• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/nytimes.com

02.11.2022

12:05

TAJNI RAZGOVORI RUSKIH GENERALA DIGLI PENTAGON NA NOGE! Moskva ima gotov plan za nuklearni udar, čeka se samo...? Njujork tajms otkrio detalje

Vesti

TAJNI RAZGOVORI RUSKIH GENERALA DIGLI PENTAGON NA NOGE! Moskva ima gotov plan za nuklearni udar, čeka se samo...? Njujork tajms otkrio detalje

Podeli vest

Visoki ruski vojni zvaničnici nedavno su razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, što je doprinelo povećanju zabrinutosti u Vašingtonu i savezničkim prestonicama, izjavilo je više visokih američkih zvaničnika, prenosi Njujork tajms

Obaveštajni podaci o ovim razgovorima kružili su unutar vlade SAD sredinom oktobra. Američki zvaničnici odbili su da opišu scenarije koje su vojni lideri razmatrali za upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, Villiam J. Burns, direktor CIA, ranije je rekao da bi ruski vojni neuspesi u ratu mogli da navedu Moskvu da iskoristi taktičko nuklearno naoružanje.

Džon F. Kirbi, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost, odbio je da komentariše „pojedinosti ovog izveštaja“. „Od samog početka smo bili jasni da su komentari Rusije o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja duboko zabrinjavajući i da ih shvatamo ozbiljno. Nastavljamo da pratimo ovo najbolje što možemo i ne vidimo nikakve indikacije da se Rusija priprema za takvu upotrebu“, rekao je Kirbi.

Pentagon procenjuje da Rusija ima zalihe od čak 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje je dizajnirano da se koristi na ratištima za savladavanje konvencionalnih snaga. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišćeno u borbi, ali može biti raspoređeno na bilo koji način, uključujući projektil ili artiljerijsku granatu, ali ima manje snage i predviđeno je da se koristi na manjim dometima od bojevih glava koje se nose na interkontinentalnim balističkim projektilima.

Iako je rizik dalje eskalacije sukoba i dalje zabrinjavajuće visok, zvaničnici Bajdenove administracije i američki saveznici takođe kažu da su telefonski razgovori između zapadnih i ruskih kolega krajem prošlog meseca pomogli da se smanje neke od nuklearnih tenzija. U govoru prošlog četvrtka u kojem je negirao da se Moskva sprema da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, Putin je dodatno snizio tenzije, izjavili su američki zvaničnici.

"Ne vidimo potrebu za tim", rekao je Putin u svom govoru. "U tome nema svrhe, ni političke, ni vojne."

Rusija je prošle nedelje izvela godišnju vojnu vežbu testiranja nuklearnih raketa. General Ostin je rekao da američki zvaničnici ne veruju da su manevri „neka vrsta prikrivanja“ za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine. U Vašingtonu, zvaničnici administracije kažu da još uvek ne misle da je Putin napravio planove da upotrebi taktičko nuklearno oružje ili čak prljavu bombu.

Foto: Reuters

"Nismo videli ništa što bi ukazivalo na to da je Putin doneo odluku da upotrebi prljavu bombu", rekao je Ostin novinarima u Pentagonu prošlog četvrtka. Razgovor o upotrebi nuklearnog nuklearnog naoružanja je ocenio kao „opasan“, ali je dodao da je administracija „veoma zabrinuta zbog eskalacije“, isto kao i na početku rata. „Bilo bi to prvi put da je nuklearno oružje upotrebljeno u više od 70 godina“, rekao je on. „Ako se to dogodi, od samog početka smo bili jasni da ćete videti veoma značajan odgovor međunarodne zajednice.

"Komplikovano je"

Zvaničnici Bajdenove administracije uporno su odbijali da javno opišu kakav bi to bio odgovor, ali je predsednik nagovestio da ne planira da uzvrati američkim nuklearnim oružjem.

„Ja sam tip koji daje preporuku svom šefu šta treba da radimo i kako to treba da uradimo i zato ću se postarati da on ima kredibilne odgovore koji su zapravo efikasni u smislu onoga što želimo da uradimo”, rekao je General Ostin.

Za Putina, korišćenje taktičkog nuklearnog oružja manjeg dometa u Ukrajini predstavlja više komplikacija od pukog naređenja za ispaljivanje strateškog oružja.

"Ako postoji naređenje iz Kremlja, to se ne može tek tako magično dogoditi", rekao je u intervjuu prošle nedelje Peter B. Zvack, penzionisani general vojske koji je bio američki ataše za odbranu u Moskvi od 2012. do 2014. godine.

Od početka rata u Ukrajini, američke obaveštajne agencije su tražile dokaze da Putin preduzima pripremne korake za upotrebu nuklearnog oružja, poput neprijavljenih nuklearnih vežbi ili stavljanja strateških snaga u stanje pripravnosti.

Ipak, američki zvaničnici su rekli da su sistemi upozorenja za otkrivanje takvih koraka nesavršeni i da nema garancije da će vojni ili obaveštajni zvaničnici moći da daju Beloj kući upozorenja na vreme. To je jedan od razloga zašto su obaveštajni podaci o ruskim diskusijama o nuklearnom naoružanju posmatrani sa velikim interesovanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija