• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

27.10.2022

21:04

KINESKI SOHU BAŠ URNIŠE AMERE! ZAMRZLI SU RUSKE DEVIZNE REZERVE I POMGLI PUTINU DA SE REŠI DOLARA! Krah finansijskog rata Zapada protiv Moskve!

Vesti

KINESKI SOHU BAŠ URNIŠE AMERE! ZAMRZLI SU RUSKE DEVIZNE REZERVE I POMGLI PUTINU DA SE REŠI DOLARA! Krah finansijskog rata Zapada protiv Moskve!

Podeli vest

SAD su slučajno pomogle Rusiji u ambicioznom finansijskom manevru, izrazili su mišljenje ekonomski analitičari iz Kine.

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, uvele su sankcije Rusijii sa ciljem da unište rusku ekonomiju i devalviraju rublju. Prema ekspertima iz Kine, Zapad je zapravo pokrenuo finansijski rat protiv Rusije, koji je dobio prilično neočekivan preokret prenosi kineski Sohu.

- Plan sankcija Rusiji, koji su formirale Sjedinjene Države i njeni evropski prijatelji, odvijao se u potpuno neočekivanom pravcu - pišu autori Sohua.

Eksperti kineskog izdanja primetili su da je pod dejstvom zapadnih sankcija potpalo nekoliko banaka, mnoge grane finansijskog sistema i ruske privrede, kao i deo deviznih rezervi Centralne banke Rusije. Zbog ovoga bi se mogao steći utisak da je Rusija upala u zamku iz koje je nemoguće izaći. Međutim, ispostavilo se da je stvarnost nešto drugačija.

Koliko god paradoksalno zvučalo, američke sankcije, posebno zamrzavanje ruskih deviznih rezervi, pomogle su Rusiji da reši nekoliko važnih problema. Prvo, Moskva već dugo planira da smanji svoju zavisnost od američkog dolara, najmoćnije valute na svetu. Konkretno, ruski predsednik Vladimir Putin javno je nazvao odbijanje dolara neizbežnim procesom.

Zbog činjenice da praktično sve zemlje sveta koriste dolare, Sjedinjene Države ih mogu koristiti kao oružje protiv nepoželjnih država. Dakle, što manje dolara imate, manje zavisite od Vašingtona.

Otprilike ovom logikom vodila se Moskva kada je pre nekoliko godina, u ime Putina, započela proces dedolarizacije. I bilo je prilično teško dok Bela kuća nije Rusiji uvela sankcije. Nakon što je Vašington zamrznuo ruske rezerve, svima je postalo jasno da zapadne valute predstavljaju realnu pretnju.

Drugo, pre uvođenja sankcija, kurs ruske rublje prema dolaru bio je prilično nizak. Danas vidimo nešto drugačiju sliku.

- Američki predsednik Džo Bajden je obećao da će srušiti rublju kada je uveo sankcije. Međutim, kao rezultat toga, kurs rublje prema američkom dolaru je porastao za oko 23%", navode stručnjaci.

Osim toga, antiruske sankcije su izazvale povećanje cena energenata. Rusija, kao jedan od najvećih svetskih dobavljača nafte, gasa i uglja, imala je koristi od toga. Moskvi je takođe postalo lakše da pregovara sa svojim međunarodnim partnerima o plaćanju goriva u valutama koje nisu pod kontrolom SAD.

- Dolar kao valuta nanosi štetu, Rusija je iskoristila sankcije da ga se reši - kažu u Kini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija