• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2022

15:05

"TRI STVARI ME BRINU: TEMPO, UMOR I CRNI LABUDOVI!" Američki general upozorio Ukrajince, pa do detalja objasnio zašto ne treba previše da se raduju

AP/Photo

Vesti

"TRI STVARI ME BRINU: TEMPO, UMOR I CRNI LABUDOVI!" Američki general upozorio Ukrajince, pa do detalja objasnio zašto ne treba previše da se raduju

Podeli vest

Penzionisani američki general Mark Hertling pohvalio je vojne uspehe ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, međutim, naveo je tri stvari koje ga, kako je rekao, zabrinjavaju

Hertling je bio zapovednik kopnene vojske SAD-a u Evropi, a sada je ukrajinske uspehe opisao kao "briljantne". Takođe je istakao i napredak u južnom regionu Hersona i ukrajinsku kontinuiranu odbranu istočnog područja Donbasa, koji Rusija nije uspela u potpunosti da zauzme.

"Tri su stvari koje me brinu oko ukrajinske kontraofanzive: tempo, umor, 'crni labudovi'", naveo je ovaj general na svom naogu na Tviteru.

Pozivajući se na svoje iskustvo sa, kako je rekao, uspehom i neuspehom u borbi, on je objasnio zašto bi Ukrajina trebalo da ima na umu tempo operacija, potencijalni zamor trupa i "crne labudove" - Oksfordov rečnik ovaj pojam definiše kao "nepredviđeni događaj, obično sa ekstremnim posledicama".

Hertling navodi da je tempo ili brzina kontinuiranih operacija Ukrajine jedna od njegovih briga. Komandant određuje tempo "na osnovu sposobnosti da održi inicijativu za ofanzivne operacije" i uočavanju prilike da snage jače deluju. Ali, kako dodaje, tempo određuju i zalihe, obaveštajni podaci, protivvazdušna odbrana, inženjeri i drugi činioci.

"Postoje neki elementi ukrajinskih snaga koji ne mogu da drže korak s borcima na prvoj liniji. To nije uvreda, već razumevanje ukrajinskih snaga", navodi američki general i dodaje da ukrajinski komandanti, uprkos tome što su trenutno uzbuđeni zbog dobitaka, moraju da razmotre operativni tempo.

Nekoliko "crnih labudova"

Govoreći o umoru, koji je njegova druga briga, Hertling je rekao da napadačke snage mogu da napadaju četiri do pet dana bez sloma, a njegovo iskustvo je da će jedinice doživeti neuspeh ako se petog dana ne odmore.

“Svako jutro se budimo, nakon pet dana, gledajući izveštaje o ukrajinskom napredovanju i nadamo se da će nastaviti dalje. Ali ukrajinske snage su izmorene, ne samo zbog kretanja i nedostatka sna nego i emocija povezanih s borbom", piše Hertling, koji predviđa da će uslediti neke nužne pauze.

Hertling je naveo nekoliko potencijalnih "crnih labudova" koji bi mogli da se pojave dok Ukrajina nastavlja da se bori protiv Rusije, uključujući status ukrajinske ekonomije, postupanje s hiljadama ratnih zarobljenika i uticaj štete u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Sve su to teme koje imaju teške posledice i koje zahtevaju razmišljanje", navodi Hertling, a prenosi zagrebački N1.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija