• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

20.10.2022

09:20

"NISU JOJ OSTALI DANI, VEĆ SATI!" Poslednji trenutci Liz Tras na poziciji premijerke, članovi njene partije najavljuju smenu!

Reuters

Vesti

"NISU JOJ OSTALI DANI, VEĆ SATI!" Poslednji trenutci Liz Tras na poziciji premijerke, članovi njene partije najavljuju smenu!

Podeli vest

Budućnost premijerke je neizvesna nakon smene nekoliko članova kabineta

Britanska premijerka Liz Tras neće dugo ostati na svojoj poziciji rekao je u sredu poslanik iz konzervativaca za britanski Telegraf. „Sada bih pozvao rođake da im kažem da su to sati, a ne dani“, rekao je saradniku urednika Kristoferu Houpu.

Nakon glasina da je Tras otpustila Vendi Morton u predvorju Donjeg doma i "izvela je napolje", navodeći njenog zamenika Krega Vitakera da podnese ostavku u znak protesta, vlada je u sredu uveče izdala zvanični demanti, insistirajući da su oboje još uvek u svom postova.

Navodna konfrontacija usledila je nakon spornog glasanja o frakingu u kojem je najmanje 40 konzervativnih poslanika bilo uzdržano. Među onima koji su izašli na glasanje za fraking - za koje se pričalo da je to nezvanično "nepoverenje" premijeru - bio je Boris Džonson, koji je u utorak bio na vrhu ankete o tome ko će zameniti Tras. Ista anketa je pokazala da 55% ispitanika želi da Tras podnese ostavku, uključujući 36% onih koji su glasali za nju. Sa nešto više od mesec dana na funkciji, ona bi bila premijer sa ubedljivo najkraćim trajanjem funkcije.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman takođe je dala ostavku u sredu nakon što je utvrđeno da je mejlom poslala osetljiv dokument sa svog ličnog naloga pogrešnom primaocu. Ona je u svom pismu ostavke nagovestila da ima „zabrinutost oko pravca ove vlade“, aludirajući na veoma javnu preokretu koju je Tras morala da napravi kada je njen kontroverzni „mini budžet“ izazvao haos na tržištu prošle nedelje.

Nakon debakla, kancelar Kvasi Karteng je otpušten i zamenjen Džeremijem Hantom, koji je zaustavio radikalnu neoliberalnu ekonomsku politiku i nagovestio da bi, daleko od smanjenja poreza koje je premijerka obećala u svojoj predizbornoj platformi, umesto toga mogla biti neophodna povećanja poreza.

Više od pola poslanika javno je zatražilo ostavku Liz Tras. Međutim, ona je u ponedeljak izjavila da namerava da „izdrži“ do sledećih izbora, pozivajući se na njenog prethodnika Džonsona, koji je takođe u početku prkosio pozivima svoje stranke da ode sve dok bujica ostavki nije učinila vladavinu nemogućom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija