• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz.ru

13.10.2022

09:03

ZAŠTO ARAPI POMAŽU RUSIJI?! Putin je ne tako davno odbio da se osveti, zalivske sile to nisu zaboravile, došlo je vreme da Saudijska Aabija i Emirati uzvrate

Tanjug/AP

Vesti

ZAŠTO ARAPI POMAŽU RUSIJI?! Putin je ne tako davno odbio da se osveti, zalivske sile to nisu zaboravile, došlo je vreme da Saudijska Aabija i Emirati uzvrate

Podeli vest

Lider Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed otišao je još dalje – došao je u Sankt Peterburg

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u Sankt Petersburgu sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamedom bin Zajedom al-Nahjanom, a razgovor se nije dotakao samo situacije na svetskim energetskim tržištima. Bilo je reči i o Ukrajini, ali kakve veze imaju Arapski Emirati s tim?

Mnogi nisu razumeli zašto je Rusija igrala ulogu mirovnjaka tokom specijalne operacije u Siriji. Zašto je uništila teroriste koje su sponzorisale zemlje Persijskog zaliva – ali je u isto vreme odbila da se „osveti” ovim zemljama, i umesto da ih „protera” iz Sirije, kao što je, recimo, Iran želeo, pokušala je da u te iste UAE i Saudijsku Arabiju uključe u proces diplomatskog rešavanja sirijskog sukoba.

U stvari, Moskva je pokazala da u Siriji samo uništava teroriste, ali ne učestvuje u razbijanju „zalivskih“ monarhija sa Iranom i spremna je da radi sa svim zemljama koje su spremne da rade sa Rusijom. I Persijski zaliv je cenio ovu ljubaznost, reagujući na nju sada istom ljubaznošću.

Uprkos formalnim savezničkim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Saudijska Arabija je podržala Moskvu u smanjenju proizvodnje nafte. Saudijci su suštinski poništili čitavu vrednost gornje granice cena ruske nafte koju je postavio Zapad – jer sada ponuda na tržištu opada, što znači da će Moskvi biti lakše da prodaje naftu onim zemljama koje se ne pridržavaju "plafona". Lider Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed otišao je još dalje – došao je u Sankt Peterburg.

„Ovo su radni pregovori – ali u turbulentnom ekskluzivnom vremenu, kada za Sjedinjene Države bilo kakve veze sa Ruskom Federacijom iritiraju. A ova poseta se dogodila odmah nakon odluke OPEK+ da smanji proizvodne kvote“, objašnjava za list Vzgljad Elena Suponina, ekspert RIAC-a.

Amerikanci su, naravno, bili krajnje nezadovoljni ovom posetom – kao i, u principu, ponašanjem UAE od početka ukrajinske krize. „Ujedinjeni Arapski Emirati su održavali bliske odnose sa Rusijom i nisu hteli da se pridruže sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici zbog ruskih akcija u Ukrajini“, podseća Foks njuz.

Foto: Reuters

Šeik Mohamed bin Zajed došao kod Vladimira Putina u Sankt Petersburg

Neki kongresmeni su čak zapretili da će povući iz UAE (kao i iz Saudijske Arabije) sisteme protivvazdušne odbrane koji štite ove zemlje od istog Irana, a Džozef Bajden je obećao da će se u bliskoj budućnosti „pobliže pozabaviti pitanjem” posledica po Persiju. Zalivske zemlje od takve saradnje sa Moskvom.

Istina, malo je verovatno da će se istovremeno pogledati u ogledalo. „Amerikanci su poslednjih godina u više navrata iritirali i UAE i Saudijske Arabije. Na primer, Emirati su želeli više oružja od SAD, posebno na početku rata u Jemenu. Međutim, SAD su počele da viču da su ove dve arapske zemlje prekršile prava lokalnog stanovništva, počele su da pričaju o ljudskim pravima itd.

Kao rezultat toga, Emirati nisu dobili pomoć, zapamtili su ovo - i neko vreme su čak odbijali da razgovaraju sa Bajdenom. U stvari, sada su Arapi stekli iskustvo, koje im, uz velike finansijske mogućnosti, omogućava da Amerikance postave na mesto, što se nikada nije desilo“, kaže Elena Suponina. A demonstrativna poseta šefa Ujedinjenih Arapskih Emirata Sankt Peterburgu postala je svojevrsna potvrda toga.

Foto: Reuters

Sudeći po saopštenjima i zvaničnim izjavama, jedna od glavnih tema razgovora u Sankt Peterburgu bila je ekonomija, a pre svega nafta. „Naše akcije imaju za cilj stvaranje stabilnosti na svetskim energetskim tržištima kako bi se i potrošači energenata i oni koji se bave rudarstvom, dobavljači svetskih tržišta osećali smireno, stabilno i samopouzdano. Tako da i ponuda i potrošnja budu izbalansirani“, rekao je Vladimir Putin .

Pored nafte, razgovaralo se i o drugim opcijama za interakciju. „Ekonomska i finansijska saradnja sa Ruskom Federacijom je važna za UAE. Važno je pokazati da su Emirati sposobni da vode politiku nezavisnu od pritiska SAD. Oba lidera su bila krajnje iskrena kada su govorili o povećanju trgovine uprkos koronavirusu i američkim sankcijama. Pored toga, za Rusku Federaciju su neke finansijske mogućnosti Emirata u kontekstu sankcija od velikog interesa“, kaže Elena Suponina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20