• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2022

21:44

RAT U UKRAJINI! ZELENSKI UVEO SANKCIJE ČLANOVIMA PORODICE LUKAŠENKA I LAVROVA, objasnio je ulogu Kijeva u eksploziji na krimskom mostu! (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

RAT U UKRAJINI! ZELENSKI UVEO SANKCIJE ČLANOVIMA PORODICE LUKAŠENKA I LAVROVA, objasnio je ulogu Kijeva u eksploziji na krimskom mostu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 239. dan

21.45 Britanija uvela sankcije Irancima zbog dronova za Rusiju

Britanija je danas uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije.
Visoki iranski vojni oficiri Mohamed Hosein Bageri, Sejed Hodžatolah Kurejši i Said Agađani naći će se na udaru sankcija tako što će im biti zamrznuta imovina i zabranjena putovanja, prenosi Rojters.
Navodi se da su te tri osobe lično odgovorne za obezbeđivanje dronova koji se koriste u udarima u Ukrajini.

Foto: Reuters

Britanija će zamrznuti i imovinu firme "Šahed aviation industries", koji proizvodi dronove "šahed".
- Podrška Irana Putinovom brutalnom i nezakonitom ratu protiv Ukrajine je žalosna i jasan je dokaz iranske destabilizujuće uloge u globalnoj bezbednosti - rekao je britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli.

21.15 SAD i saveznici iz APEK ostaju posvećeni podršci Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i saveznici iz organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja i Novi Zeland saopštili su danas da ostaju posvećeni podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije i da pojačavaju napore za rešavanje problema u vezi sa hranom, energijom i inflacijom izazvanih sukobom.
U zajedničkom saopštenju objavljenom na sastanku ministara finansija APEK-a u Bangkoku, zemlje su pozvale Rusiju da bezuslovno povuče sve svoje snage sa ukrajinske teritorije, preneo je Rojters.
- Dalje ćemo pojačati napore za prevazilaženje krize hrane u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama i razvojnim partnerima i, u tom kontekstu, fokusiraćemo se na podršku pogođenim ekonomijama u zaštiti ugroženog stanovništva od uticaja cena hrane i na ukidanje izvoznih ograničenja na hranu i đubriva - saopštili su saveznici APEK-a.

20. 45 Zelenski uveo sankcije članovima porodice Lukašenka i Lavrova

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije supruzi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, sledi iz ukaza i objavljenog na njegovom sajtu, piše Sputnjik.
Na sajtu su objavljeni spiskovi lica i organizacija koje su potpale pod ukrajinske sankcije. Među njima su Galina Rodionovna Lukašenko, supruga predsednika Belorusije, kao i supruga i ćerka šefa ruske diplomatije - Marija Aleksandrovna Lavrova i Katarina Sergejevna Vinokurova (rođena Lavrova).
Sankcije uključuju blokiranje imovine na teritoriji Ukrajine, ograničavanje trgovinskih operacija i sprečavanje povlačenja kapitala van Ukrajine.

20.00 Asad o ruskoj operaciji u Ukrajini

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da Sirijci prate specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini isto onako kao i borbu sirijske vojske protiv terorista, saopštio je kabinet sirijskog lidera.
- Sirijski narod prati specijalnu operaciju u Donbasu isto onako kako je pratio borbe protiv terorista u Siriji, jer je Rusija sprovodi u cilju uspostavljanja ravnoteže u svetu - navodi se u saopštenju.
Asad je u četvrtak primio delegraciju predvođenu specijalnim predstavnikom ruskog predsednika za rešavanje situacije u Siriji Aleksandrom Lavrentjevom, piše Sputnjik.

20.30 Zelenski o eksploziji na Krimskom mostu

Kijev nije izdao naređenje da se izvrši eksplozija na Krimskom mostu koju je, prema Federalnoj službi bezbednosti Rusije (FSB), organizovala glavna uprava obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
- Koliko znam, mi sigurno nismo naložili da se to učini - odgovorio je Zelenski u intervjuu kanadskoj televiziji "CTV" na pitanje da li on ili njegove bezbednosne službe imaju veze sa eksplozijom, prenosi Sputnjik.

19.00 Zelenski o eksploziji na Krimskom mostu

Foto: AP photo

Kijev nije izdao naređenje da se izvrši eksplozija na Krimskom mostu koju je, prema Federalnoj službi bezbednosti Rusije (FSB), organizovala glavna uprava obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
- Koliko znam, mi sigurno nismo naložili da se to učini - odgovorio je Zelenski u intervjuu kanadskoj televiziji "CTV" na pitanje da li on ili njegove bezbednosne službe imaju veze sa eksplozijom, prenosi Sputnjik. 

18.30 Rusko MO o opremi mobilisanih vojnika

Svaki Rus mobilisan tokom obuke rashodovaće najmanje 600 komada municije i pet granata, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.
U saopštenju se dodaje da se obuka mobilisanih ruskih građana održava povećanim intenzitetom.
Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će mobilisani biti poslati u zonu specijalne operacije nakon borbene koordinacije i samo zajedno sa jedinicama koje već učestvuju u NVO.
Saopštenje Ministarstva je usledilo u kontekstu posete ruskog predsednika Vladimira Putina poligonu u Rjazanskoj oblasti, tokom koje je ruski lider proverio kako teče obuka mobilisanih na poligonu Zapadnog vojnog okruga u toj oblasti.
Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je Putinu raport o obuci koju prolaze mobilisani.

18.00 Putin u inspekciji obuke mobilisanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin proverio je kako teče obuka mobilisanih na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Rjazanskoj oblasti.
Predsednik Rusije je na poligonu proverio koordinaciju jedinica i spremnost mobilisanih za izvršenje zadataka na području specijalne vojne operacije.
Putin je takođe izvršio inspekciju praktičnih vežbi iz taktičke, vatrogasne, inžinjerijske i medicinske obuke. On je obišao i kompleks gde mobilisani imaju vežbe gađanja u sklopu jedinica na čelu sa komandantima i instruktorima. Šefu države je prikazano kako polaznici u sastavu desantnih snaga savladavaju borbu protiv oklopnih vozila uslovnog protivnika u bliskoj borbi.
Putin je posetio i poligon na kome mobilisani usavršavaju svoje veštine gađanja pod rukovodstvom komandanata i vojnih instruktora sa borbenim iskustvom...
Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je Putinu raport o obuci koju prolaze mobilisani.
Šef države je saslušao Šojguov izveštaj o toku borbene obuke mobilisanih građana različitih vojnih specijalnosti, kao i borbenoj koordinaciji u sastavu jedinica.

17.30 Ukrajinci granatirali Novu Kahovku

Ukrajinske trupe ponovo granatiraju Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, saopštio je portparol regionalnih službi za vanredne situacije.

17.15 Ruske snage PVO oborile su dve rakete "Himars". 

Foto: printscreen

17.00 Rusija profitira od izvoza uglja uprkos sniženim cenama

Ruski proizvođači uglja ostvarili su profite iako su morali da izvoze po cenama sniženim od 50 do 60 odsto, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov.
Obraćajući se na međunarodnom izvoznom forumu u Moskvi "Proizvedeno u Rusiji 2022", Belousov je rekao da Rusija ostvaruje dobit od izvoza svojih energetskih resursa uprkos diskontnim cenama zbog energetske krize.
- Snizili smo izvozne cene za ugalj od 50 do 60 odsto. Naše kompanije su prinuđene da prodaju ugalj po ceni otprilike upola nižoj od tržišne, ali i dalje ostvaruju profite - kazao je on, prenosi agencija Anadolija.

16.30 Više od 300 vazdušnih udara

Rusija je izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu od 10. oktobra, izjavio je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.
Ukrajinska vlada je prvi put od februara uvela ograničenja za upotrebu električne energije širom zemlje, nakon niza napada za koje je predsednik Zelenski rekao da su pogodili trećinu ukrajinskih elektrana.
Prema novom režimu uštede struje, snabdevanje električnom energijom širom Ukrajine od danas je ograničeno između 7.00 časova ujutru i 23.00 sata uveče.
Ukrajinski ministar energetike rekao je da vlada traži da se smanji upotreba energije za 20 odsto, kao i da Ukrajinci poštuju apel da se ograniči upotreba energije.

16.00 Restrikcije u Ukrajini

Ukrajinska nacionala energetska kompanija „Ukrenergo" saopštila je da se u centralnim oblastima zemlje uvode privremene restrikcije struje.
- U centralnim regionima Ukrajine ubrzano se povećava nivo potrošnje električne energije. Dispečerski centar 'Ukrenergo' primoran je da uvede privremeno kontrolisano ograničenje potrošnje električne energije u ovom regionu. Molimo stanovnike Kijeva i Kijevske, Černigovske, Čerkaske i Žitomirske oblasti da hitno smanje potrošnju električne energije - navodi se u saopštenju kompanije na Telegramu.
Kompanija je kasnije dodala da se restrikcije uvode i u Harkovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.

15.45 Makron: Nastaviću dijalog s Rusijom o Ukrajini

Foto: Informer/Fotomontaža

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da namerava da nastavi da vodi dijalog s Rusijom u vezi sa situacijom u Ukrajini.
Makron je po dolasku na samit Evropske unije u Briselu, koji se održava 20. i 21. oktobra, izjavio da namerava da nastavi „neophodni dijalog s Rusijom", koji podrazumeva i obnavljanje razgovora čiji je cilj da se „ograniče eventualne nuklearne pretnje i destabilizacija regiona".
Makron je ranije rekao da će Francuska učiniti sve što može da se Ukrajina i Rusija vrate za pregovarački sto, čim obe strane budu spremne da to učine.

15.30 Petoro ljudi poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Červoni Prapor

Pet saradnika Ministarstva za vanredne situacije Luganske Narodne Republike je poginulo, a devet je ranjeno u ukrajinskom granatiranju naselja Červoni Prapor.
Napad je izveden iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
- Tokom likvidacije posledica noćnog napada na selo Červoni prapor oružane formacije Ukrajine su izvele ponovni raketni napad na naselje upotrebivši američki višecevni sistem HIMARS. Poginulo je petoro, a ranjeno devetoro saradnika Ministarstva za vanredne situacije LNR i hitnih službi - navedeno je u saopštenju na Telegram kanalu.

13.52 - Sankcije protiv ruskih biznismena

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odobrio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija protiv ruskih biznismena, između ostalog protiv Arkadija Rotenberga, Leonida Miheljsona, Sulejmana Kerimova i Mihaila Prohorova.

Pored toga, sankcije su uvedene kompanijama "Rostelekom", Alfabanka, Ruski fond za direktne investicije, "Rusgidro" i "Alrosa".

13.16 - Nemački radari stigli u Ukrajinu

Prema tehničkoj dokumentaciji, radari TRML-4D su u stanju da detektuju, prate i prepoznaju različite vrste vazdušnih objekata u radijusu od 250 km. Oko 1,5 meta se istovremeno fiksira u „vidnom polju“ radara.

12.41 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Oružane snage Rusije nastavljaju da izvode napade na ukrajinske sisteme vojne uprave i energetike, svi objekti su pogođeni;

- Ukrajinska vojska je zabila klin u odbranu Rusije u Hersonskoj oblasti, ruska komanda je uvela u borbu tenkovske rezerve i protivnik je pretrpeo značajan poraz. U ovom pravcu je za dan ubijeno više od 200 ukrajinskih vojnika, uništeno 14 tenkova, 16 borbenih oklopnih vozila;

- Na liniji fronta od Nikolajeva do Krivog Roga predalo se 18 ukrajinskih vojnika;

- U području Krasnog Limana, Donjecka Narodna Republika, sprečeno je da ukrajinska vojska pređe reku Žerebjec, tom prilikom ubijeno je više od 40 vojnika;

- Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski helikopter Mi-8.

11.57 - Ruski premijer optužio Zapad za krađu 300 milijardi deviznih rezervi Rusije

11.05 - Ruska vojska odbila četiri napada na Herson

Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 sata četiri puta pokušale da se probiju u pravcu Hersona, napadi su odbijeni, izjavio je zamenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

"U protekla 24 sata bilo je oko četiri pokušaja proboja Oružanih snaga Ukrajine. Ešalonska odbrana radi na visokom nivou", rekao je on Prvom kanalu i dodao da su ti pokušaji odbijeni.

10.32 - Uskoro velika ofanziva! NATO gura Ukrajinu u samoubilački napad na Herson!

9.54 - Zamenik guvernera Hersona: Ukrajina na hersonskom pravcu svakodnevno gubi oko 200 ljudi

Oružane snage Ukrajine (OSU) samo na hersonskom pravcu svakodnevno gube oko 200 ljudi. Ovo je saopštio zamenik guvernera regiona Kiril Stremousov.

„Samo u pravcu Hersona stradaju dve kompanije svakog dana, to je oko dve stotine ljudi“, rekao je on u emisiji Radio Krim.

Stremousov je dodao da je odbrana grada izgrađena veoma profesionalno, a teren pomaže da se identifikuju pokušaji proboja Oružanih snaga Ukrajine. "Naša prednost je stepa, gde se sve vidi na srebrnom poslužavniku. Naša odbrana je neprobojna, a stepa je naša tvrđava", rekao je on.

Prema rečima Stremousova, nema pretnje od prodora Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju grada, a mere za premeštanje ljudi na druge teritorije povezane su samo sa granatiranjem. „Ne postoji opasnost od ulaska ukronacista na teritoriju grada Hersona i sve što se čini neophodno je da se stanovništvo zaštiti od granatiranja“, rekao je on.

9.21 - Nastavlja se evakuacija Hersona

Proces preseljenja stanovnika desnoobalnih okruga Hersonske oblasti na levu obalu Dnjepra nastavilja se i danas, saopštio je zamenik guvernera regiona Kiril Stremousov.

"U Hersonu je sve pod kontrolom. Hvala vam što verujete u nas i, slušajući, prelazite na levu obalu Hersonske oblasti", rekao je on u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu . Stremousov je u uvodu snimka napisao da se nastavlja kretanje civila u desnoobalnom delu Hersonske oblasti.

„Noć je prošla bez promena. Linije fronta su neprikosnovene. Ruska vojska samouvereno uništava sve pokušaje da se probije do Hersona“, rekao je on.

8.47 - Najmanje pet eksplozija je odjeknulo u Nikolajevu

 

 

8.10 - PUTIN UVEO RATNO STANJE!

07.25 - Vazdušna opasnost proglašena širom Ukrajine

Gradska uprava Kijeva proglasila je danas u ranim jutarnjim časovima upozorenje zbog opasnosti od vazdušnog napada, prenosi Tas s.

„Pažnja! Upozorenje o vazdušnom napadu za Kijev. Molimo sve da hitno krenu u skloništa civilne zaštite“, saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu gradske uprave.

Slična upozorenja su izdata u oblastima Čerkasi i Kirovograda, Nikolajeva i Zaporožja.

Portal Klimenko Tajm navodi da su upozorenja takođe izdata u oblastima Dnjepropetrovsk i Harkov.

06.53 - Sinovi Ramzana Kadirova na prvoj liniji fronta

 

 

06.45 - Pogođeni objekti energetske infrastrukture Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je pogođeno nekoliko ukrajinskih objekata energetske infrastrukture, od kojih su tri uništena.

Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje upotrebu struje od četvrtka u 7 časova.

06.32 - Vazdušna uzbuna u Nikolajevu

U Nikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna, saopštio je šef regionalne administracije Vitalij Kim.

„Vazdušni napad! Cela oblast“, navodi se u saopštenji na Kimovom Telegram kanalu.

06.25 - Čečeni napredovali u Soledaru

Pripadnici odreda specijalnih snaga „Ahmat“ i Narodne milicije LNR napredovali su tokom proteklog dana oko jedan kilometar u Soledaru u DNR, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Čečenije i komandant pripadnika „Ahmata“ u ovom pravcu Apti Alaudinov.
„Svaki dan se krećemo napred. Juče smo se u Soledaru pomerili za oko jedan kilometar“, rekao je Alaudinov za Sputnjik.

On je precizirao da je ovo veoma dobar rezultat za napredovanje u gradskim uslovima.
Alaudinov je dodao da je Kijev pokušao ofanzivu na delu fronta u LNR, ali su svi pokušaji napada odbijeni.

„Neprijatelj je pokušao kontraofanzivu u našem sektoru. Protivnapadi neprijatelja su uspešno odbijeni uz uništenje velike količine tehnike i snaga. Mi smo se, uz to što smo odbijali kontraofanzivu, i sami kretali napred“, dodao je Alaudinov.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija