• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

30.10.2022

12:24

(VIDEO) NE, NIJE ŠALA! NASA NAPRAVILA LETEĆI TANJUR! Pomoći će nam u kolonizaciji svemira! Da li smo njih viđali na nebu, A MI MISLILI DA SU MALI ZELENI?!

Vesti

(VIDEO) NE, NIJE ŠALA! NASA NAPRAVILA LETEĆI TANJUR! Pomoći će nam u kolonizaciji svemira! Da li smo njih viđali na nebu, A MI MISLILI DA SU MALI ZELENI?!

Podeli vest

Iako izgleda kao prizor iz naučnofantastičnog filma iz 1950-ih, ovaj intrigantni disk u obliku tanjira zapravo je nova vrsta toplotnog štita koji bi jednog dana mogao biti ključ za sletanje ljudi na Mars

Nazvan "Nadzvučni aerodinamički usporivač na naduvavanje" (eng. Hypersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator, HIAD), jeste štit koji se sastoji od niza balona visoke čvrstoće koji su dizajnirani da izdrže ekstremne temperature do kojih dolazi tokom ulaska u atmosferu.

Sledećeg meseca lansiran će biti iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji (SAD) na raketi "ULA Atlas V 401" u misiji kodnog imena  LOFTID (Test leta u niskoj orbiti na naduvavanje) tokom koje će se proširiti na na više od šest metara u promeru.

Ono što HIAD čini posebno korisnim jest njegova sposobnost usporavanja velikih, teških objekata uz njihovu zaštitu tokom ulaska u atmosferu, omogućujući npr. velikim letelicama da slete na druge planete.

Takva bi funkcija mogla biti kritična u budućnosti kada će biti potrebne puno veće i teže svemirske letelice za sletanje stambenih modula, zaliha i opreme na Mars.

- Budući da HIAD predstavlja napredniju tehnologiju od tradicionalnih avionskih trupova, ona stvara više otpora i pokreće proces usporavanja u gornjim slojevima atmosfere, omogućujući ne samo teže terete, već i sletanje na većim visinama. Atmosfera Marsa mnogo je manje gusta od atmosfere Zemlje i predstavlja ekstremni izazov za aerodinamičko usporavanje. Atmosfera je dovoljno gusta da pruži otpor, ali preretka da uspori letelicu jednako brzo kao što bi to bilo u Zemljinoj atmosferi - navodi NASA.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija