• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

17.10.2022

15:32 >> 15:46

KINEZI IZAZVALI STRAH U EU! Stopiraju izvoz tečnog gasa, Evropa se sprema za tešku zimu!

AP/Tanjug

Vesti

KINEZI IZAZVALI STRAH U EU! Stopiraju izvoz tečnog gasa, Evropa se sprema za tešku zimu!

Podeli vest

Strahovi zbog zimskog deficita naterali su Peking da obustavi izvoz gasa, prenose mediji

Kina je poručila svojim državnim uvoznicima gasa da prestanu da preprodaju tečni prirodni gas (LNG) stranim kupcima, jer vlada ima za cilj da obezbedi sopstvene snabdevanje nacije za zimsku grejnu sezonu, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Ljudi koji poznaju ovu stvar rekli su novinama da je Nacionalna komisija za razvoj i reformu zatražila od PetroChina, Sinopec i CNOOC da zadrže svoje zimske zalihe za domaću upotrebu. Iako je prodaja ponudila izvesno olakšanje evropskim kupcima, brzo popunjavanje zaliha i rekordno visoki troškovi isporuke takođe su smanjili privlačnost ponovnog otpremanja goriva, navodno su rekli izvori.

Domaća potražnja za energijom u Kini je opala poslednjih meseci, što je navelo Peking da preproda višak LNG-a na globalnom tržištu. Među njegovim ključnim kupcima bili su Evropa, Japan i Južna Koreja. Podaci pokazuju da je isporuka gasa iz Rusije u Evropu pala sa 40% na 9%, uvoz LNG-a u EU je porastao za 60% u odnosu na prethodnu godinu, uprkos tome što je mnogo skuplji od isporuke gasovodom.

Međutim, trenutne prognoze za mali deficit u snabdevanju gasom verovatno su podstakle taj potez Pekinga, koji je obećao da će ove zime održavati kuće toplim.

Predsednik Si Đinping se u nedelju osvrnuo na pitanja energetske bezbednosti tokom svog dvosatnog govora. Prema Blumbergu, potez Kine da obezbedi svoje snabdevanje mogao bi da iscrpi pošiljke u Evropu i da pogorša preteću energetsku krizu u regionu ove zime.

„Kina ima velike ugovore o kupovini LNG-a od izvoznika kao što su SAD, a trgovci azijske nacije preusmeravaju deo te ponude u Evropu ove godine zbog slabe potražnje kod kuće“, navodi se u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija