• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

21.09.2022

13:10 >> 13:52

Ukrajinski napad na Novu Kahovku, ruska PVO presrela 12 raketa! Rusi oslobodili pse rata, među njima i Hrvat!  (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

Ukrajinski napad na Novu Kahovku, ruska PVO presrela 12 raketa! Rusi oslobodili pse rata, među njima i Hrvat! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U toku je 210. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

22.25 - Raketni napad na Novu Kahovku

Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku, saopštila je administracija te oblasti.

PVO je u vazduhu presrela 12 raketa.

22.05 - IAEA počela pregovore sa Rusijom i Ukrajinom

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) počela je pregovore sa Ukrajinom i Rusijom o parametrima uspostavljanja zone bezbednosti oko Zaporoške nukelarke, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Prema njegovim rečima, obe strane su uverene da je stvaranje zone bezbednosti neophodno.

21.56 - Rusi oslobodili i Amerikance,  Šveđanina, Marokanca i Hrvata

Ratni zarobljenici (pet britanskih državljana, jedan Marokanac, jedan Šveđanin, jedan Hrvat i dva Amerikanca) vide se na pisti aerodroma po dolasku, nakon uspešnih posredničkih napora prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, od Rusije do Međunarodnog aerodroma Kralj Kalid, u Rijadu, Saudijska Arabija.

Rusija je oslobodila američke državljane Aleksandra Drukea (39) i Endija Huina (27) u razmeni zatvorenika koju je posredovala Saudijska Arabija, rekao je predstavnik porodice Rojtersu u sredu.

NJih dvojica, obojica iz Alabame, uhvaćeni su u junu dok su se borili u istočnoj Ukrajini, gde su otišli da podrže ukrajinske trupe koje se odupiru invaziji Rusije.

Rusija je u sredu oslobodila 10 stranih ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Printscreen

21.00 - Američki mediji: Evropa je pomoć Kijevu svela na ništa

Američki evropski saveznici smanjili su pomoć Ukrajini skoro na ništa, što je postalo problem za američkog lidera DŽoa Bajdena, navodi se u članku u NJujork tajmsu.

Bajdenova administracija nastavlja da obećava milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, ali to je imalo malo uticaja na predsednikov rejting u zemlji. U isto vreme, šef države je prinuđen da drži na svojoj strani Evropu, koja pati od teške energetske krize, navodi se u članku. Vašington kaže da ne vidi neslogu unutar NATO-a, ali Evropljani su sve više zabrinuti zbog mogućnosti hlađenja ove zime i gubitka interesovanja za probleme Kijeva.

20.40 - Bitka za Liman: Otvažni stigli na front

Specijalne snage "Otvažnih" (Hrabrih) uništile su skladište municije napredujućih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Borci grupe „O“, koji su pritekli u pomoć na ovom najžešćem delu fronta, uništavaju neprijatelja. Tokom operacije, specijalci su uz pomoć artiljerije otkrili i uništili skladište municije militanata, koje su nedavno premestili da bi obezbedili isturene odrede koji su napredovali na Krasnom Limanu.

20.25 - EU neće učestvovati u konfliktu u Ukrajini

Evropska unija neće učestvovati u konfliktu u Ukrajini, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Kako je dodao, Brisal će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu i nastaviti sa politikom antiruskih sankcija, ali direktnog učešća u konfliktu u Ukrajini neće biti.

On je potvrdio da je posle govora ruskog predsednika Vladimira Putina sazvao vanredni, neoficijelni sastanak ministara spoljnih poslova EU na marginama zasedanja Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, cilj sastanka je da se formuliše zajednički stav, a to je da evropske zemlje neće biti zaplašene i da će nastaviti sa punom podrškom ukrajinskom suverenitetu i demokratiji.

Foto: Beta

Žozep Borelj

20.00 - Ukrajinske snage gađale Herson HIMARS-om

Ukrajinske snage gađale su Herson sistemima „himars“, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Deo raketa presrela je PVO, a deo je pao, dodao je on.

Prema rečima Stremousova, gađani su civilni objekti.

19.40 - Lavrov: Referendumi u skladu sa poveljom UN

DNR, LNR, Zaporožje i Hersonske oblasti imaju pravo da ostvare pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

19.35 - Zalužni o mobilizaciji u Ruskoj Federaciji: "Uništićemo oružjem svakoga ko dođe na našu zemlju"

Nikakve izjave ruskog rukovodstva neće uticati na spremnost Ukrajinaca da se bore za svoju slobodu. Oružane snage Ukrajine će uništiti svakoga ko dođe sa oružjem u Ukrajinu, bez obzira da li su ovde dobrovoljno ili mobilizacijom završili.

Ovo je izjavio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, reagujući na Putinovu najavu delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.

Zalužni je dodao da stotine hiljada muškaraca i žena štiti našu zemlju, svoje domove, decu i budućnost Ukrajine.

Foto: Reuters

Valerij Zalužni

19.31 - Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat

19.30 - VSU u napadu na selo Peski

U avgustu su jedinice NM DNR, uz podršku Oružanih snaga RF, isterale Oružane snage Ukrajine iz sela Peski. Na snimku se vidi još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da povrate kontrolu nad utvrđenim područjem na periferiji Donjecka.

Jedinica Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku dva tenka i tri borbena vozila pešadije, napala je sa strane Vodjana i ušla u šumski zasad na severu sela. Pešadija je izašla i pokušala da se raziđe, ali se našla pod jakom artiljerijskom vatrom. Na snimku se takođe vidi direktan pogodak protivtenkovske rakete u jedan od ukrajinskih tenkova.

Pošto je pretrpeo gubitke u ljudstvu, neprijatelj je počeo da se povlači u Vodjani, ostavljajući jedan oštećeni tenk na bojnom polju. Napad Oružanih snaga Ukrajine potpuno je propao i nije postigao nikakve ciljeve.

19.10 - Šefovi diplomatija EU će se sastati zbog odluke Rusije o mobilizaciji

Šefovi diplomatija Evropske unije sastaće se u četvrtak na marginama zasedanja Generalne skupštine UN kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Glavni povod je govor ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja Sputnjik pozivajući se na diplomatske izvore.

19.00 - Šta uključuju nove sankcije EU protiv Rusije

Nove sankcije EU protiv Rusije mogle bi da obuhvate mere protiv fizičkih lica, zabrane uvoza ruskih brilijanata i drugih luksuznih stvari, piše „Politiko“ pozivajući se na evropske diplomate.

Kako se navodi, Evropska komisija priprema nove sankcije, a predlog bi mogao da bude razmotren u petak na nivou ambasadora država-članica EU.

Prema pisanju "Politika", na dnevnom redu moglo bi da bude i uvođenje ograničenja cena ruske nafte o čemu se sada diskutuje u okviru G7.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj zapretio je Rusiji novim sankcijama u slučaju održavanja referenduma u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

18.55 - Stradali poljski plaćenici

Zarobljena ukrajinska tehnika, zarobljena kao rezultat neuspele ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na jednoj od deonica pravca Nikolajev-Krivi Rog.

 

 

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine i strani plaćenici se neobezbeđeni prevoze, 120 leševa za nekoliko sati borbe, a o ranjenima i zarobljenicima da i ne govorimo. Među poginulima su državljani Poljske. Pronađeno nekoliko pasoša.

Na snimku se ne vidi sva uhvaćena oprema. Želim da istaknem njen integritet. Veseushniki je samo bacio i pobegao.

18.43 - Sergej Šojgu objasnio kako će izgledati mobilizacija

18.30 - Snažna eksplozija u Hersonu

Snažna eksplozija u mikrookrugu "KHBK" Hersonu, crni dim se diže iznad mesta eksplozije, prenosi dopisnik Ria novosti.

18.06 - Nepoznat podvodni dron kod Sevastopolja

Na ruskim društvenim mrežama javljaju da je na obalu Sevastopolja more nanelo nepoznati objekat, sličan bespilotnom vozilu neidentifikovanog tipa.

Nekoliko minuta kasnije, očevici su izvestili o eksploziji u moru kod obale Sevastopolja.

 

 

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je u moru kod grada pronađen dron koji je uništen.

18.03 - U Sibiru protesti protiv mobilizacije

U Rusiji su jutros počeli prvi protesti protiv mobilizacije koju je naredio predsednik Vladimir Putin.

Društvenim mrežama se šire snimci građana koji protestuju na istoku zemlje – u Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku i drugim gradovima.

17.30 - Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 210. dan

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

17.12 - U Zaporoškoj oblasti sve spremno za referendum

U Zaporoškoj oblasti sve je spremno za održavanje referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji, saopštio je novinarima šef regionalne administracije Evgenije Balicki.

- Danas smo završili sve pripremne procedure. Od sutra uveče počinju sa radom izborne komisije, a u petak se otvaraju za stanovnike Zaporoške oblasti oslobođene od nacista - objasnio je on.

Kako je naveo, urađeno je sve što je trebalo da se uradi sa stanovišta administracije – izdata su sva naređenja, pripremljena sva dokumentacija, glasački listići, svi ljudi su na svom mestu.

- Spremni smo da se Zaporošci dokažu, pokažu svoj odnos prema aktuelnim događajima i svojoj budućnosti. Ruska Federacija, predsednik Rusije Vladimir Putin lično nam je dao odrešene ruke. Mi ćemo to iskoristiti. Želimo da živimo mirno i spokojno – u našoj velikoj otadžbini - zaključio je on.

Balicki je istakao da vlasti Zaporoške oblasti uoči referenduma dobijaju pretnje iz Kijeva, ali to neće ometati njihove planove – bezbednost glasanja biće osigurana.

- Pretnje dolaze i dolaziće. Ali, verujte mi, najteže je prošlo. Danas smo na kraju ovog dugog osmogodišnjeg puta. Sva biračka mesta obezbeđuje Ruska garda, policija, Oružane snage Rusije. Naše nebo je pokriveno sistemima za protivvazdušnu odbranu. Naravno, sve je moguće, ali to nas neće zaustaviti - istakao je Balicki.

16.45 - Hapšenja u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Ruska garda je pomogla da se za nedelju dana u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti privede 86 saučesnika Službe bezbednosti Ukrajine, Oružanih snaga Ukrajine i neonacističkih organizacija, prenosi pres-služba garde.

Osim toga, gardisti su pronašli šest skrovišta sa oružjem i municijom, uključujući i one strane proizvodnje. Zaplenjeno je, između ostalog, 49 raketa i granata za višecevne bacače raketa.

15.37 - Bela kuća: Putinove reči smo ozbiljno shvatili!

14.54 - Peskov: Vlast još ne razmatra punu mobilizaciju

Odluka o delimičnoj mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju rekao kako su se uslovi promenili tokom specijalne vojne operacije. Predsednik Putin je bio taj koji je rekao da smo zapravo suočeni sa vojnim potencijalom NATO i niza drugih zemalja koje su nam trenutno neprijateljske", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, a prenela je ruska agencija TAS S.

Portparol Kremlja je ponovio izjavu od prošle nedelje da vlasti još ne razmatraju punu mobilizaciju.

Takođe je precizirao da će ruska vlada vrlo brzo objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom. Peskov nije želeo da u razgovoru sa novinarima komentariše mogućnost zatvaranja granica kako bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas ukaz o delimičnoj mobilizaciji, prvoj u Rusiji od Drugog svetskog rata.
 

14.34 - Oglasio se Zelenski o referendumu!

13.51 - Novi brifing Ministarstva odbrane Rusije:


▪Ukrajinska artiljerija oštetila je jednu od cevi sistema za tehničku vodu prvog sistema bezbednosti petog energetskog bloka zaporoške nuklearke;
▪Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine udarila je na dalekovod koji dolazi iz petog bloka zaporoške nuklearke u području Energodara;
▪Ljudstvo jedne od četa 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine izginulo je gotovo u potpunosti zbog komandanta koji je poslao ljude u kontranapad na minsko polje;
▪Ruske oružane snage su u Hersonskoj oblasti likvidirale više od 200 ljudi iz 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
▪Više od 75 militanata i devet jedinica vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine uništeno je u DNR tokom udara preciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 

13.36 - "Svet je na korak od nuklearnog sukoba"

13.04 - Litvanija podigla stepen borbene gotovosti

12.39 - Eksplozije u Zaporožju

 

 

12.01 - Ruska opozicija pozvala na proteste protiv Putina

12.41 - Pregovori sa Ukrajinom postaće nemogući


Pregovori sa Ukrajinom postaće nemogući nakon ulaska Donbasa u sastav Rusije, rekao je novinarima u sredu Leonid Slucki, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove.


"Ne može biti govora o pregovorima, nažalost. Zapad i njihova hunta u Kijevu saopštili su da nisu spremni za pregovore. A jedini razvoj događaja može biti kapitulacija", rekao je on.
 

12.39 - Režim Zelenskog će biti uništen


Posle referenduma o ulasku Donbasa i oslobođenih teritorija u sastav Ruske Federacije, režim Zelenskog će biti uništen, rekao je novinarima Sergej Mironov, lider frakcije "Pravedna Rusija – Za istinu".


„Podržavamo odluku našeg predsednika. Već sam govorio da bi u bliskoj budućnosti specijalna vojna operacija mogla da preraste u protivterorističku operaciju. A posle referenduma o ulasku oslobođenih teritorija u sastav Rusije, sve će biti tako, sa svim posledicama koje proizilaze iz toga. Režim Zelenskog mora i biće uništen", rekao je on.
 

Foto: AP/Tanjug

12.37 - Snegirjovka i Aleksandrovka, Nikolaevske oblasti, uključeni su u sastav Hersonske oblasti

Stanovnici mogu glasati na referendumu, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

12.29 - Cena nafte skočila

12.17 - Šojgu naredio početak mobilizacije!

11.55 - OEBS o referendumima u Ukrajini...

Najviši zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su danas planove za održavanje referenduma u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je danas iz te organizacije

 

11.40 - Svet na nogama...

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je objavio delimičnu mobilizaciju, a ova vest odjeknula je kao bomba u Evropi i svetu!

 

11.38 - KOSAČOV: Napad na Donbas predstavljaće napad na Rusiju!

Posle referenduma, napad na oslobođene teritorije će se smatrati napadom na Rusiju, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov

 

11.24 - Moskovska berza naglo je pala posle objave predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji!

 

 

 

 

10.03 - Ukrajinske trupe otvorile su vatru na Novu Kahovku

Dejstvuje protivvazdušna odbrana, a oko 16 eksplozija odjeknulo je na nebu iznad grada, saopštile su gradske vlasti.

 

 

09.57 - Nuklearka bila meta napada

Zaporoška nuklearna elektrana bila je meta napada ukrajinske vojske, oštećeni su dalekovodi i oprema jednog energetskog bloka, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

 

09.08 - Šojgu: Rusija može mobilisati 300.000 ljudi!

08.49 - Putin objavio delimičnu mobilizaciju!

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se danas naciji i tom prilikom objavio delimičnu mobilizaciju

08.37 - Kadirov: Ruske snage počeće da primenjuju novu taktiku

Predsednik ruske severnokavkaske Republike Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je da će ruske snage početi da primenjuju novu taktiku u ratu protiv Ukrajine.

Kadirov je napisao na svom nalogu na Telegramu da se Rusija više neće baviti ukrajinskim nacistima, prenosi TAS S.

Foto: AP/Tanjug



08.35 - Pušlin: Glasaju i sa teritorija DNR pod kontrolom Kijeva

Stanovnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koji se nalaze na teritorijama pod kontrolom ukrajinskih snaga, imaće priliku da glasaju na predstojećem referendumu o pridruživanju Rusiji, ako uspeju da se prebace u Rusiju ili na oslobođene teritorije DNR, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

"Planirali smo održavanje referenduma nakon povratka na ustavne granice DNR. Ali morali smo da prilagodimo naše planove i daćemo priliku stanovnicima teritorija koje su ostale pod ukrajinskom okupacijom da glasaju, ako uspeju da se evakuišu na teritoriju Rusije ili područja Donjecke Narodne Republike pod našom kontrolom“, rekao je on za TV Rusija-24, prenosi TAS S.

Predstavnici proruskih vlasti u samoproglašenim DNR i LNR u Donbasu na istoku Ukrajine, izjavili su juče da će na tim teritorijama biti organizovan referendum o ujedinjenju sa Rusijom od 23. do 27. septembra.

Foto: Tanjug/AP

Denis Pušilin



Referendum o pridruživanju Rusiji u ukrajinskim regionima Hersona i Zaporožja, koji su takođe pod ruskom kontrolom, prema najavama biće organizovani u istom terminu.

Najavljene referendume osudili su brojni zapadni zvaničnici, između ostalih predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer DŽastin Trudo, nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i DŽejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

 

08.31 - Zaporoška oblast potpuno prekida odnose sa Ukrajinom!


Zaporoška oblast potpuno prekida odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više sa njom neće poistovetiti, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.


"Zaporošku oblast više ništa ne povezuje sa današnjom Ukrajinom kojom vladaju ekstremisti i teroristi. Zaporoška oblast prekida sve odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više neće poistovetiti sa njom. Ukrajinski period u istoriji Zaporoške oblasti je prošlost“, rekao je Rogov.


Prema njegovim rečima, Zaporoška oblast je na sigurnom putu povratka Rusiji i neće sa njega skrenuti. "Budućnost Zaporoške oblasti - samo kao subjekt Ruske Federacije“, naglasio je Rogov.
 

 

 

07.44 - Hersonska oblast će nakon referenduma postati deo Rusije


Hersonska oblast će nakon referenduma postati deo Rusije u njenim administrativnim granicama, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.


"Nakon završetka referenduma, cela Hersonska oblast u svojim administrativnim granicama postaće deo Ruske Federacije“, rekao je on za Sputnjik.
 

07.32 - Nakon referenduma Rusija može da dobije oko 6 miliona novih građana


Nakon referenduma Rusija bi mogla da dobije oko 5-6 miliona novih građana. A kada počnu da se vraćaju izbeglice, taj broj se može popeti i do 8-9 miliona ljudi, navodi član saveta administracije Zaporoške administracije Vladimir Rogov.

Površina oslobođene teritorije na kojoj će biti održan referendum iznosi 113.000 kvadratnih kilometara.
 

 

 

07.28 - Stoltenberg: Referendum neće promeniti situaciju u Ukrajini


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da referendumi o pitanju pridruživanja Rusiji na oslobođenim teritorijama neće promeniti prirodu sukoba u Ukrajini.

„Takva fiktivna glasanja, referendumi nemaju legitimitet i stoga ne menjaju prirodu sukoba. Ovo će samo pogoršati situaciju, tako da moramo da pružimo aktivniju podršku Ukrajini“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Blumberg.

On je napomenuo da aktuelna kriza „izlazi daleko van granica Ukrajine“.

 

07.16 - Šolc: Putin će odustati kada...

 Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih „imperijalnih ambicija“, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

„Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada“, poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Olaf Šolc

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome „jaki vladaju slabim“.

„Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?“ upitao je Šolc.

Druga mogućnost , prema Šolcu, jesu zajednički napori da se "obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane", što jeste njegov odgovor, kako je rekao, "kao Nemca i Evropljanina".

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, "globalni jug" treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, navodi Rojters.

07.11 - EU bi mogla da uvede nove sankcije Rusiji

Evropska unija bi mogla da uvede nove sankcije protiv Rusije ukoliko se održe referendumi, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je dodao da ne priznaje rezultate referenduma u ​​ DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

- EU najoštrije osuđuje planirane nelegalne ‘referendume’ koji su usmereni protiv legitimnih i demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, narušavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava. Rezultat takvih dejstava biće nevažeći, neće dobiti priznanje od EU i država-članica - rekao je šef evropske diplomatije.

 

07.06 - Mapa

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 1 godinu

Ponistite priznanja Kosova I resetujte medjunarodne odnose na nulu... tada ce sve sto pricate imati smisla...

Marcco

pre 1 godinu

...što bi rekli naši zapadni prijatelji... "nije to isto"! Ono je bilo u njihovu korist, ovo sada nije.

Pera

pre 1 godinu

OEBS je skup spijuna, lopova i zlocinaca. Svaki drugi radi za neku spijunsku organizaciju. U Srbiji je OEBS postavljao lokatore i direktno ucestvovao u ubijanju civila Srbije od strane NATO-OTAN pakta.

Marcco

pre 1 godinu

Bilo je legitimno kada su Hrvati glasali da se odcepe, nije bilo kada su Krajišnici hteli da se odcepe od Hrvatske, pa je onda opet bilo legitimno kada su Muslimani išli na referendum, pa odmah iza nije bilo legitimno kada su Srbi iz Bosne hteli da se odcepe, pa dve godine kasnije opet jeste bilo legitimno kada su Albanci na Kosovu išli na referendum, pa nije legitimno za Srbe sa Kosova... samo... Rusija nije Srbija.

miro

pre 1 godinu

E kad bi kojim slučajem referendum bio negativan u vezi nezavisnosti, onda bi on bio legalan,legitiman pod hitno da se primeni itd., Tako to radi ovaj smrdljivi ološ koji sebe naziva OEBS-om.

laki

pre 1 godinu

OEBS kaze referendumi su nelegalni, jos jednom dokazujete da ste nacistička klika. Priznavanje Kosova je za OEBS legalno, to je Hitlerovski metod otimanja teritorija. Referendum je oduvek bio legalana nacin izjašnjavanja vecine. Gde ste vi iz OEBS-a bili kad su Ukrajinski nacisti od 2014.godine bombardovale teritorije čiji stanovnici sada hoce da raspišu referendum kao legalan nacin da se sklone od onih koji ih bombarduju, koji im zabranjuju jezik, pravo na rad jednom recju, pravo na zivot. Kad biste vise radili ono zašta ste osnovani kao organizacija u interedu 80% svetskog stanovnistva a manje radili u sluzbi velikih sila koje se nikad nisu odrekli kolonijalnih pretenzija, ovaj svet bi bio bolje mesto.

Rale

pre 1 godinu

Ako je 5937 ruskih vojnika do sada poginulo, to je samo 3% od ukupnog broja vojnika upotrebljenih za spec. operaciju, a Sojgu tvrdi da je poginulo 100 000 ukrajinskih, onda delumna mobilizacija 300 000 ljudi nije potrebna..... izgleda da su brojke jako drgcije i to na stetu rusa, ali se krije...

Rale

pre 1 godinu

He he, ovi u Zaporozju su bas uprskali ako odrze referendum, 2/3 zaporozja je u ukrajinskim rukams, i ako glssaju oni u ruskom delu treba da glssaju i ovi u ukrajinskom a oni ce glasati lrotiv, a ako ne glasaju, referendum nema da bude validan jer nije glasalo 2/3 stanivnistva....kako god okrenu oreferendum u zaoorozju ispada cirkus

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija