• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

24.10.2022

22:40 >> 07:00

RAT U UKRAJINI! UKRAJINA IZDALA POTERNICU ZA ŠEVČENKOM, RAZGOVARALI NAČELNICI RUSKOG I AMERIČKOG GENERALŠTABA! Od Šolca još tri sistema "Iris T" (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RAT U UKRAJINI! UKRAJINA IZDALA POTERNICU ZA ŠEVČENKOM, RAZGOVARALI NAČELNICI RUSKOG I AMERIČKOG GENERALŠTABA! Od Šolca još tri sistema "Iris T" (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija ušla, 243. dan

22.45 Medvedev: Rusija povećava proizvodnju svih tipova oružja

Rusija pojačava proizvodnju svih tipova oružja, od tenkova i pištolja, do visokopreciznih projektila i dronova, izjavio je zamenik ruskog Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.
"Kada čitam neprijateljske analize, neretko nailazim na tvrdnje da će Rusija uskoro ostati bez vojne opreme i širokog spektra naoružanja. Kao, sve je to iskorišćeno. Ne nadajte se tome", poručio je Medvedev.

22.15 Rojters: Razgovarali načelnici ruskog i američkog generalštaba

General Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske i načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarali su telefonom, rekao je Rojtersu američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.
Zvaničnik nije saopštio više detalja o razgovoru, koji je inače bio prvi njihov razgovor od maja.

22.00 Ukrajinske oružane snage granatirale kijevsku oblast Donjecka NATO granatama

Ukrajinske trupe pucale su na kijevsku oblast Donjecka, ispalivši šest granata kalibra "NATO" 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

21.30 Uskoro još tri sistema "Iris T"

Foto: Printskrin video

Još tri sistema "Iris T", ranije obećana Kijevu, biće dostavljena u najskorije vreme, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
"Preostala tri sistema biće isporučena u najskorije vreme. Zajedno sa našim partnerima podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Šolc, govoreći na Nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu.

21.00 Blokada

SAD nisu izdale vize ruskoj delegaciji za učešće u međunarodnoj ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i Vašington je time grubo narušio svoje obaveze prema agenciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je navela da je Amerika na apsolutno neprihvatljiv način i bez ikakvog razloga blokirala učešće Rusije u važnom događaju.

20.30 Pružiti otpor - ogromna većina je "za"

Ogromna vecěina Ukrajinaca podržava nastavak oružanog otpora ruskoj invaziji uprkos nedavnim raketnim napadima i dronovima, pokazala je najnovija anketa objavljena u ponedeljak.
Čak 86 odsto ispitanika u istraživanju Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) prošlog vikenda bilo je za nastavak borbe. Broj je takođe bio visok u Donjecku i Harkovu, sa 69% podržalo otpor, bez obzira na veliki broj ljudi koji govore ruski i dugu istoriju borbi.

20.00 Ukrajina izdala poternicu za Ševčenkom

Ukrajinska državna agencija za borbu protiv korupcije objavila je danas poternicu za bivšim guvernerom centralne banke Kirilom Ševčenkom i za još dvojicom zaposlenih u Ukrgazbanci, zbog sumnje za proneveru više od 200 miliona grivni (5,42 miliona dolara), javlja Rojters.
Ševčenko je 4.oktobra iznenada podneo ostavku navodeći kao razlog zdravstvene probleme, a kasnije je rekao da se odmah po napuštanju funkcije suočio s političkim pritiskom jer je protiv njega ponovo pokrenut stari slučaj u vezi s proneverom, navodi britanska agencija.
On negira da je počinio bilo kakvo kazneno delo.
Ševčenko je preuzeo funkciju u julu 2020, tokom pandemije korona virusa, obećavajući da će sačuvati nezavisnost centralne banke i da će sarađivati sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Podnoseći ostavku, on je istakao uspehe centralne banke otkako je počela ruska invazija 24. februara ove godine, navodeći kontinuiran rad finansijskog sistema i sprečavanje panike na deviznom tržištu i potencijalnog velikog odliva kapitala kako bi se sačuvale devizne rezerve.

18.30 Amerika blokirala učešće Rusije na konferenciji
Međunarodne agencije za atomsku energiju

SAD nisu izdale vize ruskoj delegaciji za učešće u međunarodnoj ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i Vašington je time grubo narušio svoje obaveze prema agenciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je navela da je Amerika na apsolutno neprihvatljiv način i bez ikakvog razloga blokirala učešće Rusije u važnom događaju.

18.00 Jandroković:Učiniće se sve da Rusija bude poražena

Predsednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi po dolasku u Zagreb sastala se sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i zahvalila Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njen sagovornik je rekao da će se "učiniti sve da Rusija bude poražena".
Pelosi je podsetila da je prvi put bila u Hrvatskoj ''90-ih godina prošlog veka, kada je, kako je navela, "iz prve ruke svedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji koju je Hrvatska iskusila od svog suseda".
"Zahvaljujem Hrvatskoj što koristi to iskustvo za podršku Ukrajini", rekla je američka zvaničnica, preneli su hrvatski mediji.
"Učinićemo sve da bi Ukrajina dobila ovaj rat, a Rusija bila poražena", rekao je Jandroković uoči prvog parlamentarnog samita, koji se sutra održava u Zagrebu.
Jandroković je rekao da su odnosi Hrvatske i SAD "prijateljski, partnerski, saveznički", kao i da dve zemlje dele iste vrednosti - slobodu, demokratiju, zaštitu ljudskih prava.

17.30 Esken protiv obnove uvoza gasa iz Rusije

Ko-predsednica vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Saskia Esken izjavila je da je protiv obnove uvoza gasa iz Rusije i posle rata u Ukrajini.
„I nakon rata nećemo ponovo izgraditi našu zavisnost od ruskih isporuka energenata", rekla je ona za RTL i Ntv, i naglasila da je srećna što su sprovedeni najvažniji koraci kako bi se oslobodili zavisnosti.
Esken je ocenila da trenutno ne postoji mogućnost za diplomatske uspehe sa Vladimirom Putinom.
"Važno je da i diplomatija ostane aktivna, ali brzi kraj rata može sprovesti samo ruski agresor Putin. On je napao Ukrajinu i mora obustaviti ratna dejstva, te povući svoje trupe iz Ukrajine, a za tako nešto trenutno nije vidljivo nikakva spremnost", navela je ona.
Zbog toga, smatra, trenutno ne bi bilo napretka diplomatskim sredstvima.

17.00 Lavrov o "prljavoj bombi"

Foto: AP PHOTO

Rusija namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o pripremi „prljave bombe" od strane Kijeva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
- Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona (Lojdom) Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u NJujorku, a danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći - rekao je ministar odgovarajući na zahtev za komentar na saopštenja o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu „prljave bombe".
Lavrov je dodao da Rusija još nema informacije da će IAEA poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema „prljavu bombu".
- Što se tiče izjave (ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija) Kulebe da je generalni direktor IAEA (Rafael) Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren - rekao je Lavrov novinarima.

16.30 Putin još ne planira da razgovara sa Makronom i Bajdenom

Predsednik Rusije Vladimir Putin još ne planira da razgovara sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom ili američkim liderom DŽozefom Bajdenom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Putin je nedavno izjavio da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa Bajdenom, kao i merički predsednik koji je rekao da ne vidi dobar razlog da se sretne sa Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

16.00 Ukrajina: Oslobodili smo 90 mesta

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da su ukrajinske snage u Hersonskoj oblasti oslobodile preko 90 mesta koja su ranije zauzimali Rusi. "U oblasti Hersona, Južne odbrambene snage su oslobodile preko 90 mesta u kojima živi više od 12.000 ljudi", napisao je on na Telegramu.

15.30 Medvedev zagrmeo: Ne nadajte se!

Foto: AP/Photo

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev, obracěajucěi se protivnicima Rusije, posavetovao im je da se ne nadaju da cěe zemlja ostati bez oružja.
"Čitajucěi neprijateljsku analitiku, više puta sam naišao na izjave da cěe Rusija uskoro potrošiti vojnu oprema i oružje. Ne nadajte se", napisao je on na svom Telegram kanalu nakon inspekcije proizvodnje tenkova u kompaniji Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu.
"Proizvodnja naoružanja i specijalne opreme se višestruko povecěala u svim pravcima: od tenkova i topova do visoko preciznih projektila i dronova", dodao je Medvedev.

14.11 - Još tri sistema „Iris T“, ranije obećana Kijevu, biće dostavljena u najskorije vreme, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc

„Preostala tri sistema biće isporučena u najskorije vreme. Zajedno sa našim partnerima podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno“, rekao je Šolc, govoreći na Nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu.

Nemačka je u oktobru isporučila Ukrajini prvi od četiri obećana PVO sistema „Iris-T SLM“. Prema Šolcovim rečima, sistem je „veoma efikasan, ‘Iris-T’ može da zaštiti ceo veliki grad od raketa i dronova“.

13.05 - Naleti na hidroelektranu Kahovka

Oružane formacije kijevskog režima višestruko su povećale intenzitet raketnih napada na Kahovsku hidroelektranu, zbog čega vlasti preduzimaju mere za snižavanje nivoa vode u akumulacionom jezeru, izjavio je šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

„Ova noć bila je veoma bučna i uznemirujuća... Uglavnom se izvode napadi na Kahovsku hidroelektranu. Napadi su se višestruko intenzivirali... Noćas je bilo tri napada, više od deset raketa samo tokom prvog udara. Ujutru je takođe bio nalet“, rekao je Leontjev za Sputnjik.

On je dodao da sa velikim stepenom zabrinutosti treba uzeti u obzir sve pretpostavke o Kahovskoj hidroelektrani i o „prljavoj“ bombi.

 


 

 

12.50 - Raketirana HE Kahovka, ukrajinske snage ispalile 19 „Himarsa“ i „Oljha“ na Novu Kahovku

Skoro sve rakete oborila je protivvazdušna odbrana, ali su tri pogodile Kahovsku hidroelektranu, saopštio je portparol hitnih službi regiona.

12.41 - Šta je sa "Bajraktarima"?

11.18 - Načelnik generalštaba Irana general Mohamed Bageri poslao poruku EU

08.44 - Bataljon „Sparta“ uništio specijalne grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke

Ruski izvori tvrde da „Spartanci“ uz pomoć bespilotnih letelica Mavic otkrivaju i uništavaju neprijatelja u rejonu naselja i da su "iskusni militanti Oružanih snaga Ukrajine uništeni granatama bačenim sa dronova u rejonu Pervomajsko i Avdejevka, Donjecka oblast".

09.23 - Ruske trupe napreduju u oblastima Zemunice i Čugunovka u Harkovskoj oblasti, kao i kog Soledar, Artemovska, Andrejevke, Novomihajlovke, Mariinke, Nevelskog u DNR, saopštile su Oružane snage Ukrajine

09.12 - FSB je sprečio teroristički napad u policijskoj upravi u Pjatigorsku

Kako se navodi, pripremile su ga pristalice međunarodne terorističke organizacije „Islamska država“ zabranjene u Rusiji, oni su privedeni.

 

 

08.10 - U Hersonu se formira teritorijalna odbrana

U Hersonu je najavljeno formiranje teritorijalne odbrane u koju mogu stupiti svi muškarci koji su ostali u gradu, saopštila je pres služba regionalne administracije.

„Za sve muškarce koji žele da ostanu u Hersonu, uprkos povećanoj bezbednosnoj pretnji zbog dejstava ukrajinskih neonacista, stvorena je prilika da stupe u odrede teritorijalne odbrane grada“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno su u administraciji naglasili da organi reda nastavljaju da osiguravaju bezbednost grada. Stanovništvo u svakom trenutku može da ode na levu obalu Dnjepra – sa Rečne stanice svakodnevno polaze čamci do gradova Aljoški i Gola Pristanj.

08.06 - Isključenja struje

Šef regionalne vojne uprave Rovnjenske oblasti Ukrajine Vitalij Kovalj saopštio je da se u ponedeljak u dva okruga ove oblasti uvode planirana isključenja struje u vremenu od 7.43 do 14 časova. On je precizirao da će restrikcije biti uvedene u devet opština Varaskog i Sarnjenskog okruga.

07.56 - Rusi odbili napad Ukrajinaca kod reke Ingulec

Grupa ukrajinskih diverzanata uhvaćena je na liniji fronta u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov na svom Telegramu.
On je dodao da je u Hersonskoj oblasti takođe odbijen pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbrambenu liniju kod reke Ingulec.

07.16 - Uzbuna za vazdušnu oasnost širom zemlje

Noćas je u nekim regionima Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušni napad, piše list „Zerkalo nedeli“. Kako navodi list, uzbuna je objavljena u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Goreće u paklu svojih nepočinstava ruski agresor.

Ja

pre 1 godinu

Nije ovo rat vec zlocimacka agresija Rusije i rasparcavanje Ukrajine koju vrse ruski teroristi. Kao nato kod nas 99-e.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17