• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Klix.ba

28.10.2022

12:31

FON DER LAJEN U SARAJEVU: EU je spremila 71 milion evra za energetsku pomoć

AP/Photo

Vesti

FON DER LAJEN U SARAJEVU: EU je spremila 71 milion evra za energetsku pomoć

Podeli vest

Predednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je da Evropska unija želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Najavila je finansijsku pomoć energetskom sektoru BiH


Obraćajući se danas političarima, predstavnicima civilnog društva, kulturnim radnicima i novinarima u Domu oružanih snaga u Sarajevu o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, ona je rekla da je to uspeh same Bosne i Hercegovine i da ona može biti ponosna na to. Kako je rekla, Bosna i Hercegovina je budućnost Unije.

„Zato sam došla da kažem svim građanima: Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija. To nije samo zato što ste došli do preporuke za status kandidata, već i zato što duboko verujete u EU. Tri četvrtine stanovništva podržava članstvo i to je većina u celoj zemlji“, primetila je fon der Lajen.

Ona se osvrnula na status mladih u Bosni i Hercegovini, podsetivši da većina njih veruje u EU. Političarima je poručila i da mogu da ispune snove mladih.

"Vi ste novo rukovodstvo zemlje koje može ispuniti svoje snove. Vi ste ključ za to. Zemlja ima generacijsku priliku da ide napred. Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Želim da vas ohrabrim da iskoristite trenutak", rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije ocenila je da je Bosna i Hercegovina napravila iskorak u pogledu pravnog uređenja javnih nabavki, civilne zaštite i saradnje sa EUROPOL-om, i to uprkos, kako je rekla, teškim okolnostima.

"Reforme nisu važne samo za članstvo u EU, već zato što će državu učiniti boljom. Vrata EU su vam otvorena i molim vas da iskoristite priliku. Na vama je da uđete kroz otvorena vrata EU zajedno“, izjavila je Ursula fon der Lajen.

Finansijska pomoć Zapadnom Balkanu

Ona je najavila da će Zapadni Balkan, koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu, kratkoročno dobiti 71 milion evra za energetski sektor u cilju veće energetske nezavisnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Pored toga, kako je obećala, finansijska podrška će značiti i pomoć stanovništvu i preduzećima koja su pogođena povećanjem cena energenata.

Fon der Lajen je pre obraćanja u Domu Oružanih snaga imala sastanak sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine. On će u podne zajedno sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na deonici autoputa Koridor 5C Tarčin - Ivan. Izgradnja ove deonice koštala je 542 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila bespovratnih 23,3 miliona evra. Očekuje se da će ova akcija biti u opticaju od danas ili od sutra.

EU je obezbedila grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona eura za izgradnju autoputeva u Bosni i Hercegovini.

Von der Leien je pre dolaska u Sarajevo posetila Prištinu i Tiranu, danas će posetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, ide u Podgoricu. Njen dolazak iz Prištine u Bosnu i Hercegovinu je bio na kratko odložen jer je prolongiran let njenog aviona zbog magle na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija