• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.10.2022

10:45

NIŠTA OD PREKIDA ŠTRAJKA! Haos u Francuskoj se pojačava, privreda trpi veliki udarac, sindikat napustio pregovore!

Vesti

NIŠTA OD PREKIDA ŠTRAJKA! Haos u Francuskoj se pojačava, privreda trpi veliki udarac, sindikat napustio pregovore!

Podeli vest

Mišljenje francuske Vlade da će se štrajk brzo okončati ispostavilo se kao pogrešno, sada se spremaju za još veću krizu

Francuski sindikat CGT, incijator višenedeljnog štrajka u naftnoj kompaniji TotalEnerži, napustio je pregovore o povećanju plata, što umanjuje nade da će biti okončana obustava rada koja je poremetila svakodnevni život i izazvala nestašice goriva na benzinskim pumpama.

„Videli smo maskaradu... jasno je da su ponude na stolu nedovoljne“, rekao je novinarima predstavnik CGT-a Aleksis Antonioli, nakon što je njegov sindikat napustio razgovore u četvrtak uveče, izveštava Rojters.

Nekoliko sati kasnije, umereniji sindikati CFDT i CFE-CGC, koji zastupaju većinu radnika, sklopili su dogovor sa TotalEneržijem, prema kojem bi, ako ga članovi sindikata odobre, plate bile povećane za 7,0 posto, a radnicima isplaćeni bonusi.

Iz CGT-a su ranije saopštili da traže povećanje zarada od 10 odsto, pozivajući se na rast inflacije i ekstra profit koji je kompanija ostvarila kao rezultat globalne energetske krize.

Na pitanje da li bi sporazum o platama, bez CGT-a, nalik onom koji je nedavno postignut u Eso Fransu, podružnici američke kompanije EksonMobajl, mogao da ublaži štrajk, Antonioli je odgovorio da „to ništa ne menja u načinu razmišljanja radnika koji štrajkuju“.

Ministarka energetike Anjes Panjie-Runašer je izjavila danas da je prekid štrajka hitno potreban, dodajući da šefovi TotalEneržija i zvaničnici CGT-a moraju da nastave pregovore uprkos neuspehu.

„Kompanija je u dobrom stanju i akcionari su već dugo nagrađivani“, rekao je za radio Fransinfo Filip Martines, šef sindikata CGT.

Rojters navodi da CGT nastoji da iskoristi proteste rafinerijskih radnika kao polaznu tačku za industrijsku akciju u svim sektorima širom zemlje, što bi moglo da dovede do opstrukcije delova infrastrukture u Francuskoj ove jeseni.

U nekim nuklearnim reaktorima energetske kompanije EDF-a već su u toku štrajkovi, a sindikalni ogranci, uključujući železnički i automobilski sektor, najavili su učešće u širem štrajku planiranom za sledeći utorak.

TotalEnerži je u četvrtak ponudio održavanje pregovora o platama uprkos tekućem štrajku, samo dan nakon što je vlada predsednika Emanuela Makrona poručila kompaniji, koja je zaradila ogroman profit na skoku cene energije, da svoje radnike plaća više.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija