• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

21.09.2022

13:50 >> 14:06

SVET NA NOGAMA, STIŽU REAKCIJE NA PUTINOVU OBJAVU MOBILIZACIJE! Oglasila se EU, ali i Peking! Dramatična poruka iz Poljske!

AP/Tanjug

Vesti

SVET NA NOGAMA, STIŽU REAKCIJE NA PUTINOVU OBJAVU MOBILIZACIJE! Oglasila se EU, ali i Peking! Dramatična poruka iz Poljske!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je objavio delimičnu mobilizaciju, a ova vest odjeknula je kao bomba u Evropi i svetu!

 

Šolc: Ovo je znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan!

Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je danas povodom naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u toj zemlji rekavši da je to znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan.

"Ovaj potez jedino može da se protumači kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva", rekao je nemački kancelar u saopštenju, koje je preneo jedan od njegovih portparola.

Mišel: Podrška EU Ukrajini ostaje nepokolebljiva

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da će Evropska unija ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini, a nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

 

Kina poziva na dijalog

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.
 

Dramatična poruka iz Poljske!

 

Fiala: Postoji samo jedan agresor - Rusija

 

Češki premijer Petr Fiala, čija zemlja predsedava EU, ocenio je da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi delimične mobilizacije dalji dokaz da postoji samo jedan agresor, a to je Rusija.

"Delimična mobilizacija je samo još jedan dokaz da u ovom ratu postoji samo jedan agresor - a to je Rusija", napisao je na tviteru Fiala.

"Moramo dalje da pomažemo Ukrajini, jer je to u našem interesu", poručio je šef češke vlade.

 

Rute: Mobilizacija znak panike u Kremlju, ostanimo mirni

 

Holandski premijer Mark Rute danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje" rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.

Sve je to deo dobro poznate retorike. Savetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.
 

Kako javlja BBC, rusko tržište deonica naglo je palo nakon Putinove izjave o delimičnoj mobilizaciji, za koju je odluka već potpisana. BBC dodaje da postoje izveštaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz Rusije.

Volas: Znak da invazija propada!

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u danas da je odluka Rusije o delimičnoj mobilizaciji rezerevista u ukrajinskom sukobu priznanje predsednika Vladimira Putina da „njegova invazija propada“.

Foto: Reuters

Britanski ministar odbrane Ben Volas

Robert Habek: Loše i pogrešno

Nemački ministar ekonomije Robert Habek smatra da je objavljivanje delimične mobilizacije u Rusiji „loš i pogrešan korak“, koji će, prema njegovom mišljenju, dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini.

„Daćemo ocenu toga (mobilizacije) političke tačke gledišta i razgovaraćemo kako da odgovorimo“, rekao je Habek u Berlinu.

On je naglasio da će Nemačka „u ovom teškom vremenu“ nastaviti da podržava Ukrajinu.

Foto: Reuters

Nemački vicekancelar Robert Habek

Kigan: Putinov govor izaziva strah od eskalacije sukoba

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina izaziva strahovanje od eskalacije sukoba i pretnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan.

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji: Moskva je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa

Toni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za "Skaj njuz" da je delimična mobilizacija Vladimira Putina "prilično značajna eskalacija" ukrajinskog rata.
- Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa, odbili su da mobilizuju vojnike jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnjenje. Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbijao od početka rata. Sada, ne znam veruje li on u to ili ne, ali to je očigledno vrlo značajan korak napred u retorici koja se događa - dodao je Brenton.

Ukrajina: Ovo je predvidljiv korak

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski zvaničnici. Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

 

Američka ambasadorka u Kijevu kaže da je delimična mobilizacija "znak neuspeha"

Ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit A. Brink opisala je najavu ruskog predsednika Vladimira Putina kao znak neuspeha i obećala je da će Sjedinjene Države nastaviti da podupiru ukrajinski otpor "ruskoj agresiji".

- Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspeha - tvitovala je ambasadorka, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitovanje govora ruskog predsednika.

- Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski deo teritorije i nastavićemo da budemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno - dodala je Brink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Puna podrska. Americko ugnjetavanje planete se mora zaustaviti. Zlocini koje je pocinila americka vojska se moraju kazniti snaznim medjunarodnim odgovorom!

milan lala

pre 1 godinu

Pateticni Ceski poltron a NATO nije bio agresor na Srbiju ? Okupacija KiM i otimanje KiM je u redu za ovog poltrona .

Marcco

pre 1 godinu

Pa nije to isto i ne može da se upoređuje. Ocepljenje Kosova je bilo njihovu korist, a ovo sa Ukrajinom, nije! Ista stvar i sa Bosna/Republika Srpska... Hrvatska/Krajina...

Baća

pre 1 godinu

Mislim da je Zapad u panici. Zato su se razgalamili. Sada znaju šta ih čeka ako udare na Rusiji. Čeka ih Armagedon.

Čarapan

pre 1 godinu

Šta bi,, vuna Kući,,.Pa da im nešto ne sprema te nebi oni tako teagovali

JM

pre 1 godinu

Западне будале пробудили сте великог медведа.

pera rogonja

pre 1 godinu

Uzas od licimera evropskih politicara.Zima,zima,zima...kuca na vrata nemocnoj ekonomiji evropskih politicara.Brzo ce im njihov narod doci glave!

Djordje

pre 1 godinu

Cackali ste mecku. No, sve zajedno gledajuci, bice belaja u celom svetu

Solo

pre 1 godinu

Ovo ce biti kraj Zapadne dominacije u Evropi gde su poceli nasilno i lukavo da se sire prema Rusiji a i ostale zemlje bivseg istocnog bloka bice jos siromasnije nego sto su bile za vreme Ruske okupacije 60 godina..Ovo je samo pocetak jednog ozbiljnog rata koji je ovim objavljivanjem Putina tek poceo da se ostvaruje na jedan novi i veci front sa drugacijim prilazom jer sve ovo do sada je bio test za Ruse a i NATO ali sad pocinje ozbiljnija borba gde NATO nema sanse za ovakav rat koji okuplja zemlje koje nikad nisu ratovale i koje ce da se razbeze kad vide Ruse blizu njihove granice i na kraju krajeva zasto bi Englezi ratovali za Estonce,Litvance,Poljake,Albance,Crnogorce,Makedonce,Hrvate i ostalu buraniju jer Englezi mesetare i izazivaju ratove a onda gledaju kako se drugi bore i ginu za njih i na kraju ispadnu kao pobednici ..nazalost ne u ovom slucaju gde mesetare otvoreno protiv Rusije..Gledace mo krah jedne kapitalisticke monarhije i jedan drugi vid drustvenog sistema koji ce da objedini dosta zemalja koje su bile potlacene tim istim Zapadnim zemljama vekovima a predvodnici ce biti Rusi,Kina,i ostale zemlje kojima ce ovaj novi savez foneti preporod u ekonomiji i napredku..Vreme ce pokazati ko ce pobediti u ovom Ukrajinskom ratu ili Zapad ili Rusi sa Kinom.

miro

pre 1 godinu

Što bi rekao naš narod: sve moj do mojega.Neverovatno je da među ovolikim brojem fašista nema nijedan normalnog mozga.Prvenstveno strah, zatim, podlost, pokvarenost do daske, lupetanje, laži,laži... im je glavna osobina.

zika

pre 1 godinu

Procitah tekst i nevideh nikog da kaze zbog cega se to desava.Svi kao jedan dizu dreku protiv Rusa.Pa ako je taj zapad toliko dobar sto ne smanji davanje para za oruzje i terao Ukraince da ginu za sve osim za sebe

Karma

pre 1 godinu

Makron i anglosaksonci optužuju Putina i Rusiju za imperijalizam? Licemerje i bezobrazluk bez presedana da zemlje koje ugnjetavaju 1/3 zemalja na planeti nekoga optužuju za imperializam ... Da, kraj američke dominacije je definitivno došao, sveća je dogorela do kraja i posle Ukrajine više nikad neće biti isto. Ono što bi sve zemlje sveta trebale da urade sledeće je da se sedište UN iz Njujorka i Amerike izmesti u neku drugu zemlju.

Penzionerj

pre 1 godinu

Fašisti, tvrdo vam je i biće veoma tvrdo za sve vas. Pametan korak. Bravo Veliki Putin.

cardak

pre 1 godinu

Samo se vi radujte ali PUTIN ZNA ZA JADAC .12000 zapadnih vojnika u Poljskoj (TREBE PASULJ) 1200 vojnika u Rumuniji(ciste luk)1000 vojnika vec stiglo u severne zemlje a krenulo4000.Pa mislite da je PUTIN glup ko vi.A kad ste tako kurcevi....ajde krenite one sto ih treba 2 ili4 LETECE VAS CEKAJU.I ovi sto su iz poljske usli IRANCI CE IM POTPALITI PETE!(ko zna razumece)!

ISTINA

pre 1 godinu

E moj Šulc i ti tvoji sateliti,neuspela operacija a..Preslikano sve iz 40 ih.Isto je tada početak bio nepovoljan po Ruse ali ruska zastava se zavijori u Berlinu.Pamet u glavu Evropo ,ponovo će biti tako il nas neće biti!!!!!

sledeća vest

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija