• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.09.2022

07:00

O KAKVIM AVIONIMA F-16 OD 1,3 MILIJARDE DOLARA PRIČATE, KADA NE ZNAMO KAKO ĆEMO DA PREŽIVIMO ZIMU! Bugarska političarka jasna, nećemo to...

Vesti

O KAKVIM AVIONIMA F-16 OD 1,3 MILIJARDE DOLARA PRIČATE, KADA NE ZNAMO KAKO ĆEMO DA PREŽIVIMO ZIMU! Bugarska političarka jasna, nećemo to...

Podeli vest

Bugarska u uslovima trenutne krize ne bi trebalo da kupuje novu partiju aviona F-16, smatra lider Bugarske socijalističke partije, bivša premijerka i bivša ministarka ekonomije Kornelija Ninova

Ona je na takav način prokomentarisala nedavnu odluku tehničke vlade da potpiše projekat investicionih troškova za nabavku još osam lovaca. Njihova vrednost bi trebalo da bude 1,3 milijardi dolara i očekuje se da će oni stići u Bugarsku 2027. godine.

- Vlada je potpisala investicioni projekat za kupovinu osam novih aviona F-16. I to u ovom kriznom trenutku, kada narod ne može da preživi zimu, mi planiramo da izdvojimo dve milijarde leva (milion evra) za još osam aviona F-16, koji će doći 2030. godine?! To je apsurdno, izjavila je Ninova televiziji BTV.

Ona je uverena, da u slučaju da se formira nova vlada sa učešćem socijalista, njena partija neće dozvoliti da se na avione potroše sredstva koja mogu da se preusmere na penzije. Ninova je istakla da je za Bugarsku sada važnije pitanje opstanka nego da Bugarska ima jaku odbranu.

- Bugarskoj vojsci je potrebna modernizacija, mi smo uvek podržavali datu politiku. Međutim, sustigla nas je takva kriza da je najvažnije pitanje kako preživeti zimu, izjavila je ona.

Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine. Tokom 2018. godine je parlament Bugarske izglasao kupovinu američkih aviona, a predsednik Bugarske Rumen Radev je celokupnu proceduru izbora novih lovaca nazvao „trujumfom lobiranja". Prvobitno su u konkursu učestvovala tri lovca (švedski Gripen, italijanski Eurofajter i američki F-16), a vlada je planirala da plati mnogo manju sumu. Bojko Borisov, koji je tada bio premijer Bugarske, je smatrao da je F-16 najbolji izbor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Walter Pravicek

pre 1 godinu

Bugari bi nove avione,jer Ukrajina treba one ruske proizvodnje.Alal jim vera!Tko če to platiti,kada na cestama Bugarske vidite još uvek konja sa vozom i ljude koji sedu na tim kolima.Zašto su ušli u EU se zna,zašto u NATO još bolje.A prodali se kako kaže historija i Hitleru,a sada Amerima.Pa neka Ameri njima daju "dar"kao što davaju Ukrajini.

ratko

pre 1 godinu

SUSTIGAO VAS JE IDIOTIZAM I UVLACENJE U ZADNJICU AMERIKANCIMA U NATO IDIOTIMA ,TO SE KAZE ZABA VIDELA DA SE KONJ POTKIVA PA I ONA DIGLA NOGU . E MOJA BRACO "PRAVOSLAVCI" VI STE SVE SAMO PRAVOSLAVCI NISTE

Pera pravda

pre 1 godinu

Pa u pravu su, šta će im avioni kad oni menjaju strane u ratu, čas tamo, čas ovamo. Kako narod kaže" Bugarska politika "

Jastreb

pre 1 godinu

Uvek su bili budale i lizali zadnjice svima jakima. Pa zar im nije bilo jasno kad su, po nalogu amerikanaca, Ukraini poslali MIG-ove da će ih ameri odrati za svoje avione kao članice NATO FAŠISTIČKOG SAVEZA. Ali tamo gde nema pameti nema ni zdravog razuma i pametne misli, tako to rade ameri dovedu budale na vlast i rade šta im je volja i pljuačkaju zemlje ladni i bez problema, pa zar nije tako bilo i kod nas posle 5. oktobra???.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17