• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

21.10.2022

09:20 >> 09:21

POVRATAK OTPISANOG? Boris Džonson se vraća na mesto premijera, očekuje se veliki zaokret u politici Velike Britanije!

AP/Tanjug

Vesti

POVRATAK OTPISANOG? Boris Džonson se vraća na mesto premijera, očekuje se veliki zaokret u politici Velike Britanije!

Podeli vest

Bivši britanski lider navodno razmišlja o političkom povratku posle ostavke njegove naslednice Liz Tras

Bivši britanski premijer Boris Džonson navodno planira svoj povratak na vlast u Dauning strit 10, tražeći da zameni Liz Tras nakon što je dala ostavku samo 44 dana nakon što je postala njegova naslednica.

Nekoliko poslanika Konzervativne partije već predlaže da Džonson bude vraćen na mesto premijera, navodi se u izveštajima londonskog Tajmsa i drugih medija. Džonson, koji je na odmoru u Dominikanskoj Republici, razmišlja da li da završi svoje putovanje kako je planirano ili da „odleti nazad i ponovo uđe u političku borbu“, navodi Tajms, pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Tras, koja je ranije bila britanska britanska sekretarka spoljnih poslova u vladi koju je predvodio Džonson, podnela je ostavku u četvrtak nakon što su njene poreske i ekonomske inicijative uzburkale finansijska tržišta i izazvale pad britanske funte. Postala je premijerka sa najkraćim stažom u istoriji Velike Britanije, oborivši skoro dva veka star rekord koji je držao Džordž Kaning, koji je umro posle samo 119 dana na funkciji.

Torijevci planiraju da izaberu novog lidera do kraja sledeće nedelje, ubrzavajući proces koji je trajao dva meseca nakon Džonsonove ostavke u julu. Opoziciona Laburistička partija pozvala je na hitne opšte izbore. Poslednji opšti izbori u Britaniji održani su 2019. godine, kada je Džonson došao na vlast.

S obzirom na svoju većinu u Donjem domu, Konzervativna partija bi mogla da odloži sledeće opšte izbore do januara 2025. Proces izbora novog lidera Konzervativne stranke mogao bi da bude završen do ponedeljka jer torijevci navodno planiraju da razmatraju samo kandidate koje predloži najmanje 100 članova parlamenta. To znači da će biti najviše tri kandidata. Ako samo jedna osoba dobije potreban broj nominacija do ponedeljka, ona ili ona će podrazumevano postati premijer.

Džonson je podneo ostavku pod pritiskom nakon niza skandala, uključujući i fijasko "Partigejta", u kojem je njegova kancelarija održavala zabave podstaknute alkoholom u Dauning Stritu i Vajtholu tokom karantina u celoj zemlji 2020. i 2021. Međutim, čak i u vreme kada je pristao da odstupi Džonson je već razmišljao o drugoj kandidaturi za premijera, očekujući da će njegov naslednik biti „katastrofa“, objavio je Sandej tajms u julu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija