• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/bloomberg/vz.ru

03.11.2022

10:42

MOĆNA ZEMLJA BLISKOG ISTOKA OSTAVLJA EU BEZ GASA?! Ministar energetike okrpio Brisel, ucene ovde ne prolaze, "URADIĆEMO TO..."

Reuters

Vesti

MOĆNA ZEMLJA BLISKOG ISTOKA OSTAVLJA EU BEZ GASA?! Ministar energetike okrpio Brisel, ucene ovde ne prolaze, "URADIĆEMO TO..."

Podeli vest

Evropski predlozi za postavljanje ograničenja cene prirodnog gasa su "licemerni", rekao je katarski ministar energetike Saad Al Kabi u intervjuu za Blumberg TV

Katar se oštro protivi ideji EU da uvede gornju granicu cena gasa. Podsetimo, Evropska komisija predložila je uvođenje dinamičke gornje granice cene za uvoz gasa, ali je ostavila njeno definisanje za kasnije, budući da trenutno ne postoji saglasnost zemalja članica EU po tom pitanju.

Da li je Doha spremna da se oprosti od evropskih potrošača ako Evropa bude dozvolila takvo kršenje konkurencije? Pre svega, šanse za prihvatanje gornje granice cene su sve manje i manje i u samoj EU, ali postavlja se pitanje zašto Katar tako revnosno pomaže Rusima?

Katar bi mogao da prestane da snabdeva Evropu gasom ako zemlje EU nametnu gornju granicu cena ruskog goriva, rekao je ministar energetike Saad Al Kabi u intervjuu za Blumberg-TV.

„Intervencija na tržištima bi narušila pravila konkurencije i ugrozila ulaganja u proizvodnju gasa. Slobodno tržište je uvek najbolje rešenje“, rekao je on.

Ranije u oktobru, Katar je obećao da će Evropu snabdevati  sa 12 do 15 miliona tona prirodnog gasa na stabilnoj osnovi ako region i dalje bude imao poteškoća sa drugim izvorima energije. Međutim, Doha ima pravo da radi šta želi sa svojim količinama gasa, rekao je Al-Kaabi.

"Kada bude primereno da odstupimo, uradićemo to", naglasio je ministar energetike.

Sada Katar ima kapacitet da pretoči 77 miliona tona gasa (to je 107 milijardi kubnih metara gasa). Međutim, glavni obim u 2021. isporučen je u Aziju – 75%, a samo 15% je otišlo u Evropu. Evropa je prošle godine kupila skoro 17 miliona tona katarskog gasa, što je 23 milijarde kubnih metara.

Katar planira da poveća izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) na 126 miliona tona godišnje (175 milijardi kubnih metara gasa), ali to će se dogoditi tek za pet godina. I naravno, Katar neće svu ovu količinu prodati Evropi. Glavne isporuke ipak idu u Aziju. Istina, 2022. godine situacija se toliko dramatično promenila da sada ne Azija, već Evropa sa svetskog tržišta uzima sav neugovoreni TPG, a zapravo čak i ugovoren. Postoje slučajevi kada azijski kupac, na primer Kina, preproda deo svog TPG-a evropskim potrošačima, ostvarujući profit u tom procesu.

"Tvrdi uslovi"

Katar je na trećem mestu po snabdevanju TPG evropskom tržištu posle SAD i Australije. Zahvaljujući planovima za povećanje proizvodnje TPG-a, jasno je da će Doha dominirati globalnim TPG tržištem, zajedno sa državama koje će takođe povećati svoje kapacitete.

„Katar je svestan da će kratkoročno tržište TPG-a biti tržište prodavca, gde će prodavac diktirati svoje uslove jer će potražnja za TPG-om premašiti ponudu u najmanje naredne tri do četiri godine. Zato Katar traži za sebe najpovoljnije uslove, uključujući i dugoročne ugovore. Letos je nemačka kancelarka posetila Katar, ali ozbiljni dogovori nisu postignuti. Nemačkoj se nisu svideli surovi uslovi u Dohi“, kaže Aleksej Gromov, direktor energetike ruskog Instituta za energetiku i finansije.

Nezvanično je saopšteno da Katar insistira na „tvrdim” uslovima za isporuku TPG-a u EU na period od 20 godina. A Berlin očigledno nije spreman da potpisuje takve dugoročne ugovore.

„Međutim, Katar je svestan da je u jakoj poziciji, jer njegov TPG traže kupci širom sveta. Zašto on mora da snabdeva gasom po nekim evropskim pravilima, kada Evropa na bilo koji način pokušava da postavi granične cene gasa? Katar razume da, ako Evropa ne želi da uzme svoj gas, onda će ga Azija rado uzeti. On će narednih godina naći tržišta prodaje za svoj gas bez evropskog. Dakle, Katar može da diktira svoje uslove Evropljanima“, smatra Gromov.

Foto: AP/Photo

TPG iz Katara ide na tržište EU, ali ne pod uslovima Brisela

Pored toga, ni drugi dobavljači gasa u Evropi takođe ne žele da budu ograničeni uvođenjem gornje granice cena. Vredi podsetiti da je u početku EK predložila ograničavanje cena gasa samo iz Rusije. Međutim, evropski ministri energetike su opravdano primetili da je udeo ruskog gasa u EU naglo opao, a da bi se dobio realan efekat od gornje cene, on mora da se uvede za sve dobavljače gasa. 

Rusija trenutno izvozi 30-35 milijardi kubnih metara gasa Turskim tokom i preko Ukrajine. Uz potrošnju gasa Evropljana od 400 milijardi kubnih metara, udeo ruskog gasa je pao na manje od 10%, dok je ranije bio iznad 30%. U 2021. godini, na primer, dok Evropljani troše 420 milijardi kubnih metara gasa, Rusija je isporučila 150 milijardi kubnih metara gasa sa TPG-om i zauzela 36 odsto tržišnog udela, napominje Gromov.

Prema njegovom mišljenju, ideja sa "plafonom cene gasa" u Evropi osuđena je na propast:

„Mislim da Evropljani neće doneti konsolidovanu odluku o plafonu cena. Oni će odlučiti da je najbolje ne činiti ništa i ne ljutiti dobavljače gasa u teškim uslovima nestašice energenata."

U EU je sada malo zatišje: spot cene su blago pale, vreme je jedinstveno toplo, a mnoga preduzeća su smanjila potrošnju smanjivanjem ili obustavom proizvodnje. Međutim, u novembru, učesnici na tržištu čekaju početak hladnog vremena i nagli porast potražnje za gasom, zajedno sa njegovim cenama. Prema rečima Gromova, LNG tankeri su se nakupili u lukama EU, čekajući upravo takvu priliku – kada će im vreme doneti super profit.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija