• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.10.2022

17:50 >> 17:54

EU USVOJILA OSMI PAKET SANKCIJA RUSIJI! Na listi Dugin i...

Vesti

EU USVOJILA OSMI PAKET SANKCIJA RUSIJI! Na listi Dugin i...

Podeli vest

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja protiv 30 fizičkih i 7 pravnih lica, saopšteno je na sajtu EU

„EU usvaja novi paket sankcija protiv Rusije u vezi sa nezakonitom aneksijom DNR, LNR, Zaporoške i Luganske oblasti Ukrajine“, navodi se u saopštenju na sajtu EU.


Zabranjuje se transport nafte iz Rusije trećim zemljama morskim putem po ceni iznad utvrđenog ograničenja od decembra, a naftnih derivata – od februara 2023. godine. Brisel će uspostaviti zakonodavni okvir za određivanje gornje granice cene ruske nafte.

EU u novom paketu sankcija zabranjuje uvoz ruske robe u vrednosti od sedam milijardi evra.
Zabranjuje se izvoz uglja, elektronskih komponenti za oružje, tehničkih delova za avijaciju i izvoz hemikalija u Rusiju. EU zabranjuje građanima zemalja članica EU da zauzimaju rukovodeće funkcije u određenim ruskim državnim preduzećima.

Foto: Pixabay

Novi paket ograničenja takođe predviđa kažnjavanje onih koji učestvuju u šemama zaobilaženja sankcija EU. Evropska unija zabranjuje sve operacije sa Ruskim pomorskim registrom.
Zabrana uključuje pružanje arhitektonskih i inženjerskih, kao i IT-konsultantskih i pravnih usluga Rusiji.


Takođe, Rusima se zabranjuje da imaju kripto aktive u zemljama EU.

Sankcije i protiv filozofa Dugina i CIK Rusije


Na listi personalnih ograničenja našao se filozof Aleksandar Dugin uz objašnjenje da je aktivno podržavao „proruski separatistički pokret“ u istočnoj Ukrajini. Pored njega, u sankcioni spisak uključeni su Centralna izborna komisija Rusije i njen predsednik Ela Pamfilova, premijer DNR Vitalij Hocenko i predsednik Vlade Hersonske oblasti Sergej Jelisejev.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Dugin


Sankcije se odnose i na predsednika koncerna „Kalašnjikov“ Alana Lušnjikova, kao i na korporaciju „Irkut“, kompaniju AD „Gosznak“.


Pod najnovijim sankcijama su i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gasmanov.
Na udaru sankcija i organizatori referenduma U okviru osmog paketa sankcija protiv Rusije uvedena su ograničenja koja se odnose i na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast.


Holandska Vlada saopštila je da su novim paketom sankcija EU obuhvaćeni predstavnici odbrambenog sektora Rusije, kao i organizatori referenduma u regionima, koji su ušli u sastav Rusije.

Foto: AP/Tanjug


„U novi sankcioni spisak EU uključena su nova fizička i pravna lica. Među njima su predstavnici ruskog odbrambenog sektora i lica koja su se bavila organizovanjem lažnih referenduma“, navodi se u saopštenju holandske Vlade.


Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su 23-27. septembra. Prema konačnim rezultatima, u DNR je za ulazak u sastav Rusije glasalo 99,23 odsto glasača, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87.05 odsto, dok u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.
Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao federalne zakone kojima se ratifikuje pridruživanje ovih regiona Rusiji.


Juče je saopšteno da su stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije usaglasili novi paket sankcija protiv Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17