• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.09.2022

07:00

ZELENSKI BI DA MENJA VOJNIKE ZA ĐUBRIVO, HOĆE DA OSLOBODI "AZOVCE"! Moskva poručila, neće menjati ljude za amonijak!

AP photo

Vesti

ZELENSKI BI DA MENJA VOJNIKE ZA ĐUBRIVO, HOĆE DA OSLOBODI "AZOVCE"! Moskva poručila, neće menjati ljude za amonijak!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da menja vojnike za đubrivo. On će, kako je rekao, dozvoliti isporuke ruskog amonijaka, glavnog sastojka poljoprivrednog đubriva, preko svoje teritorije ukoliko Moskva oslobodi sve ratne zarobljenike. Kremlj je odmah odbacio ponudu Zelenskog, navodeći da neće menjati ljude za amonijak

Budući da je oko 70 odsto fabrika amonijaka u Evropi ugašeno zbog poskupljenja energenata, vlada nestašica đubriva, koja preti da samo još više pogorša krizu hrane u svetu. Rusija i dalje proizvodi dovoljno amonijaka, čak i za izvoz, međutim, ne može da ga isporuči bilo kome zbog rata u Ukrajini. 

Glad u svetu

S obzirom na to da bez amonijaka nema đubriva, a bez đubriva su prinosi žitarica pod znakom pitanja, UN pokušavaju da reše problem ruskog izvoza kako bi sprečile humanitarnu krizu u najsiromašnijim zemljama. Ujedinjene nacije su zato predložile nastavak isporuka amonijaka koji proizvodi ruska firma "Uralhem" preko cevovoda do ukrajinske granice, gde bi ga preuzela američka kompanija "Tramo". Taj cevovod prenosi amonijak iz ruskog Povolžja do luke Južnij na Crnom moru i ima kapacitet od 2,5 miliona tona godišnje.

Zatišje pred novu kontraofanzivu

Volodimir Zelenski izjavio je da cela Ukrajina mora biti slobodna.
- Možda se sada nekome od vas čini da posle niza pobeda imamo neku vrstu zatišja. Ali to nije zatišje. To je priprema za sledeći niz. Za sledeći niz veoma važnih reči za sve nas, koje se moraju čuti. Zato što Ukrajina mora biti slobodna. Cela. Ukrajinske snage oslobodile su Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast, ali će biti oslobođeni i Marijupolj, Melitopolj i Herson, kao i ostali delovi Ukrajine koji su pod kontrolom ruskih snaga - rekao je Zelenski.

Međutim, Zelenski je rešio da iskoristi situaciju i počne da ucenjuje.

- Protiv sam isporuka ruskog amonijaka preko ukrajinske teritorije. Dozvoliću to samo ako nam Rusija preda sve ratne zarobljenike. To sam ponudio UN - kazao je Zelenski.

Iako je tvrdio da je ukrajinska vojska tokom kontraofanzive na Harkovsku oblast zarobila stotine ruskih vojnika, Zelenski je sada priznao da Moskva ima mnogo više ratnih zarobljenika od Kijeva i da ih sve želi nazad.

Hoće i 'azovce'

Među te ratne zarobljenike ukrajinski predsednik ubraja i pripadnike nacističkog bataljona "Azov", koji su zarobljeni u Marijupolju, nakon što su proveli više nedelja zabarikadirani u čeličani "Azovstalj". Moskva te ljude ne smatra ratnim zarobljenicima, budući da nisu deo zvanične ukrajinske vojske i budući da u njihovim redovima ima mnogo stranih plaćenika. Rusija je odavno rekla da se prema njima neće odnositi kao prema ratnim zarobljenicima, te da ih ne štiti Ženevska konvencija. Samim tim, oni ne mogu biti razmenjeni za Ruse ratne zarobljenike, koje drže snage odane Kijevu.

Foto: Reuters

Zelenski želi da oslobodi neonaciste iu puka Azov

Kremlj je odmah odbacio ponudu Zelenskog, navodeći da neće menjati ljude za amonijak.

- Da li su ljudi i amonijak isto? - pitao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremlj: Optužbe o ratnim zločinima u Izjumu su laž

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da su optužbe na račun Rusije o počinjenim ratnim zločinima u Izjumu u Harkovskoj oblasti jedna velika laž, koja se odvija po istom scenariju kao u Buči.
- Ovo je isti scenario kao u Buči, odvija se po istom narativu. To su laži i, naravno, mi ćemo se zalagati za istinu u ovoj situaciji - rekao je Peskov.
Ukrajinci su saopštili da su pronašli "masovnu grobnicu" sa 443 tela, uglavnom civila u Izjumu nakon ruskog povlačenja. Kijev je optužio rusku vojsku da je prvo mučila, pa onda ubila te civile. Međutim, Ukrajinci zapravo nisu pronašli masovnu grobnicu, već ratno groblje, smešteno odmah pored postojećeg groblja u Izjumu. Svaki grob uredno je obeležen brojem i drvenim krstom. Na nekima su čak ispisani i ime i prezime preminulog, kao i godina rođenja i smrti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija