• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

15.09.2022

15:53

PUTIN JEDNOM REČENICOM DAO DEFINICIJU POLTIKE AMERIKE I EU! Ruski lider na svoj način prokomentarisao kako Zapad drži svoja obećanja!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN JEDNOM REČENICOM DAO DEFINICIJU POLTIKE AMERIKE I EU! Ruski lider na svoj način prokomentarisao kako Zapad drži svoja obećanja!

Podeli vest

Odnosi Rusije i Irana se razvijaju u svim pravcima koji su bili složeni tokom prethodnih godina, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem

- Novi veliki sporazum Rusije i Irana je u završnoj fazi i on će obeležiti našu saradnju - rekao je Putin posle sastanka sa iranskim liderom na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu u Uzbekistanu.

Ruski predsednik je naveo da Rusija čini sve kako bi Iran postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i dodao da su ostale samo neke formalnosti.

Putin je naveo da se na bilateralnom planu saradnja razvija pozitivno i da raste promet, podsetivši da je 9. avgusta s kosmodroma Bajkonur lansiran satelit „Hajam“ koji će ispitivati Zemlju, a koji je napravljen na zahtev Irana. Objasnio je da je promet Rusije i Irana porastao za 81 odsto prošle godine i za još 30 odsto u prvih pet meseci ove godine.

Ruski predsednik je saopštio da će sledeće nedelje u Iran otputovati delegacija ruskih biznismena, koju će činiti oko 80 kompanija.

Ibrahim Raisi se zahvalio Rusiji za podršku za članstvo Teherana u ŠOS-u i naveo da će to biti od značaja ne samo za Iran već i za sve članove organizacije.

"Ne priznajemo sankcije"

- Ozbiljno razmišljamo o razvoju bilateralnih odnosa i ti odnosi nisu obični, oni su strateške prirode. Saradnja se može dalje razvijati u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, svemirskoj i vazduhoplovnoj sferi - rekao je Raisi.

Iranski predsednik se dotakao i teme američkih sankcija protiv Rusije i Irana i istakao da će uspeti da efekat neutrališu.

- Mi ne priznajemo sankcije protiv Rusije i nećemo ih zvanično priznati, imamo nameru da razvijamo trgovinsko-ekonomske odnose. Saradnja dveju država, protiv kojih su SAD uvele sankcije, kao na primer Rusije i Irana, mogu da nivelišu značajan deo problema. Veliki deo tih sankcija ili pretnji SAD protiv Rusije i Irana ćemo uspeti da neutrališemo - rekao je Raisi.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Ibrahim Raisi 

Putin je sa ironijom prokomentarisao pristup zapadnih zemalja ispunjavanju sopstvenih obećanja i dogovora.

Na sastanku je Raisi napomenuo da Iran nikada neće napustiti pregovarački sto, ali da su SAD nesposobne da pregovaraju i „krše sve obaveze“.

- I, naravno, sve su uverili da je i Evropska unija u pasivnoj situaciji – oni takođe nisu u stanju da ispune svoja obećanja - naglasio je iranski predsednik.

- Drže do svoje reči. Kad požele daju (reč), kad požele – povuku je - prokomentarisao je Putin.

Ruski i iranski predsednik su se sastali u okviru samita Šangajske organizac


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Da li se Putin bar malo zacrveneo od stida? Rusija je po nalogu NATO FAŠISTA uvela sankcije Iranu. A vidimo sada da su Rusi pohitali prema Iranu koji je ostao dosledan i ne pada mu na pamet da uvodi sankcije Rusiji. Te sankcije nije uvodio "pijani Jeljcin" uveo ih je trezni Putin!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija