• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

02.11.2022

22:14

KIJEV GRADI UTVRĐENJE OKO GRADA! Milion Ukrajinaca u Nemačkoj - Eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

Reuters/AP

Vesti

KIJEV GRADI UTVRĐENJE OKO GRADA! Milion Ukrajinaca u Nemačkoj - Eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 252. dan

 

21.30 - Ukrajinski mediji javljaju da se čuju eksplozije u Harkovu i Nikolajevu.

Ukrajinski mediji javljaju da su dronovima pogođeni ciljevi u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Deo grada ostao je bez struje.

20.45 -  Američke snage u Poljskoj "na duže staze"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da će američke snage ostati u Poljskoj „dugo vremena“.

- Oni su tamo na duže vreme - odgovorio je on na odgovarajuće pitanje novinara.
Kao odgovor na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, SAD su povećale svoj vojni kontingent u Evropi, uključujući na „istočnom krilu“ Alijanse.

 

20.30 - SAD pozdravljaju obnavljanje prehrambenog sporazuma

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju obnavljanje prehrambenog sporazuma i „fokusirane“ su na njegov produžetak u novembru, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

On je istakao da je obnavljanje sporazuma omogućeno zahvaljujući naporima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i turskih saveznika.

Foto: Tanjug/AP

Žito

Prema njegovim rečima, sporazum je već omogućio da se na svetsko tržište izveze oko 10 miliona tona žita, od čega je, prema američkim procenama, petina namenjena ugroženim zemljama.
Prajs je zaključio da je obnavljanje sporazuma, kao i njegovo produženje nakon 18. novembra neophodno za stabilizaciju i povećanje predvidljivosti svetskih tržišta, kao i smanjenja cena hrane.

19. 45 - Više od milion ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj 

Preko milion izbeglica iz Ukrajine stiglo je u Nemačku. Da bi savezne države mogle da im pruže podršku, kao i građanima drugih država koji traže utočište u Nemačkoj, Vlada će izdvojiti 1,5 milijardi evra ove, kao i 2,75 milijardi evra sledeće godine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sednici Vlade Nemačke.

19.00 - Ukrajinski mediji: Policija pronašla 34 sobe za mučenje

Ukrajinski medij Hromadske internešenel objavio je da je policija pronašla 34 mučilišta i improvizovane zatvore na teritorijama oslobođenim od ruske okupacije.

Komore za mučenje i improvizovani zatvori pronađeni su u Sumskoj, Kijevskoj, Černigovskoj, Donjeckoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti.

Sve oblasti na kojima su otkrivene bile su okupirane od strane ruskih snaga u jednom trenutku rata. Istražitelji su pregledali sve prostorije za mučenje i improvizovane zatvore, javila je Hromadske International.

Foto: Reuters

Ukrajinski vojnik

17.30 - Oko Kijeva se grade utvrđenja

Kopnene snage Ukrajine saopštile su da nastavljaju da jačaju odbrambene linije Kijeva, oko prestonice se grade utvrđenja.

- Nastavlja se unapređivanje sistema inžinjerijske opreme i izgradnja utvrđenja oko prestonice. Na osnovu zaključaka analize odbrane prestonice u periodu februar-april, preduzimaju se dodatne mere za jačanje odbrane - navodi se u saopštenju Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

U resoru su napomenuli da, pre svega, proizvode opremu za vatrene položaje i skloništa za ljudstvo. Takođe se navodi da se ispred položaja trupa postavljaju eksplozivne i neeksplozivne inženjerijske prepreke, čime se stvara višeslojni odbrambeni sistem ojačavanjem linija i položaja.
 

17.10 -  Ukrajinska vojska granatirala je Severodonjeck iz HIMARS-a

Ukrajinska vojska ispalila je dve rakete iz HIMARS-a na Severodonjeck,prenosi RIA.

16.30 - Uništeni ukrajinski radar za S-300 i MiG-29

Oružane snage Rusije odbile su sve pokušaje ukrajinske vojske da se probiju u Hersonsku oblast, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Tom prilikom likvidirano je 105 ukrajinskih vojnika, radar sistema S-300, a u Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski MiG-29, prenosi RIA.

16.17 - Zaharova: Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu 

Rusija ne zatvara vrata u pregovaračkom procesu o Ukrajini, spremna je za sve vrste kontakata, ali će se istovremeno voditi nacionalnim interesima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

16.43 - Zvaničnici Turske i SAD-a razgovarali o prehrambenom sporazumu

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa državnim sekretarem Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji oko prehrambenog sporazuma.

Vašington je zahvalio Ankari na obnavljanju sporazuma, saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

Pored toga, bilo je reči i o pitanju članstva Finske i Švedske u NATO, kao i modernizaciji ratnog vazduhoplovstva Turske pomoću aviona F-16.

15.35 - Putin: Rusko naoružanje treba stalno unapređivati

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da rusko naoružanje treba stalno unapređivati. Putin je, na sastanku sa članovima Koordinacionog saveta za snabdevanje Oružanih snaga, rekao da je potrebno da se osigura konkurencija između proizvođača tehnike i opreme za vojsku.

"To se odnosi i na samo oružje koje se mora stalno, kontinuirano usavršavati i ostati efikasno. Za to je, ponavljam, važno da se obezbedi aktivna konkurencija između proizvođača i konstruktora", rekao je Putin, a preneo Interfaks.

Dodao je da je konkurencija uvek važna za efikasan rad privrede, "ali u ovom slučaju je od posebnog značaja". Putin je precizirao da za svaki element opreme treba uzeti u obzir mišljenje onih koji ga direktno koriste, a reč je o opremi, i kompletima prve pomoći, i drugim, naizgled, beznačajnim stvarima.

15.29 - Zaharova najavila otkrivanje dokaza o napadu u Sevastopolju, uporedila režim Zelenskog sa Islamskom Državom!

14.45 - Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je danas nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine preko pomorskog humanitarnog koridora. Erdogan je, u obraćanju parlamentu, rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom telefonskog razgovora obavestio turskog kolegu Hulusija Akara da je nastavljena isporuka žitarica iz Ukrajine.

Turski predsednik je kazao i da je sa Rusijom postignut dogovor o snabdevanju žitaricama siromašnih zemalja u Africi, prenosi TAS S.

"Pre svega, koridor će služiti za isporuke siromašnim zemljama Afrike, naročito Džibutiju i Sudanu", objasnio je Erdogan.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin juče su razgovarali telefonom o sporazumu o žitaricama i uslovima za nastavak njegovog sprovođenja. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će Rusija nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

14.30 Zelenski: Ukrajina 30 godina nije ulagala u svoju bezbednost

Ukrajina tokom 30 godina nezavisnosti nije gradila snažan bezbednosni sistem i to je glavna greška ukrajinske politike, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Upitan da li je moguć nuklearni rat, Zelenski je rekao: „Nisam siguran, ne želim da iznosim procene. Smatram da se ne treba plašiti toga, ne treba se plašiti Rusije“, rekao je ukrajinski predsednik za češku televiziju.

12.51 - Sistemi za elektronsko ratovanje na reaktoru 5

Ruske snage postavile su sisteme za elektronsko ratovanje na krovu zgrade u kojoj se nalazi reaktor broj 5 u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je od marta pod kontrolom Moskve, saopštila je u utorak Glavna obaveštajna uprava Ukrajine, prenosi novinska agencija Unian.

Na krovu petog nuklearnog reaktora postavljena je oprema za elektronsko ratovanje za borbu protiv izviđanja iz vazduha.

U industrijskoj zoni nuklearne elektrane u Zaporožju primećena je rotacija trupa, navodi GUR u saopštenju, u kojem se vidi da je komandno osoblje u gradu Energodar smešteno u stanovima.

U Energodar su, prema GUR-u, stigle nove jedinice „kadirovaca“, čečenskih boraca (tako nazvanih po čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, kome su direktno potčinjeni), koji patroliraju u grupama od 15- 20 ljudi.

Komunikacije su praktično bile prekinute u gradu, gde civili mogu da se kreću bez zaustavljanja i provere vojske samo između 09 i 15 časova, nakon čega se povećava verovatnoća da će biti zadržani.

Foto: AP/Tanjug

Nuklearna elektrana Zaporožje

12.42 - Uhapšen ukrajinski diverzant, planirao da digne u vazduh dalekovode na Krimu!

12.21 - Nemci sve više podržavaju Rusiju u sukobu sa Ukrajinom, otkriva najnovija anketa

12.14 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Rusije odbile su sve pokušaje ukrajinske vojske da se probiju u Hersonsku oblast. Tom prilikom likvidirano je 105 ukrajinskih vojnika, radar sistema S-300;
- U Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski MiG-29;
- Ruska vojska je odbacila ukrajinsku vojsku i strane plaćenike na početne pozicije u području Kupjanska, Harkovska oblast, likvidirano 150 protivničkih boraca;
- - Ruska vojska je odbila napade ukrajinske vojske iz više pravaca u Luganskoj Narodnoj Republici;
- U borbama u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga poginulo je više od 100 ukrajinskih vojnika;
- Ukrajinska vojska je izgubila više od 250 vojnika u području Krasnog Limana.

 

 

11.40 - Rusija odlučila, nastavlja učešće u dogovoru o žitu

10.54 - Zapad je zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i vojni potencijal, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

10.44 - Pakleni plan Francuske, ucenom žele da slome Rusiju!

09:51 - Oružane snage Ukrajine su tokom noći ispalile 24 projektila na Herson, 21 je oborio PVO, 3 rakete su pale u vodu kod Antonovskog mosta
 

09.39 - Italija je zamrznula slanje šestog paketa vojne pomoći Kijevu, piše "Mesađero", pozivajući se na neimenovane izvore u vladi

peracija vojne pomoći Ukrajini stavljena je na pauzu „samo zato što je prvo potrebno usaglasiti sa NATO-om i detaljno razmotriti vojne zahteve Ukrajine“, rekli su izvori.
"Tek tada ćemo videti šta je potrebno Kijevu i kakvo oružje možemo da isporučimo“, saopštili su u italijanskoj vladi.
Ključni za ovu diskusiju biće razgovori između generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i italijanske premijerke Đorđe Meloni i italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta. Šef NATO-a bi trebalo narednih dana da stigne u Rim.

09.18 - Sirene širom Ukrajine

Vazdušna uzbuna je objavljena u Černigovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgorodskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj oblasti Ukrajine, javljaju lokalne vlasti.

09.02- Oskrnavljen spomenik Katarini Velikoj u Odesi

Vandali su prethodne noći na velelepni spomenik, koji je decenijama bio simbol grada, stavili džak preko glave. Oko ruke su obmotali konopac sa omčom, a postament su prefarbali crvenom bojom. Prethodno su nepoznate osobe sprejom pisale uvredljive poruke po spomeniku, a ukrajinska vlast u Kijevu pritiska lokalne vlasti da se ovo obeležje velikoj ruskoj carici ukloni.

 

 

08.20 - Kličko: Obezbedili smo 1.000 grejnih stanica

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da gradske vlasti pripremaju više od 1.000 grejnih stanica širom grada u slučaju da sistem daljinskog grejanja bude onesposobljen usled ruskih vazdušnih napada.

„Najgore je tamo gde uopšte neće biti struje, vode ili daljinskog grejanja. Zbog toga smo obezbedili 1.000 grejnih stanica u našem gradu“, napisao je Kličko u objavi na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

Dodaje da će stanice biti snabdevene osnovnim životnim potrebštinama.

Napadi raketama i dronovima oštetili su oko 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture i prouzrokovali nestanak struje i vode u nekim delovima Kijeva.
 

08.00 - Eksplozije širom Ukrajine

Ukrajinski mediji pišu da su eksplozije odjeknule u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, kao i u Nikopolju i Dnjepropetrovsku. Gradonačelnik Kremenčuga Vitalij Malecki je na svom Telegram kanalu napisao da u gradu dejstvuje PVO.

07.13 - Ruska vojska napreduje

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da ruska vojska napreduje gotovo u svim pravcima, posebno u Marinki kod Donjecka.

„Postoje i određeni uspesi u pravcu Marinke, zauzete su pozicije u samoj Mariinki“, rekao je on u video poruci objavljenoj na Telegram kanalu.

Pušilin je dodao da se bitke za Pavlovku nastavljaju, vode se borbe u pravcu Nevelskog, Opitnog, Pervomajskog. Prema njegovim rečima, jedna od najtežih situacija je u području Krasnog Limana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

Jevreština nije dobro infomisan ili je grška u izveštaju. Ukupno je nađeno 134 soba za mučenje. Ali treba gaq razumeti .Rat je a on ima idruga posla.Najverovatnije nisu uplatili kiriju za njegovu vilu u Italiji Oko 60 hiljada evra.

Vejo

pre 1 godinu

Govnari lažova Dragana J Vučićevića.Ko vam je izvor informacija?Gardijan?Izrodi prodani.

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija