• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2022

14:08

UKRAJINI STIŽU NOVI PVO SISTEMI! Stoltenberg najavio veliku pomoć NATO saveza

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINI STIŽU NOVI PVO SISTEMI! Stoltenberg najavio veliku pomoć NATO saveza

Podeli vest

Na sastanku ministara odbrane NATO će biti reči o situaciji na Kosovu i Metohiji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da pozdravlja to što članice NATO obezbeđuju sisteme protivvazdušne odbrane za Ukrajinu i poručio da su potrebni različiti tipovi takve vrste odbrane kako bi pomogli u odbrani Ukrajine od ruskih napada.

"To je izuzetno važno i pozdravljam nedavnu najavu Nemačke, kao i isporuku nemačkih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini", rekao je Stoltenberg dolazeći na sastanak ministara odbrane NATO.

On je ukazao na ozbiljnost situacije kako se približava zima usled, kako je rekao, "stravičnih i neselektivnih napada na ukrajinske gradove, ubijenih civila, uništene civilne kritične infrastrukture" i napada na energetski sistem i energetsku infrastrukturu.

Stoltenberg je ocenio da su potrebni različiti tipovi protivvazdušne odbrane: kratkog dometa, velikog dometa, sistemi protivvazdušne odbrane za prihvatanje balističkih projektila, krstareće rakete, bespilotne letelice, različiti sistemi za različite zadatke...

"Ukrajina je velika država, mnogo gradova, tako da moramo povećati količinu kako bismo mogli da pomognemo Ukrajini da odbrani još više gradova i više teritorije od užasnih ruskih napada na njihovo civilno stanovništvo", poručio je Stoltenberg.

On je dodao i da očekuje da će "režim (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka prestati da bude saučesnik" u ovom sukobu.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji će učestvovati na sastanku ministara odbrane NATO, na pitanje novinarima o očekivanjima od sastanka, rekao je da očekuje sisteme protivvazdušne odbrane.

On je naveo da će ministre odbrane NATO upoznati sa stanjem na terenu i potrebama Ukrajine za predstojeću zimu.

U Briselu je, u međuvremenu, počeo sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji se održava u okviru dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

Kontakt grupa sastaje se jednom mesečno i radi na koordinisanju vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Na sastanku ministara odbrane NATO će biti reči o situaciji u Ukrajini, zaštiti ključnih tačaka infrastrukture, nuklearnoj sposobnosti Alijanse u očuvanju mira i odvraćanju od agresije, kao i o Kosovu i Metohiji i Iraku.

Tokom sastanka ministara odbrane NATO biće održan niz brifinga o delovanju zapadne vojne alijanse na terenu i kako vide planove i projekcije u budućnosti, među kojima i dva u vezi sa Ukrajinom i tri o Zapadnom Balkanu.

Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO-a Ukrajini", kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO-a sa Srbijom".

Na kraju dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO biće održana završna konferencija za štampu generalnog sekretara Alijanse, kada se očekuje da će Stoltenberg izneti zaključke skupa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Simon

pre 1 godinu

Sve to što bude trebalo da udje u Ukrejnu istog momenta treba BOMBARDOVATI na samoj granici Ukraine, i tako u startu odkloniti sve mogućnosti da tim oružijem budu gadjani Rusi !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija