• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2022

23:17 >> 23:18

Ukrajinske snage povratile veliku teritoriju na jugu Hersona! Zaharova: Zapad "raspiruje" nuklearni rat!

Tanjug/AP

Vesti

Ukrajinske snage povratile veliku teritoriju na jugu Hersona! Zaharova: Zapad "raspiruje" nuklearni rat!

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje 225 dana.

23.11 - Ukrajinske snage povratile veliku teritoriju na jugu Hersona

 Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

 

20.38 - Zaharova: Zapad "raspiruje" nuklearni rat

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da Zapad "raspiruje" nuklearni rat i da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

Zaharova je prokomentarisala na Telegramu poziv Zelenskog NATO-u da preduzme preventivne napade na Rusiju.

Foto: Reuters

Marija Zaharova

"Svi ljudi na planeti morali bi da shvate da je Zelenski marioneta, neuravnotežena ličnost u rukama onih koji mogu da unište planetu", ukazala je Zaharova, prenosi TAS S.

 

19.47 - EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj ceni

EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po ceni višoj od limitirane, objavljeno je danas u Službenom glasniu EU.

U slučaju da brod pod zastavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po ceni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU, preneo je TAS S.

 

19.00 - Trenutna situacija u Ukrajini

 

 

 

18.52 - Norveške vlasti ograničile pristup ruskim ribarskim brodovima


Norveške vlasti ograničile su pristup u svoje luke ruskim ribarskim brodovima, ostavljajući samo tri otvorene na severu zemlje, saopštila je ministarka spoljnih poslova ove zemlje Aniken Huitfelt.

„Vlada je odlučila da će ruski ribarski brodovi moći da pristaju samo u Kirkenes, Tromse i Botsfjord. Sva plovila koja pristižu u ove luke moraju biti proverena“, dodala je ona na konferenciji za novinare.

 

 

18.51 - IAEA:Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

Foto: Tanjug/AP

IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

 

18.37 - Zelenski upozorava...

Ukrajina bi mogla da prestane da isporučuje Evropi struju ako ne budu bili priključeni blokovi Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski

 

18.03 - EU usvojila osmi paket sankcija

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja protiv 30 fizičkih i 7 pravnih lica, saopšteno je na sajtu EU

 

17.22 - Bajden o susretu sa Putinom

Predsednik SAD Džozef Bajden nije isključio mogućnost susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 na kojem bi glavna tema bila Ukrajina

16.58 - Ukrajina raketama "Himaras" gađala stambenu zgradu


Ukrajinske trupe ispalile su rakete „Himars“ na stambenu zgradu u Hersonu, saopštio je portparol gradskih službi za vanredne situacije.


On je dodao da će zvanične podatke o žrtvama dati Ministarstvo zdravlja regiona.

16.31 - Valentina Matvijenko otkrila: RUSIJA JE SPREMNA DA ZAUSTAVI VOJNU OPERACIJU!

16.22 - Ruski PVO oborili pet raketa

Ruski PVO sistemi oborili su pet raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“, kojiima su ukrajinske snage gađale Antonovski most u Hersonu, saopštio je portparol hitnih službi ovog grada.

 

16.20 - Stremousov kritikovao vojni vrh RUS zbog gubitka teritorije

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov kritkovao je danas vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorija u Ukrajini.

Stremousov, u četvorominutnoj video poruci objavljenoj na Telegramu, otvoreno kritikuje „generale i ministre“ u Moskvi jer smatra da nisu razumeli probleme na frontu. „Zaista, mnogi kažu, da bi, da su na mestu ministra odbrane koji je dozvolio takvo stanje, kao oficiri pucali sebi u glavu“, rekao je Stremousov.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Stremousov dodaje da Ministarstvo odbrane ne čine samo ministri, generali, korumpirani pljačkaši... već svi oni heroji koji su dali svoje živote za odbranu Rusije.

U objavljenom videu Stremousov je pohvalio čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koji je takođe kritikovao vojni vrh zbog gubitka teritorija u Ukrajini. „Slažem se sa Ramzanom Ahmatovičem Kadirovim, koji je pokrenuo ovo pitanje. Bravo“, rekao je on.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu, podseća Rojters.

 

16.00 - Ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana nastavile sa granatiranjem okruga i gradova na severu Zaporoške oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Nažalost, naleti se tokom proteklog dana nastavljaju, neprijatelj gađa infrastrukturu, duž obale, u regionu severa – Energodara, Kamen-Dnjeprovke, Dnjeprorudnog“, rekao je Balicki u emisiji „Solovjov uživo“.

 

15.15 - Upozorenje o vazdušnom napadu nije izdato

Stanovnici Kijeva prijavili su snažnu eksploziju na severozapadu grada, a upozorenje o vazdušnom napadu nije izdato, prenosi Rossia 24.

Prema preliminarnim podacima, stub belog dima se diže u nebo u regionu Irpin. Šta je izazvalo eksploziju nije precizirano.

Istovremeno, administracija Kijevske oblasti izvestila je da se u Višgorodskom okrugu obučavaju saperi, pa će se u nekim zajednicama čuti zvuci eksplozija.

14.55 - Zvanični Kopenhagen polazi od toga da taj incident nije slučajnost

 - Nespremnost Danske da uključi Rusiju u istrage o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ mogla bi da ukazuje na to da Kopenhagen zna ko je izveo napade - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 - Zvanični Kopenhagen polazi od toga da taj incident nije slučajnost, nego rezultat namernih akcija i smatra da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu tog događaja - kazala je Zaharova.

 - Međutim, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Danska ne namerava da vodi dijalog s Moskvom po tom pitanju - podseća Zaharova.

 - To može da se objasni samo na jedan način: oni, možda, znaju ko je to uradio, tako da mišljenje Moskve jednostavno nije interesantno, jer je već otkriven osumnjičeni i već ga mogu pozvati na odgovornost - konstatovala je Zaharova.

13.15 - LNR ima dovoljno snaga da odbije napad Ukrajine na Svatovo i Kremenu

Luganska Narodna Republika ima dovoljno snaga i sredstava da odbije eventualni pokušaj prodora ukrajinske vojske kroz liniju odbrane u oblasti Svatova i Kremene, izjavio je pukovnik policije LNR Vitalij Kiseljov.

Prema njegovim rečima, situacija na liniji borbenog kontakta je i dalje krajnje teška, ali pojačanje neprestano stiže.

12.30 - Zaharova: Kijev je doneo odluku o "nemogućnosti pregovora“ s Putinom po nalogu Zapada

Foto: AP/Photo

Marija Zaharova

12.17 - DNR: Situacija u pravcu Krasnog Limana i dalje složena, u Artjomovsku se protivnik sam povlači

Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji, ali situacija nastavlja da se stabilizuje, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji. U oblasti Kremena se uspostavlja linija odbrane, tamo su angažovane dodatne snage, uključujući i dodatnu tehniku. U celini situacija se stabilizuje, bez obzira na to što je i dalje složena - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Pušilin je dodao da se u pravcu Artjomovska situacija i dalje poboljšava, jer protivnik sam prepušta ruskim snagama određene pozicije.

11.50 - Kijev Ilonu Masku: Bez nas se ne može rešavati sudbina Ukrajine

Predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je, komentarišući predlog američkog milijardera Ilona Maska za rešavanje sukoba u Ukrajini, da „inostrani mirotvorci“ pokušavaju da odlučuju o sudbini te zemlje ne pitajući je za mišljenje i dodao da Kijev to neće dopustiti.

- Problem svih inostranih 'mirotvoraca' je u tome što oni pokušavaju da reše sudbinu Ukrajine, zaboravljajući da u ta razmatranja uključe Ukrajinu. To njihove fantazije čini nemogućim, a diskusije besmislenim. Ukrajinci nikada neće dozvoliti da se one ostvare. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine - napisao je Podoljak na Tviteru.

Ilon Mask je u ponedeljak napisao da sumnja u mogućnost pobede Ukrajine u slučaju potpunog rata s Rusijom i pozvao strane da sklope mir. Prema Maskovom mišljenju, plan rešavanja krize u Ukrajini trebalo bi da bude zasnovan na „ponovljenom glasanju“ u Donbasu pod nadzorom Ujedinjenih nacija, na prihvatanju Krima kao „formalnog dela Rusije, kao što je to bilo od 1783. (do greške Hruščova)“, na garancijama za vodosnabdevanje tog poluostrva, kao i na neutralnom statusu Ukrajine.

11.35 - Ukrajinska vojska drži kao taoce žitelje Zaporožja

Ukrajinska vojska praktično drži kao taoce žitelje Zaporožja koje je pod njenom kontrolom, razmestivši ljude i tehniku u neposrednoj blizini stambenih zgrada, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

Do danas je ruska vojska oslobodila oko 75 odsto Zaporoške oblasti, a pod kontrolom ukrajinske vojske je i dalje regionalni centar Zaporožje.

- Neophodno je pod hitno demilitarizovati Zaporožje. Sada su militanti Zelenskog ispunili apsolutno ceo grad, razmeštaju svoje štabove, vojnu tehniku i oružje u neposrednoj blizini stambenih objekata. Oni su prosto drže Zaporošce kao taoce. Ti teroristi i militanti mrze lokalne žitelje zbog njihove želje da budu s Rusijom. Danas žitelje grada koriste kao živi štit - rekao je Rogov.

11.15 - Nemački novinari razotkrili još jednu laž Kijeva

Ukrajinska propaganda predstavila je čitavu kutiju zlatnih zuba kao „dokaz zločina” ruskih oružanih snaga u selu Peski-Radkovski, u Harkovskoj oblasti.

Dopisnici "Bilda" saznali su da zlatne krunice pripadaju lokalnom zubaru.

Foto: Printscreen/Bild

Na pitanje nemačkih novinara da li su krunice mogle da pripadaju ubijenima, stomatolog je odgovorio:

"Bože moj, ne! One su pripadale ljudima koje sam godinama lečio. Uklonio sam te zube jer su bili loši".

10.50 - Dva ukrajinska drona oborena u blizini Antonovskog mosta kod Hersona

Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene su blizini Antonovskog mosta kod Hersona, saopštio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nastavlja da gađa civilnu infrastrukturu regiona, a njeni glavni ciljevi su gradovi Herson i Nova Kahovka.

10.28 - Ukrajinskoj vojsci pružen otpor u Hersonskoj oblasti

Ukrajinskoj vojsci pružen je otpor u Hersonskoj oblasti, njeno napredovanje u severnom delu regiona je zaustavljeno na prilazima odbrani, saopštio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

- U Hersonskoj oblasti se niko nikuda ne povlači. Napredovanje ukrajinskih nacista i stranih plaćenika u severnom delu regiona je zaustavljeno na rubnim linijama odbrane, koju su izgradili naši vojnici. Zahvaljujući usaglašenom radu Ministarstva odbrane Rusije i Ruske garde u hersonskom pravcu je sve pod kontrolom, nema nikakve panike. U hersonskom pravcu ljudi se bore do smrti i obuzdavaju pritisak dobro naoružanih nacista, u čijim je redovima mnogo plaćenika - rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska armija je zauzela niz sela u blizini fronta, koja su bila u takozvanoj „sivoj zoni“, iz pravca Krivog Roga, a iz pravca Nikolajeva, zahvaljujući obodima odbrane, svi pokušaji protivnika se završavaju neuspehom na prilazima Hersonskoj oblasti.

- Siva zona, u kojoj su se nacisti navodno utvrdili, to je bila teritorija na kojoj nije bilo granica odbrane. Sada se sve približilo granicama i naša armija herojski drži odbrani, bez obzira na prednost protivnika. Dalje ukrajinski nacisti ne napreduju, zaustavljeni su, prosto ih razbijaju uz pomoć artiljerije i avijacije. U toku je denacifikacija i demilitarizacija Oružanih snaga Ukrajine - dodao je Stremousov.

9.42 - LNR o ukrajinskim gubicima

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata izgubila do 70 ljudi, tenk, četiri oklopna transportera i dve utvrđene vatrene pozicije, saopštila je u četvrtak Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

9.15 - Ilon Mask ne odsutupa od svoje ideje za rešenje ukrajinske krize

Ilon Mask kaže da većinu stanovnika istočnih regiona Ukrajine čine Rusi, pa više vole Rusiju.

Tako je milijarder na Tviteru odgovorio na kritike američkog senatora Lindzija Grejema, koji je "prozivao" nedostatke Maskovog plana za mirno rešenje krize u Ukrajini.

Foto: TwitterPrintscreen/Elon Musk

Biznismen je objavio i mapu sa rezultatima izbora za Vrhovnu Radu 2012. godine, prema kojoj su stanovnici istočnog dela glasali za Partiju regiona, koja je pobedila na izborima.

- Očigledno je da nisu svi koji su glasali za prorusku stranku želeli da se pridruže Rusiji, ali je takođe pogrešno reći da to niko nije želeo - rekao je Mask.

9.05 - Kijev:Najmanje dve osobe poginule u granatiranju Zaporožja

Najmanje dve osobe poginule su tokom noći u ruskom grantiranju ukrajinskog grada Zaporožja, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

On je dodao i da je najmanje pet osoba pod ruševinama i da se nastavlja akcija spasavanja, prenosi Rojters.

Staruh je ranije izjavio da je u granatiranju grada Zaporožja uništeno nekoliko stambenih zgrada i da je došlo do požara, kao i da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

Zaporožje je jedan od četiri ukrajinska regiona koje je prisajedinila Rusija, nakon organizovanog referenduma, za koji Kijev i saveznici kažu nije u skladu sa međunarodnim pravom i da ga nikada neće prihvatiti.

8.35 - DNR:U granatiranju ukrajinskih snaga ubijena tri civila

Ukrajinske oružane snage granatirale su samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) 57 puta u poslednja 24 sata, a u napadima su ubijena tri civila i ranjeno šestoro, saopštile su vlasti DNR.

U saopštenju proruskih vlasti se navodi da ukrajinske snage koriste rakete i artiljeriju, uključujući NATO projektile kalibra 155 mm, kao i minobacače i raketne bacače, a da su na ovu oblast ispaljene ukupno 254 granate.

Navedeno je da se pod ukrajinskom vatrom našlo deset naselja i da je oštećeno 12 kuća i pet objekata civilne infrastrukture, prenosi TAS S.

8.10 - Ruski ambasador: SAD traže od Brazila da uvede sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Brazil, ubeđuju ga da uvede sankcije protiv Moskve, rekao je za Sputnjik ruski ambasador u Brazilu Aleksej Labecki.

Kako je naveo, Zapad, a pre svega SAD, pokušavaju da ubede Brazilce u to da su antiruske sankcije neophodne i dodao, da za sada nisu postigli nikakav efekat.

8.00 - Rogov: Ukrajinska vojska doprema veliku količinu naoružanja u Zaporošku oblast

Ukrajinske oružane snage su proteklih dana dopremile više oružja i poslale više vojnika u Zaporošku oblast nego tokom čitave specijalne vojne operacije, izjavio je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je naglasio da ukrajinska vojska i dalje izvodi ofanzivne aktivnosti na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti, ali i da se povećavaju njeni gubici.

7.53 - Granatirani Donjeck i Makejevka

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i Makijevku u Donjeckoj Narodnoj Republici u četvrtak ujutro, saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO .

 - Zabeležena je vatra iz VFU u pravcu: 4.00 – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kirovskij okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 mm; 6.32 – naselje Orlovka – naselje Makeevka ( Crvonogvardejski okrug): ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm - navodi se u saopštenju kancelarije.

7.45 - Granatirano Zaporožje, više stambenih zgrada oštećeno

U granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja tokom noći u požarima je oštetećeno ili uništeno nekoliko stambenih zgrada, a još je nepoznato da li ima žrtava, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Staruh.

 - Kao rezultat neprijateljskih napada, požari su izbili u gradu - napisao je Staruh na Telegramu.

On je saopštio i da je „moguće da ima povređenih", a da spasilačke ekipe izvlače ljude ispod ruševina, navodi Rojters.

7.20 - Amerika smatra da Kijev stoji iza ubistva Darje Dugine

"Njujork tajms“ piše sa Sjedinjene Države smatraju da iza ubistva Darje Dugine stoji Kijev.

List navodi, pozivajući se na izveštaj koji je razdeljen prošle nedelje u Beloj kući, da specijalne službe smatraju da deo ukrajinske vlade verovatno ne samo da je znao nego je i odobrio da automobil u kojem se nalazila Dugina bude dignut u vazduh.

U izveštaju se navodi i da SAD nisu učestvovale u organizaciji napada i nisu znale da se on sprema. Da su bili obavešteni o planovima ukrajinske vlade, upozorili bi je da tako nešto ne čini, navodi "Njujork tajms“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija