• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.09.2022

16:28 >> 19:04

SEDNICA GENERALNE SKUPŠTINE UN! Erdogan otkrio da je dogovor između Jeremenije i Azerbejdžana moguć! (VIDEO)

AP/Photo

Vesti

SEDNICA GENERALNE SKUPŠTINE UN! Erdogan otkrio da je dogovor između Jeremenije i Azerbejdžana moguć! (VIDEO)

Podeli vest

Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svetskim liderima da su države "zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti" i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovečanstva i sudbini planete

Erdogan: Moguć sveobuhvatan mir između Jermenije i Azerbejdžana

Turska veruje da je moguć sveobuhvatan mir između Jermenije i Azerbejdžana, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.


- Verujemo da je moguće potpisati sveobuhvatni mirovni sporazum između dve zemlje što pre - rekao je Erdogan, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, preneo je Rojters.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa višedecenijskim sporom oko teritorije Nagorno-Karabaha.

Foto: AP/Photo



U razmeni vatre je poginulo više od 170 vojnika, a postojala je i pretnja da se u sukob uvuku i Turska, ključni saveznik Azerbejdžana i Rusija, saveznik Jermenije.

U svom govoru, Erdogan je rekao i da će ponovno otvaranje saobraćajnih veza u regionu doprineti dobrobiti svih strana.

- Oni koji žele da pokažu moć u regionu, uprkos svom političkom i vojnom nivou koji nikada nije bio ekvivalentan našoj zemlji, prave budalu od sebe - dodao je on.

Bolsonaro za mir u Ukrajni, ali kritikuje sankcije Rusiji

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro pozvao je danas na hitan prekid vatre u Ukrajini, kritikujući istovremeno sankcije Rusiji.

On je govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da Brazil ne vidi unilateralne sankcije kao najbolji način za rešavanje sukoba, dodajući da rešenje može biti postignuto samo kroz dijalog i pregovore, prenosi Rojters.

Foto: Ap/Photo

Žair Bolsonaro

Obraćanje Antonija Gutereša svetskim liderima

- Naš je svet u opasnosti i paralizovan - rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada, preneo je AP.

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

- Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije - pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija