• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

25.10.2022

22:49 >> 07:08

KIJEV TVRDI, SREDILI SMO KADIROVCE, IMAJU 40 MRTVIH! ŠESTORO RANJENIH, UKLJUČUJUĆI 12-GODIŠNJE DETE U MELITOPOLJU, papa spreman da miri Putina i Zelenskog! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV TVRDI, SREDILI SMO KADIROVCE, IMAJU 40 MRTVIH! ŠESTORO RANJENIH, UKLJUČUJUĆI 12-GODIŠNJE DETE U MELITOPOLJU, papa spreman da miri Putina i Zelenskog! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija, 244. dan

23.00 Uništena baza kadirovaca: Ukrajinske snage ih gađale, 40 mrtvih, 60 teško ranjenih

Događaj se zbio na levoj obali reke Dnjepar. 
Član Oblasnog saveta Hersona Serhij Klan rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju da su ukrajinske snage uništile bazu tzv. Zaposleni.
Događaj se, kako tvrdi, zbio na levoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

- Kadirovci su prešli na levu obalu i nisu odoleli da snime selfije i da ih objave. Njihovu bazu su sinocě uništile ukrajinske snage - rekao je on.
On kaže da je poginulo 40, a 60 teško ranjeno.

22.30 Papa Franja spreman da miri Putina i Zelenskog u Vatikanu

Foto: AP PHOTO

Prethodno je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini
Papa Franja spreman je da učestvuje u održavanju sastanka predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog u Vatikanu u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini, saopštio je predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov.
- Papa mi je potvrdio da je spreman da bude posrednik, spreman je da ustupi Vatikan kao platformu za pregovore - prvo između Putina i Zelenskog - precizirao je Sevastjanov. Kako je objasnio, sastanak bi mogao da se organizuje u formi okruglog stola.
- Papa je spreman da bude moderator. Predsednici mogu da razgovaraju o temama kao što su, na primer, prekid vatre, neka vrsta razdvajanja trupa, a onda se može razgovarati i o globalnim stvarima - istakao je Sevastjano
Nakon takvog sastanka, dodaje, papa predlaže da se održi konferencija o bezbednosti u Evropi u kojoj bi, pored ukrajinske i ruske strane, učestvovali i predstavnici SAD i evropskih zemalja.
- Svi treba da se dogovore oko nekog novog oblika bezbednosti - pojasnio je Sevastjanov.
On je podsetio da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva pozdravlja predlog zvaničnog Pariza da se papa Franja i američko rukovodstvo uključe u pregovore o Ukrajini.

22.00 Patrijarh Kiril otkrio da Rusija ima posebnu misiju - da odgodi kraj sveta

On je to izjavio na otvaranju XXIV Svetskog ruskog narodnog sabora
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da u doba globalizacije i brisanja granica između dobra i zla Rusija ima posebnu misiju - da pomogne čovečanstvu da odgodi apokaliptični kraj.
- Crkva je po svojoj prirodi smetnja globalističkim procesima. Crkva svedoči o vertikalnoj skali vrednosti, o razlikovanju dobra i zla. S tim u vezi ne slabe pokušaji da se iskrivi i razvodni hrišcěansko učenje, da se crkva liši mocěi i glasa - izjavio je patrijarh na otvaranju XXIV Svetskog ruskog narodnog sabora.

21.30 Šestoro ranjenih, uključujući 12-godišnje dete u Melitopolju

Broj ranjenih posle snažne eksplozije u ukrajinskom gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti je porastao na šest, izjavio je proruski upravnik za unutrašnje poslove grada Andrej Židkov. Među ranjenima je i 12-godišnje dete, prenosi TASS.
 Eksplozija se dogodila danas u blizine zgrade holdinga Zamedia. Automobil pun improvizovanog eksploziva je dignut u vazduh...Režim u Kijevu je ponovo preduzeo akcije protiv civila - dodao je Židkov.
Prethodno su ruski mediji objavili da je u eksploziji automobila u blizini zgrade jedne televizijske kuće u Melitopolju povređeno pet osoba, među kojima su zaposleni u TV i građani.

21.00 Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o seriji eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva.
 
20.30 MO Velike Britanije: Rusi izgubili 25 odsto flote Ka-52

Foto: Printscreen/tvzvezda

Rusija jeposlednji helikopter verovatno izgubila zbog „ukrajinskih prenosih sistema protivvazdušne odbrane (MANPADS)", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
U ažuriranju obaveštajne službe odbrane, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su „od invazije u Ukrajini zabeležena najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM".
Postojala su najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM u Ukrajini od invazije. Ovo predstavlja preko 25% flote ruskog vazduhoplovstva u upotrebi od 90 Ka-52 i skoro polovinu ukupnih gubitaka ruskih helikoptera u Ukrajini, kaže se u saopoštenju MoD.

20.00 Generalštab VSU: Artiljerijske borbe na celoj liniji fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je dnevni izveštaj o akcijama na frontu.
U saopštenju se navodi da ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu i da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.
Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.
Ruska vojska je izvela 3 raketna i 11 vazdušnih udara, a izvela je i 25 napada iz MLRS-a. Ruske trupe su izvršile do 55 naleta bespilotnih letelica različitih tipova za izviđanje.
 
19.30 Voroncov: Upliv SAD u rat u Ukrjaini podstiče sukob NATO-Rusija

Foto: Printskrin video

Nastavak isporuka oružja Kijevu približava situaciju opasnoj liniji direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN.
-Sjedinjene Države povećavaju isporuke oružja Ukrajini, pružaju im obaveštajne podatke, što ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava situaciju opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a, rekao je on.
-Na predlog Vašingtona, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo je da govori ne samo o potrebi poraza naše zemlje na bojnom polju, već i o njenom naknadnom rasparčavanju i uništenju. U sadašnjim uslovima nismo mogli da zanemarimo volju stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine kojima u slučaju povratka kijevskih militanata preti odmazda, dodao je Voroncov

18.20 - Odbijen napad stranih plaćenika

Jedinice Oružanih snaga Rusije zadale su snažan udarac grupi stranih plaćenika iz Kijeva, koji su 24. oktobra pokušali da izvedu napad u području Kremenoj, Luganska Narodna Republika, izjavio je Prvom kanalu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

On je napomenuo da su u protekle dve nedelje grupe plaćenika od 15 do 50 ljudi, bez podrške oklopnih vozila, pokušavale da „opipaju” i probiju liniju odbrane savezničkih snaga.

17.45 - Putin je naložio: Pripremit nacrt zadatka za potrebe SVO

Rad u Koordinacionom savetu za potrebe specijalne vojne operacije traje nedelju dana, nacrti zadataka možda nisu spremni iz objektivnih razloga, ali to mora da se uradi za kratko vreme, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Rad u ovom formatu, u okviru kojeg smo se okupili, radi se nedelju dana. Ovo je kratak period i naravno, nacrt ciljnog zadatka Koordinacionog saveta možda još nije gotov iz objektivnih razloga. Ali i dalje vas molim da to učinite što je pre moguće - rekao je Putin na sastanku sa vladinim koordinacionim savetom za zadovoljenje potreba trupa.

16.50 - Povređeno i dete u eksploziji auto-bombe u Melitopolju

Šest osoba, među kojima i 12-godišnje dete, povređeno je u eksploziji automobila u blizini jedne televizijske kuće u Melitopolju, rekao je Andrej Židkov, načelnik Uprave unutrašnjih poslova za Melitopolj i Melitopoljsku oblast.

Nepoznate osobe raznele su automobil u utorak u 8.40 u blizini medijskog holdinga "ZaMedia" u Melitopolju, udarni talas na višespratnoj zgradi izneo je prozore i unutrašnja vrata. Uprkos incidentu, TV kanal i radio studio nastavljaju sa radom.

16.22 -  Rogozin objavio slike sa prve linije fronta u Ukrajini

Bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin objavio je forografije sa prve linije fronta, koju je obišao sa portparolom Narodne milicije DNR Eduardom Basurinom.

Na Rogozinovoj uniformi je zašiveno kodno ime - "Kosmos".

 

 

16.10 - Zelenski čestitao Sunaku,dve zemlje nastavljaju partnerstvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas Rišiju Sunaku preuzimanje premijerske dužnosti u Velikoj Britaniji i porucio da je spreman da nastavi s jačanjem strateškog partnerstva dve zemlje.

Zelenski je u poruci na Tviteru naveo da se nada da će Sunak uspešno savladati izazove sa kojima se danas suočava britansko društvo, ali i ceo svet, prenosi Rojters.

U svom prvom govoru nakon imenovanja za premijera Sunak je dva puta pomenuo rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da je Putinov rat u Ukrajini destabilizovao energetska tržišta i lance snabdevanja širom sveta.

15.30 - Štajnmajer proveo sat vremena u Bunkeru

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji se nalazi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenose lokalni mediji.

14.51 - Ukrajini potrebno 3 milijard mesečno stranog finansiranja u 2023.

Potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem iznosiće oko 3,0 milijarde dolara mesečno tokom 2023. u najboljem slučaju, ali bi mogle da porastu i do 5,0 milijardi ako rusko bombardovanje postane „još dramatičnije“, izjavila generalna direktorka Mejunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

MMF radi sa ukrajinskim vlastima kako bi im pomogao u definisanju i sprovođenju makroekonomske politike i onoga što je potrebno da postanu članica Evropske unije, kao na pouzdanim procenama finansijskog gepa, rekla je Georgijeva danas na konferenciji u Berlinu, prenosi Rojters.

Ona je dodala da MMF takođe radi na celovitom programu zajmova Fonda za Ukrajinu.
 

14.17 - Američki pukovnik: Ukrajina gubi, Rusija će zdrobiti režim Zelenskog!

13.31 - Ruske snage oborile ukrajinski „mig“ u Nikolajevskoj oblast

Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je u Nikolajevskoj oblasti avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

12.41 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video dejstava višecevnog raketnog lansera „Solncepjok“ na položaje ukrajinskih snaga.

Lanser raketama kalibra 220 mm garantovano uništava živu silu protivnika, laka oklopna vozila, naoružanje i komandna mesta, stvarajući tako povoljne uslove za rad jurišnih grupa.

Nakon napada, samohodna jedinica brzo menja položaj i ponovo se puni iz transportno-utovarnog vozila kako bi izvršila nove zadatke.

 

 

11.43 - Olaf Šolc osudio najnovije ruske napade

11.23 - Jurij Ignat: Rusija lansirala dronove sa teritorije Belorusije

Ruske snage lansirale su bespilotne letelice kamikaze Šahid sa teritorije Belorusije, izjavio je načelnik službe za odnose s javnošću Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

On je za Ukrajinsku pravdu rekao da je objavljena vazdušna opasnost za Kijev i region.

Prema rečima Ignata, ruske snage su lansirale 10 bespilotnih letelica.

11.01 - Zarobljena grupa ukrajinskih diverzanata

Na hersonskom frontu zarobljena je ukrajinska obaveštajno-diverzantska grupa, saopštio je predstavnik administracije regiona Kiril Stremousov.

 

 

10.25 - Administracija Hersona sigurna u pobedu nad ukrajinskim snagama

Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti ostaje nepromenjena, ukrajinske snage nemaju šanse da probiju odbranu, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov na Telegram kanalu.

„Brze ‘pobede’ u sivoj zoni fronta su završene. Front je stabilan i stalno se ojačava“, dodao je on.

10.21 - Proglašena vazdušna opasnost u Kijevu i Kijevskoj oblasti

9.39 - U celoj Ukrajini ograničena isporuka struje za industriju

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo, saopštila je danas da je ograničila napajanje električnom energijom industrijske potrošače u celoj Ukrajini.

Da bi se stabilizovao rad energetskog sistema, Dispečerski centar Ukrenergo je bio primoran da primeni rasporede za ograničavanje potrošnje električne energije i snage za industrijske potrošače u svim regionima Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Agencija podseća da Rusija od 10. oktobra izvodi masovne napade raketama i bespilotnim letelicama kamikazama po civilnoj energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

U tim napadima oštećeno je više od 45 energetskih objekata, dodaje Ukrinform.

8.46 - Teroristički napad u Melitopolju

U blizini zgrade zaporoške regionalne televizijske kompanije „ZaTV“ u Melitopolju dogodio se teroristički napad, eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava, saopštio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

 

08.25 - Svetska banka šalje novu pomoć Kijevu

08.01 - Rusija sprema odbrambene položaje u Hersonu

Ruske snage pripremaju odbrambene položaje na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U rejonu naselja Gornostajevka, inženjerijske jedinice ruskih snaga miniraju obalu, ostavljajući male prolaze za potencijalno povlačenje svojih trupa sa desne obale, prenosi Interfaks Ukrajina.

Nastavlja se i evakuacija lokalnog stanovništva iz Hersona, dodaje agencija.

07.53 - Savet bezbodnosti danas zaseda zbog "prljave bombe"

07.43 - Nemački predsednik u poseti Kijevu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je u nenajavljenu posetu Ukrajini i očekuje se da će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ovo je prva poseta Štajnmajera Ukrajini od početka specijalne operacije Rusije.

06.54 - Aktivirana eksplozivna naprava na železničkoj pruzi

Eksplozivna naprava aktivirana je na železničkoj pruzi, između Novozibkova i Zlinkog u Brajnskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Pruga je oštećena, niko nije povređen.

06.48 - Kirbi: Nećemo pregovarati sa Rusijom bez učešća Kijeva

Komentarišući pismo grupe američkih kongresmena predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem se poziva na pregovore sa Rusijom o situaciji u Ukrajini, on je istakao da Bela kuća ceni mišljenje članova Kongresa, ali neće pregovarati sa Rusijom bez učešća predstavnika Kijeva.

Kirbi je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski veruje da sada nije vreme za pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

„Mi poštujemo ovo mišljenje“, rekao je Kirbiji.

06.43 - Dmitrij Rogozin posetio prvu liniju fronta

 

 

06.39 - Amerika odbija da šalje trupe u Ukrajinu

SAD i dalje ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, stav Vašingtona se nije promenio, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Ništa se nije promenilo u vezi sa odlukom vrhovnog komandanta (SAD) Džozefa Bajdena da američke trupe neće učestvovati u sukobu u Ukrajini. To se nije promenilo“, rekao je on.

06.31 - Napad ukrajinskih diverzanata u Hersonu

Ukrajinska diverzantska grupa otvorila je vatru na civilni automobil u Hersonskoj oblasti. Jedna osoba je poginula, a dve su ranjene, saopštilo je Ministarstvo zdravlja regiona.

06.26 - Hapšenje u Ukrajini zbog optužbi za kolaboracionizam

Okružni sud u Kijevu uhapsio je Vjačeslava Boguslajeva, direktora preduzeća "Motor Sič", na dva meseca pod optužbom za kolaboracionizam, objavila je Služba bezbednosti Ukrajine na svom Telegram kanalu.

Vjačeslav Boguslajev je dobitnik ordena heroj Ukrajine i jedna je od najbogatijih ljudi u zemlji. On se sumnjiči za saradnju sa Rusijom.

Kompanija "Motor Sič" je jedan od najvećih proizvođača motora za avionsku tehniku, kao i industrijskih gasnih turbina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Znamo da forsirate rusofilsku pricu kao i nasa vlast ali ovo nije teroristicki napad. Kada ljudi brane svoju zemlju ne mogu biti teroristi. Znaci po vama je NATO vodio specijalnu operaciju u Srbiji a OVK nisu bili teroristi? Sram vas bilo.

Srba

pre 1 godinu

Zbog gluposti i hvalisanja na Tik-toku, na levoj obali Dnjepra, HIMARS projektilima (4 projektila), pogodjena jezgrada koja je sluzila kao baza jednoj jedinici cecenskih boraca ( kadirovaca) , preko 40 mrtvih i 60-ak ranjenih, i to samo sto se nekoliko od njih hvalilo na Tik-toku i snimalo naokolo pa su ukrajinci utvrdili gde se nalaze. Foto Kirila Stremousova sa zarobljenim "ukrajinskim diverzantima" nije autentican, naime to je snimak iz marta meseca na prilazima Harkovu kada je zarobljen skoro kompletan ukrajinski bataljon rezervista!!! U teskim borbama na juznim prilazima Hersonu, ukrajincima je u napadima unisten jedan tenk T-80U, 11 BVP-a (BWP-1, M-80A, M113A3), jedan kamion sa ZU-23/2 PAT i 6 drugih lakih vozila, a ukrajinci su unistili jedan TOS-1 dok je izlazio na vatreni polozaj ( osmotren dronom i unisten artiljerijom) U rejonu Luhanska, ukrajinski napad na odbrambene polozaje ruskih jedinica zavrsio se gubitkom 3 oklopna transportera M113 i 2 laka vozila kao i 20-ak ukrajinskih vojnika

PETAR

pre 1 godinu

A MOSKVA KAZE LONDONU PUSI KURAC DA TE K-52 NEBI RAZVALIO GUZE BRITANSKE SVILENE BUBICE,HOCETE DA VAS RUSI PRESELE U AMERIKU I TAKO ENGLEZI VOLE DA IM LIZU GUZE,A RUSIMA PUSE KURAC

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17