• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik/informer

13.10.2022

10:56 >> 11:16

TRGOVINA FRANCUSKE I RUSIJE NIKAD VEĆA! Promet porastao od uvođenja sankcija!

Vesti

TRGOVINA FRANCUSKE I RUSIJE NIKAD VEĆA! Promet porastao od uvođenja sankcija!

Podeli vest

Ambasador Rusije je naglasio da ne očekuje globalo učešće Francuske u rešavanju sukoba u Ukrajini

Trgovina između Rusije i Francuske ne samo da se nije smanjila od uvođenja sankcija EU protiv Moskve u februaru, već je porasla zbog rasta cena energenata, izjavio je za Sputnjik ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov.

"Činjenica je da je trgovinski promet pre povećan nego smanjen. Ali to je prvenstveno zbog rasta cena energenata, a zaista je došlo do smanjenja na nekim drugim važnim pozicijama. Ali generalno gledano, promet je porastao", rekao je Meškov.

Meškov se još osvrnuo na to da su francuske banke nagovestile Rusima koji žive u Francuskoj da se odreknu ruskog državljanstva kako bi sačuvali račune. On nije isključio da se i to dešava po ugledu na „starijeg brata“ – SAD.

„Pre deset godina neke francuske banke potpale su pod oštre američke sankcije i sada su oni prilično oprezni kako se ne bi ponovo opekli i zatvaraju račune ne samo ruskim građanima, već i članovima mešovitih porodica, kada zatvaraju porodične račune samo što Francuz ima ženu Ruskinju. Bilo je slučajeva da je ruskim državljanima nagoveštavano da će ako se odreknu državljanstva, sačuvati svoj račun u banci“, naglasio je ambasador.

Diplomata je podsetio da je 22. avgusta oko 70 Rusa koji žive u Francuskoj, podnelo žalbu tužilaštvu zbog diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Izaslanik je takođe napomenuo da Moskva i Pariz održavaju redovne kontakte na nivou lidera i ministara kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini. „Nema posebno pripremljenih kontakata, ali se odvijaju prilično redovno i vezani su za opštu situaciju. Ova linija za komunikaciju ostaje, ali više u situacionom režimu“, dodao je on.

On je, međutim, naglasio da je trenutno nemoguće računati na globalno učešće Francuske u rešavanju sukoba u Ukrajini. „Glavni akter nije u Evropi, nalazi se u inostranstvu, tako da evropske zemlje ne mogu da igraju nikakvu odlučujuću ulogu u eventualnom procesu poravnanja. Inače, Nemačka i Francuska su imale svoj trenutak slave kada su bile garanti Minski sporazumi. Nažalost, ništa nisu uradili da se oni sprovedu, tako da danas ne možemo da računamo na bilo kakvo globalno učešće Francuske“, rekao je Meškov.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija