• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

01.11.2022

11:07

RUSI SADA NEĆE IMATI MILOSTI, ZELENSKI NA UDARU zbog propasti ključnog sporazuma, NAPAD NA SEVASTOPOLJ uzrokovaće TEŠKE POSLEDICE!

Tanjug/AP

Vesti

RUSI SADA NEĆE IMATI MILOSTI, ZELENSKI NA UDARU zbog propasti ključnog sporazuma, NAPAD NA SEVASTOPOLJ uzrokovaće TEŠKE POSLEDICE!

Podeli vest

Ruski zvaničnik kaže da se sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica ne može nastaviti po „starim uslovima“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poništio je sporazum o transportu žitarica uz međunarodno posredovanje koristeći bezbedan prolaz u Crnom moru za udar na ruske ratne brodove, rekao je Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta. Moskva tvrdi da je Kijev slao jurišne bespilotne letelice preko rute predviđene za brodove za žito.

„Nastavak dogovora o žitu je nemoguć sve dok se bezbedan koridor koristi za terorističke napade, Zelenski je svojim postupcima poništio sve sporazume koje su posredovali Turska i UN.“

Visoki zvaničnik Rusije je rekao da je korišćenje bezbednog koridora za napad na rusku Crnomorsku flotu „neprihvatljivo“ i da sporazum o žitu „ne može postojati pod starim uslovima“. Prema sporazumu sklopljenom u julu, strane su se složile da deblokiraju izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka. Ukrajina, kao veliki proizvođač, je među vodećim izvoznicima pšenice, kukuruza i ječma.

Moskva je u subotu optužila Kijev da šalje vazdušne i morske bespilotne letelice da napadaju ratne brodove u gradu Sevastopolju na Krimu, gde se nalazi pomorska baza. U napadu je oštećen minolovac, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je tvrdilo da su se dronovi kretali koridorom predviđenim za brodove za žito, a da je jedan uređaj možda bio lansiran sa civilnog plovila angažovanog za transport žita.

Moskva je takođe saopštila da je jedinica britanske mornarice rukovodila napadom. London je odbacio optužbe. Rusija je potom u ponedeljak najavila zatvaranje koridora.

Zelenski je optužio Rusiju za ucenu i „namerno pogoršavanje krize sa hranom“. Obraćajući se novinarima u ponedeljak, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je samo 3 do 5 odsto žitarica koje je otpremljeno sigurnim koridorom otišlo u siromašnije zemlje. Ujedinjene nacije su prošlog meseca izvestile da je 27 odsto brodova otišlo u „zemlje sa niskim i srednjim prihodima“ kao što su Egipat, Kenija i Bangladeš. Rečeno je da je 26% otišlo u „zemlje sa višim srednjim prihodima” kao što su Turska i Kina, dok je 47% otišlo u zemlje sa „visokim dohotkom”, kao što su Španija i Italija, dobavljačima pšenice, kukuruza i ječma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Novi

pre 1 godinu

On je kriv samo zbog toga što je pristao da bude američki i engleski pajac i potrčko.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija