• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

18.09.2022

13:05

POTRES! ZLATO SE STRMOGLAVILO! Cena plemenitog metala pala na najnižu vrednost, stručnjaci otkrili šta se dogodilo!

Vesti

POTRES! ZLATO SE STRMOGLAVILO! Cena plemenitog metala pala na najnižu vrednost, stručnjaci otkrili šta se dogodilo!

Podeli vest

Cena zlata pala je na najnižu vrednost u poslednje dve godine, posle perioda intenzivnog rasta. Stručnjaci tvrde da iza pada cene zlata stoje dva razloga

Cena zlata na svetskom tržištu pala je u prvoj polovini septembra ispod granice od 1.700 dolara za uncu, prvi put još od perioda mart-april 2020. godine.

„Tržište zlata reagovalo je na namere američke centralne banke da uvede nove mere u borbi protiv inflacije“, kazala je Karsten Menke, glavni istraživač u kompaniji „Julijus Ber“, jednoj od najstarijih švajcarskih bankarskih institucija.

Razlog tome je što se očekuje rast kamata usled mera američke centralne banke, koje ulagačima obećavaju veću zaradu za investiranje novca, nego zlato koje donosi slabije prinose.

Cena zlata je inače osetljiva na visinu kamatnih stopa u SAD, budući da njihov rast privlači investitore da daju novac „pod kamatu“ umesto da ga ulažu u kupovinu zlata, navode stručnjaci. Vrednost unce pala je za čak 380 dolara od marta, kada je dostigla vrhunac i kada je američka centralna banka podigla kamate, po prvi put od 2018. godine, prenosi Rojters.

Drugi razlog je jačanje dolara na svetskom finansijskom tržištu, što za investitore van SAD poskupljuje kupovinu zlata, navode stručnjaci.

Šefica MMF-a Kristalina Georgijeva nedavno je rekla da bankari moraju biti uporni u borbi protiv široko rasprostranjene inflacije, a i stručnjaci u njoj vide razlog za promenu cene unce.

„Rast potrošačkih cena je glavni pokretač slabljenja cene zlata“, rekao je Đovani Staunovo, analitičar najveće švajcarske banke UBS. On objašnjava da više kamatne stope najverovatnije odvlače investitore sa tržišta zlata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko Petrović

pre 1 godinu

Zlato..još jedan trik SAD kako bi mogla da pokupuje i time amortuzuje svoj minus..neverovatno kako su napravili sistem od berze ..šekulanata do centralne banke koja sve to stimuliše... Verovatno i bikoint imao tu ulogu ali neko veliki iz SAD je upecan na tu priču..paaa sad muka. Kako bi fantastičan bio korak da nekako bogate ljude iz Indije(oblast Key...?...gde je zlato i dijamanti..gde su najpametniji ljudi u Indiji..Key ili Kay..gde Kanada obezbeđuje sve od kuće do biznisa samo da presele u oblast London-Kichener-Bramton-Hamilton do Toronta ...već zadnje 2 godine).. Kad bi Indija..kao država zabranila iznošenje zlata i dijamanata plus NVO u Indiji( pogotovo Kanadske i Velike Britanije)..ali slabo sinko...mnog jaka bila kraljica..sad..ko zna???? Pratite u Švajcarskoj vrednost petro-dolara iz Iraka...ostavio Sadam Husein mnogo..1984..u nekom DINARU ŠTO JE ŠTAMPAN U LAN-PAPIRU..ima cifre kao..5...15..25..35...to vam može pomoći ja ili..veliki boss u Srbiji koji je u dobranim godinama a davno pre radio u Jugobanci i Beobanka.....luuuda priča..samo SAD jevreji mogli bi nekome glavu skinuti zajedno sa perut u kosi...Kad bi se to otvorilo..Ameri bi nestali brže nego što su nastali

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija