92 miliona dolara iz sredstava koje je odobrio Kongres.
 

09.39 - Ameri će iz sve snage otežati sukob u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će iz sve snage otezati sukob u Ukrajini, uprkos ogromnim gubicima ukrajinske vojske i ekonomskim problemima u Evropi, rekao je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

 

09.05 - "U gradu ostaju ruske jedinice..."

Ruski ratni reporter Aleksandar Koc o situaciji u području Balakleje, Harkovska oblast:
Protivnik je tokom noći dva puta pokušao da uđe u Balakleju sa zapada, ali je oba puta bio odbijen. U gradu ostaju ruske jedinice.

Jutros su nastavljene borbe za selo Ševčenkovo. Protivnik pokušava da preuzme kontrolu nad auto-putem Čugujev-Kupjansk. Južno od Balakleje, ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da izađe na raskrsnicu u području sela Veselo i Kunje kako bi prekinula arteriju snabdevanja ruske vojske u Izjumu. Ruska avijacija i artiljerija su veoma aktivne.
 

 

8.50 - Evakuacija žene i dece iz Harkovske oblasti

Zbog učestalog ukrajinskog granatiranja Kupjanska, Harkovska oblast, iz ovog područja se evakuišu žene i deca, saopštile su lokalne vlasti.

 

 

8.41 - Dan odluke o zaporoškoj elektrani

Peti energetski blok zaporoške nuklearke je zaustavljen, dok šesti radi ograničenim kapacitetom.

Komisija će danas doneti odluku o daljem radu Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je šef vojno-civilne administracije Energodara Aleksandar Volga.

08.17 - Grosi počeo konsultacije o bezbednosnoj zoni u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počeo je konsultacije o mogućnosti uspostavljanja bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, objavljeno je na Tviter nalogu te organizacije.

"Generalni direktor Rafael Grosi u utorak je preporučio hitno uspostavljanje Zone nuklearne bezbednosti i zaštite u zaporoškoj nuklearki. On trenutno održava konsultacije u cilju sprovođenja ovog plana", navedeno je u objavi.

Foto: AP/Tanjug

Agencija nije precizirala ko učestvuje u konsultacijama. IAEA je u utorak objavila izveštaj o rezultatima misije te agencije u Zaporožju u kojem je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u nuklearki.

 

8.15 - Danas Bajden sa saveznicima o daljoj pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće u četvrtak sa saveznicima iz G7, NATO i EU o daljoj pomoći Kijevu, javlja Blumberg.

Pentagon će u četvrtak saopštiti da će Ukrajini poslati oružje u vrednosti od 675 miliona dolara, uključujući i municiju za "HIMARS", piše „Vašington post“, pozivajući se na jednog zvaničnika.

08.03 - Snažne eksplozije odjekivale...

Tokom noći snažne eksplozije su odjeknule u Harkovu, Zaporožju, Dnjepropetrovsku i Poltavskoj oblasti.

08.01 - Tokom noći eksplodirala je trafostanica u Belgorodu

Tokom noći eksplodirala je trafostanica u Belgorodu, na granici sa Ukrajinom. Grad je ostao bez vode i struje. U pitanju je kratak spoj.
 

7.50 - Ruska vojska uništava neprijateljske položaje u području donjeckog aerodroma. On se nalazi na putu za Avdejevku, koja je veliko utvrđenje ukrajinske vojske

 

 

07.15 - IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u jučerašnem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Rojters navodi da su ukrajinski operativici obavestili stručnjake IAEA, koji su prisutni u nuklearnoj elektrani od prošle nedelje, da je jedna od tri rezervne linije između ZNPP i termoelektrane sada oštećena granatiranjem, dok su druge dve isključene.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nje, u izveštaju objavljenom nakon inspekcije Zaporožja prošle nedelje.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali tamo i dalje radi ukrajinsko osoblje i povezano je sa ukrajinskom električnom mrežom. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za ispaljivanje projektila na elektranu.

Ukrajina negira da napada postrojenje i optužuje Moskvu da je stacionirala teško naoružanje u nuklearnoj elektrani, što Rusija negira, prenela je britanska agencija.
 

07.10 - U Melitopolju je, prema preliminarnim podacima, aktivirana PVO

Čulo se pet eksplozija, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. U Melitopolju je dignuto u vazduh sedište pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, podaci o šteti i žrtvama se još utvrđuju, dodao je Rogov.
Rogov je dodao da je PVO aktivirana i u Berdjansku.
 

07.00 - Balakleja je potpuno pod kontrolom Oružanih snaga Rusije

Borbe se vode na severnoj strani grada, neprijatelj je izbačen sa istočnog dela, saopštio je na svom telegramu predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik. Kako je rekao, Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose udare na tehniku i avione protivnika .
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Rusi su previše humani prema ukrajinskim nacistima i previše spori u trajnom eliminisanju te gamadi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija