• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

04.10.2022

22:36

U OKRUŽENJU 15.000 NAJELITNIJIH PUTINOVIH VOJNIKA, AKO IZ ZAROBE RAT JE GOTOV! Komandant LNR: Ne borimo protiv Ukrajinaca već NATO, trenutno su jači od nas! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

U OKRUŽENJU 15.000 NAJELITNIJIH PUTINOVIH VOJNIKA, AKO IZ ZAROBE RAT JE GOTOV! Komandant LNR: Ne borimo protiv Ukrajinaca već NATO, trenutno su jači od nas! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 223 dana. Glavni direktor Zaporoške nuklearke priznao da je sarađivao s ukrajinskom vojskom

22.30 Koji je problem ruske vojske u Ukrajini?
 

Olga Skabejeva, ruska televizijska voditeljka i politički komentator, iznenadila je Andreja Maročka, komandanta „narodne milicije" iz Luganska, pitanjem u svojoj emisiji „60 minuta" na ruskoj državnoj televiziji.
- Mi u studiju nismo vojni analitičari, pa bih vas zamolila da mi objasnite zašto napredujemo metar po metar kada oni napreduju selo po selo - upitala je Skabejeva Maročka, očigledno nezadovoljna dosadašnjim tokom rata i dodala: „Zašto nam trenutno stvari idu loše i kada cěe se to promeniti?"
- Shvatite činjenicu da se mi ne borimo protiv ukrajinskih snaga većě NATO-a i njegovih trupa. Oni imaju ogromne resurse i trenutno su jači od nas. Njihova glavna snaga je inteligencija. Oni bukvalno prate svaki naš korak preko satelita. Naravno, to im daje ogromnu prednost i trenutno su im šanse za uspeh mnogo vecěe od naših, kaže Maročka.

22.00 Oružane snage Ukrajine: Oslobođen Davidov Brod

Foto: AP/Tanjug

U Hersonskoj oblasti, oslobodile su selo Davidiv Brod, sela Boguslavka i Borivska Andrijevka u Harkovskoj oblasti.
Ukrajinske odbrambene snage oslobodile su od ruskih osvajača ukupno 1.534 naselja, uključujući 483 u Harkovskoj oblasti - Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika.
Oružane snage Ukrajine su se skoro približile severozapadnoj administrativnoj granici Luganske oblasti - Sergej Hajdaj, šef OVA.
Napredak ukrajinskih trupa potvrdila je i ruska vojska. Snage Kijeva probile su rusku liniju na reci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela severoistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava zavijorila se i u gradiću Dudčani koji se nalazi 30 kilometara južno od mesta gde su se danima vodile velike bitke.
Ova mala pobeda ukrajinske vojske mogla bi da se pokaže ključnom u borbi za jug zemlje budući da su ruske snage bile dobro ukopane još od početka rata duž linije fronte.
Da stvar za Putina bude još gora, u 'hersonskom džepu' se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procenjuju da će u slučaju njihove predaje, sukobu u Ukrajini doći kraj.

21.30 Bela kuća: Nema naznaka da se Rusija sprema da koristi nuklearno oružje

Sjedinjene Države nemaju naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, uprkos "zveckanju nuklearnim sabljama" ruskog predsednika Vladimira Putina, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.
"Mi ozbiljno pratimo svako zveckanje oružjem, posebno nuklearnim, ali želim da kažem da nismo videli bilo kakav razlog da prilagodimo sopstveni strateški nuklearni stav, niti da  imamo bilo kakve naznake da se Rusija sprema da uskoro koriste nuklearno oružje", rekla je Žan-Pjer.

21.00  Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbediti još 625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća.
Tom prilikom predsednik SAD je naglasio da Vašington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, obećavši da će nastaviti da podržava Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

20.30 Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose Izvestija.

20.00 Generalštab OS Ukrajine: Ruska armija jača svoje pozicije

Foto: AP photo

Oružane snage RF koncentrišu svoje napore na držanje okupirane teritorije.
Ruska vojska napreduje na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.
Oružane snage RF izvele su 5 raketnih i 1 vazdušni udar, kao i 15 MLRS napada na ciljeve u oblastima 12 naselja, uključujući: Harkov, Kramatorsk, Andrejevku, Artemovsk, Železnodorožnoje, Voznesensko i Pridneprovskoe.
Borci PMC Vagner se obučavaju na teritoriji Luganske oblasti.
Na bazi Kazanjske više tenkovske komandne škole, formiranje i regrutovanje tri motorizovana i dva artiljerijska puka.

19.30 Stremusov: Ukrajinci su napredovali 12 km i sada su u okruženju

Kontakt-linija u Hersonskoj oblasti ostaje u oblasti sela Dudčani, ukrajinske trupe koje su do skora napredovale ostaju u vatrenom okruženju, izjavio je zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
Stremousov je za televiziju „Rusija 24" rekao da se nalazi u gradu Berislavu na severu regiona, koje je na oko 50 kilometara od sela Dudčani.
- Dudčani, o kojima svi pričaju, upravo se nalaze na samoj kontakt-liniji -precizirao je on.
Prema njegovim rečima „VSU su napredovali 12 kilometara, tu su se zaustavili i trenutno... sve stoji... Mislim da je ovo vatreni kotao u kome se sada puca na VSU, dodao je Stremousov.
Prema njegovim rečima, ruska odbrana stoji i nikuda se ne pomera.
Stremousov je ranije saopštio da je napredovanje ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti zaustavljeno i da se oni nalaze u okruženju.
 
19.00 Britanska vlada uvela pogrešnom Rusu sankcije

Britanska vlada je greškom uvela sankcije protiv zamenika komandanta ruske Baltičke flote Sergeja Stanislavoviča Jelisejeva.
On je 26. septembra uvršten na sankcioni spisak, ali je danas skinut sa njega - umesto njega sankcije su uvedene protiv premijera Hersonske oblasti Sergeja Vladimiroviča Jelisejeva.

18.30 "Narednih dana sledi ruski kolaps", Zapad tvrdi da sledi preokret u ratu

Kontrast između Putinovih planova i realne situacije sa ratom u Ukrajini postao je očigledan.
Naime, ukrajinske snage i dalje nezaustavljivo napreduju u barem dve od te četiri oblasti, uz Harkovsku oblast od čije je aneksije Rusija morala odustati, jer je gotovo potpuno oslobođena, do pada strateški bitnog grada Limana.
Liman je smešten između Harkovske, Donjecke i Luganske oblasti, a budući da je Liman deo Donjecke oblasti koju je Rusija pripojila, Ukrajinci su time, iz ruskog ugla gledanja, zauzeli ruski grad.
Prema najnovijim vestima, iz Hersonske oblasti dolaze informacije o dramatičnom proboju ukrajinskih snaga kroz rusku liniju odbrane, u dubini od oko 40 kilometara, na zapadnoj obali reke Dnjepar. Time i budućnost još jednog ključnog "ruskog" grada, Hersona, postaje sve neizvesnija.
Iako je Putin pokušao da preokrene tok rata izdavanjem naredbe o delimičnoj mobilizaciji, sve su glasnije spekulacije da bi ovo mogla biti samo uvertira u potpuni raspad ruskih snaga u Ukrajini s obzirom na to da su već desetkovane, demoralisane i sve slabije opremljene jer se ruski arsenali prazne, a logistički pravci nestaju jedan za drugim.
- Mnogo veći ruski kolaps dogodiće se u narednim danima - napisao je u ponedeljak čuveni američki politukolog Fransis Fukujama na Tviteru, dok je Filips Obrajan, analitičar i profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endrjuz u Škotskoj, na to je odgovorio da je i sam čuo za tu mogućnost.
Više od desetak ruskih naučnika ima različite procene trenutnog stanja stvari, ali uglavnom umanjuju rizik za Rusiju i izražavaju optimizam oko buduće strateške situacije njihove zemlje.

17.00 HIMARSOM po Antonovskom mostu

Ukrajinska vojska raketirala je iz HIMARS-a Antonovski most u Hersonu. Tri rakete udarile su u most, tri su oborene, saopštili su iz gradske hitne službe.
Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Novobahmutovku i Verhnetoretske, saopštilo je u utorak republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Foto: printscreen

16.45 Varšava poziva NATO da poveća proizvodnju oružja za Ukrajinu

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je zemlje NATO-a da povećaju proizvodnju oružja za isporuku Ukrajini.
-Danas je Ukrajini potrebno pre svega naoružanje. Mi ga i dalje dajemo u malim količinama. Obezbeđivanje isporuka oružja Ukrajini zahteva povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije s obe strane Atlantika, naveo je Duda.

16.30 Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora

Kremlj je danas saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dve strane.
 - Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsednik promeni odluku ili novog predsednika koji će promeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret kojim formalno odbija sve pregovore Kijeva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali ostavlja mogućost za razgovore sa Rusijom.

15.53 - "NATO se sprema za rat"!

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin saopštio je da postoje konkretni podaci da zemlje NATO-a spremaju svoju infrastrukturu i vojsku za rat, saopštila je agencija „Belta“

 

15.16 - Lukašenko: Ukrajina nastavlja sa provokacijama na granici

Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici, izjavio je danas u Minsku na sastanku o vojnoj bezbednosti zemlje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Kako je rekao Lukašenko, Ukrajina je rasporedila 15.000 vojnika na belorusku granicu, postavlja inžinjersku opremu na kontrolne punktove i vatrene položaje i postavila je barijere na putevima, prenela je agencija Belta.

"Ukratko, nisu se samo zabarikadirali. Oni su podigli zid. Ukrajina vrši optičko, elektronsko i radio-tehničko izviđanje naše teritorije, trupa i objekata, svojim dronom često narušava belorusku državnu granicu. Kažu da su navodno veoma zabrinuti zbog ulaska Belorusije u rat, a istovremeno nastavljaju sa provokacijama na granici", rekao je Lukašenko.

 

14.45 - Rusi uništili "Vostok"

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su preciznim napadima uništile na jugozapadnoj periferiji Dnjepropetrovska štab ukrajinske vazduhoplovne komande „Vostok“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


U pravcu Krasnog Limana u području Torskog likvidirano je više od 120 ukrajinskih vojnika i 14 jedinica oklopne tehnike. Prilikom napada na 14. i 92. brigadu ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska likvidirano je do 100 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.


Ruska vojska je u području grada Zaporožja raketnim napadom uništila ukrajinsko skladište municije i radionice za popravku aviona fabrike „Motor sič“. Avijacija i artiljerija Oružanih snaga Rusije je za dan uništila pet komandnih mesta, 43 artiljerijske jedinice i ljudstvo u 157 rejona.
Napadom ruske avijacije likvidirano je do 250 ukrajinskih vojnika i preko 40 jedinica tehnike u pravcu Krivog roga i Andrejevke.


Raketnim napadom na mehanizovanu brigadu u pravcu Lisičanska likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika, tri tenka i šest oklopnih vozila.


Ruski lovci su za dan oborili ukrajinske avione Su-25 u DNR i Su-24 u Hersonskoj oblasti.
U blizini Nove Kahovke i Černobajevke u Hersonskoj oblasti ruska PVO je oborila devet projektila ispaljenih iz američkih višecevnih raketnih bacača „Himars“.


Ruska vojska je za dan uništila ukrajinske protivavionske raketne sisteme „Buk M1“ i radarsku stanicu sistema „S-300“.

 

11.48 - Beloruski vojni ministar: Zapad hoće da ostvari kontrolu nad ruskim sirovinama


Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenin izjavio je da je cilj proksi rata koji se vodi protiv Rusije da joj se oduzme državnost i da kontrolu nad njenim sirovinama preuzme Zapad.


„Vojno-politička situacija oko Republike Belorusije razvija se pod uticajem geopolitičke borbe Ruske Federacije i takozvanog kolektivnog Zapada, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama. I ta borba je bez presedana. U suštini, protiv Rusije se vodi proksi rat u punom obimu, čiji je konačni cilj da s razori ruska državnost i da se zemlja pretvori u sirovinsku dopunu Zapada“, rekao je Hrenin na savetovanju o vojnoj bezbednosti.

 

10.59 - Lideri DNR i LNR potpisali zakone o ujedinjenju s Rusijom


Narodni savet Donjecke Narodne Republike ratifikovao je međunarodni sporazum o ulasku u sastav Ruske Federacije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Rusiji. Zakon o ratifikaciji sporazuma potpisao je lider DNR Denis Pušilin, saopštilo je Ministarstvo informisanja DNR.


Zakon o ratifikaciji sporazuma o prijemu Luganske Narodne Republike u sastav Rusije potpisao je i lider LNR Leonid Pasečnik.

 

10.40 - Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovaranja s Putinom


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti pregovaranja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sledi iz ukaza koji je potpisao ukrajinski lider.


„Konstatovati nemogućnost pregovaranja s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“, navedeno je u dokumentu.

 

Foto: MUP Srbije

 

10.02 - Razgovor o novom paketu sankcija

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije u utorak uveče će ponovo razgovarati o novom paketu sankcija protiv Rusije, koje je Evropska komisija predložila zbog održavanja referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Zasedanje će početi u 19.00 sati u Briselu.

 

09.58 - Rusija: Ukrajinski jezik neće biti zabranjen u novim ruskim regionima


Učenje ukrajinskog jezika neće biti zabranjeno na teritorijama Luganske i Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Evegenij Ivanov.


„U ugovoru je propisano da je ruski državni jezik, ali da se neće braniti izučavanje drugih jezika“, rekao je Ivanov i dodao da se to tiče i ukrajinskog jezika, kao i da će o tome odlučivati vlasti.

 

09.49 - Prepucavanje Zelenskog i Maska

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask pozvao je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da izbegne veliku pretnju celom svetu zbog sukoba sa Rusijom

 

Foto: Ilustracija/ informer

 

08.52 - Presek 

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 43 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 180 jedinica municije iz višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i HIMARS, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrjaine.


Pod udarom granata našlo se sedam naselja, među kojima su Donjeck, Jasinovata, Makejevka i Dokučajevsku.

 

08.51 - Komitet Saveta Federacije podržao zakone o prijemu novih oblasti u sastav Rusije

Komitet Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo podržao je ustavne zakone o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije i obrazovanju novih subjekata Ruske Federacije.


Savet Federacije će te zakone razmatrati danas.

 

08.50 - Mobilisani građani u Sibiru na ubrzanoj obuci


Mobilisani građani su tokom objave delimične mobilizacije na poligonu u Novosibirskoj oblasti počeli intenzivnu obuku, saopštila je pres služba Centralnog vojnog okruga.


„Nakon što su došli u centar za formiranje jedinica mobilisani građani su počeli sa obukom različitih taktičkih tehnika. Pod rukovodstvom iskusnih instruktora su pucali iz automata i mitraljeza ‘Kalašnjikov’, kao i iz bacača granata“, navodi se u izveštaju pres službe. Osim toga, na poligonu su uvežbavali i pružanje prve medicinske pomoći ranjenicima.

 

08.43 - Isplivala tajna direktora Zaporoške nuklearke

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu davao informacije

08.24 - Ukrajinski prodor na jugu, zauzeto vise naseljenih mesta

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu.

Južna operativna komanda ukrajinske vojske je tokom noći saopštila da je uništila 31 ruski tenk i jedan višecevni bacač raketa, ne navodeći detalje o tome gde su se sukobi odigrali, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove informacije.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dva od četiri regiona koje je Moskva prošle nedelje prisajedinila posle rezultata referenduma, koji su vlasti u Kijevu i Zapad proglasili nelegalnim i prinudnim.

Predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je ukrajinska vojska zauzela gradove u brojnim oblastima, ne iznoseći detalje.

„Nova naseljena mesta su oslobođena u nekoliko regiona. Teške borbe se vode u nekoliko sektora fronta“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

 

07.55 - Severna Koreja podržala rezultate referenduma o ujedinjenju s Rusijom


Vlasti Severne Koreje podržale su rezultate referenduma u DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti o prisajedinjenju Rusiji, saopštila je korejska Centralna telegrafska agencija, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.


„Referendumi su održani u skladu sa Poveljom UN u kojoj su utvrđeni principi ravnopravnosti ljudi i njihovog prava na samoopredeljenje, kao i u skladu sa legitimnim metodama i procedurama. Velika većina glasača podržala je ulazak u sastav Rusije. Mi poštujemo volju stanovnika koji su se izjasnili za integraciju u sastav Rusije i podržavamo stav ruske vlade da te regione uključi u sastav Rusije“, rekao je šef Odeljenja međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenosi agencija.

 

 

07.40 - Ukraina pregovara sa SAD

Ukrajina pregovara sa SAD o isporukama naoružanja većeg dometa, uključujući i rakete koje imaju veći domet od višecevnih raketnih sistema HIMARS, rekla je ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova.

 

07.18 - Novo granatiranje ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage granatirale su mesto Dokučajevsk municijom „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine. Ispaljeno je pet projektila.


Štab teritorijalne odbrane DNR kasnije je saopštio da granatiran internat u Dokučajevsku, a takođe su oštećeni autobuska stanica, prodavnice i kafići.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Beograđanin1958

pre 1 godinu

Ovo malo NATO savremenog oružja i tehnike je dovoljno da Putin gubi. Očigledno je da je Putin zaratio direktno sa NATO, bila bi Rusija sravnjena.

OBOREN JOŠ JEDAN HARM, PAO U CENTAR KRAMATORSKA, UKRAJINSKE UDARNE GRUPE POTUČENE KOD LIMANA! Kijev tvrdi, oslobođena skoro cela Harkovska oblast (FOTO/VIDEO)
Planeta

OBOREN JOŠ JEDAN HARM, PAO U CENTAR KRAMATORSKA, UKRAJINSKE UDARNE GRUPE POTUČENE KOD LIMANA! Kijev tvrdi, oslobođena skoro cela Harkovska oblast (FOTO/VIDEO)

Specijalna vojna operacija, dan 215. Trećeg dana referenduma u DNR, LNR, Zaporožju izlaznost je premašila 50 odsto. U Hersonskoj oblasti izlaznost je skoro 49 odsto, dok stanovnici imaju još dva dana da daju svoj glas. Kijev je tokom referenduma pojačao napade, zbog čega je povređeno nekoliko civila, a neka biračka mesta premeštena su u skloništa.

26.09.2022

22:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!
Politika

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je sramotno to što je Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije "eksperimentalno telo" da se stalno na njoj krši međunarodno pravo.

28.03.2024

13:02

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija