• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.10.2022

07:00

ISPRAVKA - Zelenski nije pozvao na preventivni nuklearni napad na Rusiju

Tanjug/AP

Vesti

ISPRAVKA - Zelenski nije pozvao na preventivni nuklearni napad na Rusiju

Podeli vest

U članku objavljenom na našem portalu podeljene su tvrdnje da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u jednom govoru pozvao NATO da provede preventivni nuklearni napad na Rusiju, međutim kako je utvrđeno analizom portala raskrinkavanje.ba on to nije izgovorio.

Sporni deo, gde smo naveli da je Zelenski uputio taj poziv, uklonili smo iz teksta.

Takođe smo uklonili i navode portparola Kremlja Dmitrija Peskova o "početku novog svetskog rata", nakon ove pogrešno interpretirane izjave predsednika Ukrajine, kao i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova o "opravdanju za rusku vojnu intervenciju", te navode gradonačelnika Energodara, Aleksandra Volge, o tobožnjoj situaciji sa atomskim centralama u Ukrajini.

Nepotvrđena osuda teksta britanskog "Tajmsa" o ruskom atomskom vozu takođe je uklonjena, kao i neproverene informacije o dejstvima ukrajinske vojske.

Šta su činjenice?

Isečak koji se deli društvenim mrežama uz tvrdnje da Zelenski poziva na preventivni nuklearni napad na Rusiju potiče iz govora koji je ukrajinski predsjednik držao na događaju koji je 6.10.2022. godine organizovao Institut Laui u Australiji. Vladimir Zelenski je putem video linka razgovarao sa izvršnim direktorom tog instituta Majklom Fulilavom.

Snimak celog razgovora Zelenskog i Fulilava dostupan je na YouTube kanalu "Lowy Institute" od 6.10.2022. Zelenski na snimku govori na ukrajinskom jeziku, a istovremeno je dostupan i simultani prevod na engleski.

Deo govora Zelenskog koji se deli društvenim mrežama dostupan je na 25:13 minutu snimka. U delu govora iz kog je ovaj isečak izvučen Zelenski odgovara na pitanja Fullilovea o tome da li veruje da je verovatnoća da Rusija iskoristi nuklearno oružje na Ukrajini porasla te šta bi još NATO trebao učiniti da odvrati Rusiju od upotrebe tog oružja. Zelenski je odgovorio da Rusija ucenjuje svet i Ukrajinu upotrebom nuklearnog oružja.

Simultani prevod koji je dostupan na stranici Instituta nije isti kao prevod koji je umetnut na isečku sa društvenih mreža. Naime, iz simultanog prevoda zaključuje se da je Zelenski zapravo rekao sledeće:

"Sada šta bi NATO trebao da uradi da spreči i odvrati od upotrebe nuklearnog oružja? Ono što je važno i što moram podvući još jednom u svojim izjavama međunarodnoj zajednici: preventivni udari, preventivne akcije tako da bi Rusija znala šta bi im se dogodilo. A ne zauzvrat, prvo sačekati nuklearne napade i onda reći šta će im se dogoditi. Ne. Postoji potreba da se preispita način na koji se vrši pritisak, postoji potreba da se preispita ovaj postupak, da tako kažem."

Sa druge strane, u prevodu koji je umetnut u isečku na društvenim mrežama navodi se da je Zelenski izgovorio da NATO “može koristiti nuklearna oružja na Rusiji”. Iako u delu u kom je govorio o potencijalnom ruskom nuklearnom napadu jeste rekao da bi NATO trebao izvršiti preventivne akcije i udare, ipak nije precizirao na koje je preventivne akcije mislio, to jest nije izgovorio da NATO “može koristiti nuklearna oružja na Rusiji”.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

U prvobitnom tekstu navedena je i izjava portparola ukrajinskog predsednika Sergeja Nikiforova. 

Portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov pokušao je da izgladi situaciju, rekavši da Zelenski nije mislio na preventivni nuklearni udar na Rusiju, već na sankcije?!
"Kolege, otišle ste predaleko sa nuklearnom histerijom i čujete 'nuklearni napadi' čak i tamo gde se to ne pominje. Ukrajina nikad neće pribeći nuklearnim pretnjama. To je nešto što samo teroristička država Rusija radi. I pre nego što je sve ovo počelo, jedina mera o kojoj smo pričali jesu preventivne sankcije", napisao je Nikiforov na Fejsbuku.

Dalje u tekstu je naavedena i izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena. 
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta najveći od kubanske raketne krize 1962. godine.
On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kad govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog naoružanja". Bajden je naveo da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize i sugerisao da je Putinova pretnja stvarna "jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog".

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 1 godinu

Ovaj smeško je definitivno, budala nad budalama ! ! ! ! ! !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija