• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

19.10.2022

08:17 >> 08:19

ZELENSKI BESAN, NEMA VOJNE POMOĆI! Izrael odbio slanje raketnih sistema, Kijev ih optužuje za saradnju sa Rusijom!

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI BESAN, NEMA VOJNE POMOĆI! Izrael odbio slanje raketnih sistema, Kijev ih optužuje za saradnju sa Rusijom!

Podeli vest

Izrael je demantovao vest da se sprema transfer oružja Kijevu, nakon što je jedan član vlade predložio slanje vojne pomoći

Izraelski ministar pravde Gideon Sar izjavio je da Izrael neće naoružavati Ukrajinu, uprkos tome što je ministar za dijasporu Nahman Šaj sugerisao drugačije.

Kijev je u više navrata vršio pritisak na Izrael za oružje i namerava da ponovo podnese peticiju Tel Avivu u narednim danima. „Naša podrška Ukrajini ne uključuje sisteme naoružanja i naoružanje – i nema promene u toj poziciji“, rekao je Sar u utorak za izraelski Armijski radio, preneo je Haarec.

Šai je u nedelju objavio da je „došlo vreme da Ukrajina dobije vojnu pomoć“ od Izraela, tvrdeći da Iran isporučuje Rusiji balističke rakete. Iran insistira da je ova tvrdnja „neosnovana“ i da nije naoružao nijednu stranu sukoba.

Ministrova izjava izazvala je gnev u Moskvi, a bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je da bi izraelska vojna pomoć Ukrajini „uništila sve diplomatske odnose“ između dve zemlje. To je takođe izazvalo talas odricanja u zapadnom Jerusalimu, a vladini izvori su u ponedeljak za Tajms of Izrael rekli da Izrael ne planira da naoruža Ukrajinu. Šaijevi komentari ne odražavaju politiku vlade, dodali su izvori.

Izrael je u ponedeljak takođe odbio zahtev Ukrajine da se održi telefonski razgovor između njegovog ministra odbrane Benija Ganca i njegovog ukrajinskog kolege Alekseja Reznikova. Kijev je, međutim, nepokolebljiv. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je u utorak da će njegova vlada poslati zvaničnu notu Izraelu sa zahtevom za protivvazdušno oružje. Ukrajina je mesecima pozivala Izrael da donira ove sisteme, a predsednik Volodimir Zelenski je prošlog meseca rekao francuskim novinarima da je „šokiran“ odbijanjem jevrejske države i naveo da je izraelska vlada pod „uticajem Rusije“.

Iako je Izrael osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ona zavisi od diplomatskog kontakta sa Moskvom, posebno pošto izraelski avioni često izvode vazdušne napade u Siriji, gde Rusija kontroliše vazdušni prostor. Ubrzo nakon Kulebinog saopštenja, izraelski mediji su izvestili da će premijer Jair Lapid razgovarati sa ukrajinskim ministarstvom finansija o njegovom zahtevu u četvrtak. Međutim, visoki bezbednosni zvaničnik rekao je novinskom sajtu Inet da razgovor verovatno neće promeniti stav Izraela.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17