• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.10.2022

19:05

ZAHAROVA REVOLTIRANA: Borelj se vodi jezuitskom logikom i prisiljava nezavisnu BiH da pristupi antiruskom taboru

Informer/Fotomontaža

Vesti

ZAHAROVA REVOLTIRANA: Borelj se vodi jezuitskom logikom i prisiljava nezavisnu BiH da pristupi antiruskom taboru

Podeli vest

Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja posle izbora u Bosni i Hercegovini još jednom potvrđuje ohol odnos Brisela prema suverenim državama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova...

Sledeći potpuno jezuitsku logiku, Borelj na bazi izborne volje birača poziva na odgovornost vlasti BiH za realizaciju evropske perspektive, obećavajući zemlji ekonomski procvat, a pri tome faktički prisiljava nezavisnu državu da pristupi antiruskom taboru, navela je Zaharova.


„Ponovo vidimo kako EU grubo krši principe Povelje UN i Završnog helsinškog akta OEBS iz 1975. Godine o suverenoj ravnopravnosti država, poštovanju prava neodvojivih od suvereniteta Kandidatima za EU se nameću odluke i pristupi koji nisu uvek u skladu sa nacionalnim interesima“, navela je portparolka.

Foto: reuters

Marija Zaharova


I sve to imajući u vidu da proces približavanja tih država EU ne donosi očekivanu stabilnost i ekonomski rast, istakla je ona i dodala da višedecenijska dominacija EU u ekonomskoj sferi u BiH nije prečila industrijski pad, zatvaranje velikih preduzeća sposobnih da budu konkurencija biznisu u EU, pad standarda građana, odliv radne snage u zemlje EU.


„Evrointegracije nisu bile i ne mogu biti univerzalni lek za sve probleme“, rekla je Zaharova.

Kako je navela, Borelj cinično govori o „nepoverenju“ stanovništva prema institucijama BiH iako je upravo Zapad izazvao nesuglasice u zemlji. Dovoljno je setiti se bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka koji je bez konsultacija sa članovima odbora Saveta za implementaciju mira uveo krivičnu odgovornost za negiranje „genocida“, kao i pokušaja da se na njegovu funkciju postavi novi predstavnik, bez saglasnosti SB UN, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Foto: Beta

Žozep Borelj


„Sve to je dovelo do eskalacije unutarpolitičke situacije u zemlji bez presedana u posleratnom periodu i do paralize rada državnih institucija“, istakla je Zaharova.


Umesto mentorskih poziva vlastima BiH i pokušaja da očuvaju u zemlji rukovođenje spolja, EU treba da se seti da je neophodno pokazati poštovanje prema suverenitetu balkanskih država i njihovom pravu da vode samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku.


Podsetimo, Borelj je izjavio da EU pozdravlja održavanje opštih izbora u BiH.


„Građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju za vlast i oni će sada imati odgovornost da ispune njihovu težnju koja uključuje integraciju u EU, ekonomski prosperitet, kao i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresora u vezi sa ratom u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Borelja posle izbora u BiH .

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

U penziju Borelj, dosta je bilo nesposobnih matoraca koji samo laprdaju. Sa Bajdenom pod ruku na partiju saha.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija