• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2022

07:00

JEDNI SU OTVARALI ŠAMPANJAC, DRUGI PEVALI: LIZ JE U SANDUKU! Dok cela Britanija oplakuje smrt voljene kraljice, Irci i Argentinci likuju!

AP/Tanjug

Vesti

JEDNI SU OTVARALI ŠAMPANJAC, DRUGI PEVALI: LIZ JE U SANDUKU! Dok cela Britanija oplakuje smrt voljene kraljice, Irci i Argentinci likuju!

Podeli vest

Skoro cela Britanija žali zbog smrti kraljice Elizabete II, međutim, pojedinci u zemlji i svetu likuju. Argentinski novinar uživo u TV emisiji otvorio šampanjac i rekao da je 'baba konačno otišla u pakao'. Navijači Šamroka iz Dablina pevali: "Liz je u sanduku"

Dok skoro cela Velika Britanija oplakuje kraljicu Elizabetu II, pojedinci u zemlji, ali i svetu slave njenu smrt. Svet je obišao snimak argentinskog novinara Santijaga Kunea, koji je uživo u jednoj TV emisiji otvorio šampanjac i rekao da je "baba konačno otišla u pakao", kao i video navijača Šamroka iz Irske, koji su na tribinama proslavili smrt britanske kraljice.


I suze i smeh


Dan nakon što je objavljeno da je kraljica umrla u 97. godini većina građana Britanije u suzama joj je odala počast, polažući cveće ispred Bakingemske palate i Vindzora u Londonu, kao i ispred dvorca Balmoral u Škotskoj, u kojem je i preminula. Počasni plotuni, ukupno 96, ispaljeni su u više gradova zemlje, uključujući London i Edinburg.

Foto: AP/Tanjug

U Britaniji su na ulicama osvanuli bilbordi sa kraljičinom fotografijom, dok se na reklamnim ekranima, takođe, vrtela njena slika. Zastave su bile spuštene na pola koplja, a slično je bilo i u pojedinim američkim gradovima, u Brazilu, Nemačkoj, Francuskoj...

 

 

 

 

Stotine dočekale kralja Čarlsa III u Londonu

Posle smrti majke kralj Čarls III se vratio iz Škotske u London, u Bakingemsku palatu, ispred koje ga je dočekalo više stotina građana. Oni su se rukovali s njim, ljubili mu ruku i uzvikivali: "Bože, čuvaj kralja!"


Čarls će danas (u subotu) i zvanično biti proglašen kraljem Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, a parlament će mu položiti zakletvu i izraziti saučešće. Datum njegovog krunisanja biće naknadno određen.


Međutim, u Argentini, koja je ratovala sa Britanijom zbog Foklandskih ostrva, TV novinar i voditelj Santijago Kuneo uživo je u programu proslavio vest o smrti Elizabete II. U videu koji je obišao svet preko društvenih mreža, da bi zatim bio uklonjen, vidi se da je Kuneo otvorio flašu šampanjca i vest o smrti kraljice nazvao "dobrom".

 

 


"Prava osoba je umrla. Baba je konačno otišla u pakao", rekao je Kuneo.


On je na Tviteru objavio fotografiju Elizabete II i ispod nje napisao: "Stara vreća go*ana je umrla!!! Neizmerna i večna radost!!!".


Antimonarhisti srećni


Međutim, nije samo Kuneo slavio. U četvrtak uveče, nakon što je objavljeno da je britanska kraljica preminula, irski fudbalski klub Šamrok igrao je meč protiv švedskog Đurgardena u Ligi konferencija. Tokom utakmice irski navijači ismevali su smrt kraljice.


"Liz je u sanduku, Liz je u sanduku... ", pevali su navijači Šamroka.

 

 


Smrt najdugovečnijeg britanskog monarha slavili su i protivnici monarhije u samoj Britaniji. Džeki Piket, vlasnica "Fiš i čip šopa" u Muiru of Ordu u Škotskoj proslavila je smrt kraljice otvaranjem šampanjca. Ona je na tabli ispred svog lokala napisala: "Gušter Liz je mrtva. Londonski most je pao." Piketova je zbog toga, međutim, doživela veliku neprijatnost jer su monarhisti napali njenu radnju, u nameri da je linčuju, te je nesrećna žena morala da zatvori lokal i pronađe skrovište.

Kamila od ljubavnice postala kraljica

Kamila, supruga kralja Čarlsa III, sada je postala kraljica supruga. Elizabeta II joj je tek u februaru ove godine dozvolila da nosi tu titulu iako se verovalo da to nikad neće učiniti jer je Kamila pre Čarlsovog razvoda od prve supruge Dajane bila njegova dugogodišnja ljubavnica.
Čarls i Kamila su, naime, bili u vezi sve vreme, od rane mladosti.

Javnost, ali i mnogi na kraljevskom dvoru krivili su Kamilu za Čarlsov razvod od Dajane, koji je okončan 1996, četiri godine nakon što su se razdvojili. Nakon Dajanine smrti 1997. Britanci su se još više obrušili na Kamilu, koja se za Čarlsa udala tek 2005. Otad je ona polako počela da popravlja svoj imidž u javnosti, a sada je punopravni član porodice i veoma cenjena u Britaniji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

ima i britanaca koji su slavili .. i to nije pojedinacni slucaj ..

NEBOJŠA

pre 1 godinu

ђта је енглеска круна радила шкотима,кроз векове,то ни турци нису нама радили !!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija