• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

13.09.2022

18:48

SAD OKOVANE INFLACIJOM, MOSKVA IH BACILA NA KOLENA! Drastičan skok cena struje, hrane i zdravstva

AP/Photo

Vesti

SAD OKOVANE INFLACIJOM, MOSKVA IH BACILA NA KOLENA! Drastičan skok cena struje, hrane i zdravstva

Podeli vest

Potrošačke cene u SAD neočekivano su porasle u avgustu, a osnovna inflacija je porasla usred rastućih troškova za stanarinu i zdravstvenu zaštitu, što je dalo municiju Federalnih rezervi da isporuči treće povećanje kamatne stope od 75 baznih poena sledeće srede

Iznenađujuće čvrsta očitavanja inflacije koja je objavilo Ministarstvo rada u utorak usledila su nakon nedavnih podataka koji pokazuju otpornost tržišta rada. Izveštaji sugerišu da bi inflacija mogla ostati povišena neko vreme. Predsednik Fed-a Džerom Pauel ponovio je prošle nedelje da je centralna banka "snažno posvećena" borbi protiv inflacije, piše Rojters.

- Ponovljeni skok osnovnih cena u avgustu potkopava slabiju glavnu stopu inflacije podstaknutu nižim troškovima benzina - rekao je Ben Ayers, viši ekonomista u Nationvideu u Kolumbusu u Ohaju. Ovo bi trebalo da obezbedi još jedno povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku o politici sledeće nedelje, pošto Fed nastavlja da zauzima čvrst stav protiv inflacije.

Indeks potrošačkih cena je prošlog meseca ojačao 0,1 odsto nakon što je ostao nepromenjen u julu. Pad cena benzina od 10,6 odsto nadoknađen je povećanjem zakupnina, hrane i zdravstvene zaštite. Cene hrane su porasle za 0,8 odsto, dok su troškovi hrane konzumirane kod kuće porasli za 0,7 odsto. Potrošači su više plaćali i struju i prirodni gas.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će CPI pasti za 0,1 odsto. U periodu od 12 meseci do avgusta, CPI je porastao za 8,3 odsto. Iako je to bilo usporavanje u odnosu na julski rast od 8,5 odsto, inflacija je daleko iznad ciljanih 2 odsto Fed-a.

Izvan dileme koje brojke o inflaciji u avgustu predstavljaju Fed-u, one su glavobolja i za Bajdenovu administraciju i demokrate u Kongresu koji se nadaju da će ograničiti svoje gubitke na novembarskim izborima na sredini mandata, za koje se očekuje da će Predstavnički dom prebaciti u ruke republikanaca.

Iako je godišnji CPI dostigao maksimum od 9,1 odsto u junu, što je bio najveći porast od novembra 1981. godine, ostao je iznad 8 odsto šest meseci zaredom. Sa samo još jednim CPI izveštajem pre izbora, malo je verovatno da će odustati od toga pre nego što Amerikanci izađu na birališta.

Cene benzina u SAD pale su sa prosečnog rekordnog nivoa iznad 5 dolara po galonu u junu, prema podacima AAA. U utorak su u proseku koštali 3,707 dolara po galonu.

Foto: Tanjug/AP

Američke akcije su pale. Dolar je ojačao u odnosu na korpu valuta. Cene američkog trezora su pale. Zvaničnici Fed-a se okupljaju sledećeg utorka i srede na svom redovnom sastanku o politici. Prema CME-ovom FedVatch Tool-u, finansijska tržišta su skoro povećala stopu za 75 baznih poena sledeće srede.

Fed je dva puta povećao referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, u junu i julu. Od marta je tu stopu podigla sa skoro nule na njen trenutni raspon od 2,25 odsto do 2,50 odsto.

Podaci od prošle nedelje pokazali su da su prvi zahtevi za beneficije za nezaposlene bili najniži za tri meseca. Rast radnih mesta je bio solidan u avgustu. Poslednjeg dana jula bila su otvorena dva radna mesta za svakog nezaposlenog.

To podržava snažan rast plata, doprinoseći višim cenama usluga i održavanju povišene osnovne inflacije.

Isključujući promenljive komponente hrane i energije, CPI je porastao za 0,6 odsto u avgustu nakon povećanja od 0,3 odsto u julu. Ekonomisti su prognozirali da će takozvani core CPI porasti za 0,3 odsto. Osnovna inflacija je takođe bila podstaknuta višim cenama pokućstva i poslovanja, kao i novih motornih vozila, osiguranja motornih vozila i obrazovanja.

Ali došlo je do smanjenja troškova avio karata, komunikacija i polovnih automobila i kamiona.

Tokom 12 meseci do avgusta, osnovni CPI je porastao za 6,3 odsto nakon rasta od 5,9 odsto u julu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija