• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

04.11.2022

13:03

ŠOLC MOLIO SIJA DA PRITISNE PUTINA, Nemačka traži dve stvari, "Moskva mora odmah..."

Tanjug/AP

Vesti

ŠOLC MOLIO SIJA DA PRITISNE PUTINA, Nemačka traži dve stvari, "Moskva mora odmah..."

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji ga je, između ostalog, pozvao da iskoristi svoj uticaj i izvrši pritisak na Moskvu da što pre okonča rat u Ukrajini

"Rekao sam kineskom predsedniku da je važno iskoristiti svoj uticaj i izvršiti pritisak na Rusiju. Moskva mora odmah da zaustavi napade koji svakodnevno stradaju civilno stanovništvo i da se povuče iz Ukrajine", rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle svog prvog susreta sa Sijem otkako je nemački kancelar.

On je dodao da se Nemačka i Kina slažu da su ruske pretnje upotrebom nuklearnog oružja neprihvatljive.

Šolc je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da produži saradnju u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. „Glad se ne sme koristiti kao oružje“, upozorio je on.

„Takođe želimo da razgovaramo o tome kako možemo dalje da razvijamo našu saradnju u drugim oblastima“, rekao je Šolc u vezi sa odnosima sa Kinom, navodi francuska novinska agencija AFP u Pekingu, pominjući klimatske promene i bezbednost hrane.

„Verujemo da će poseta ojačati međusobno razumevanje i poverenje, produbiti praktičnu saradnju u različitim oblastima i formirati čvrste planove za razvoj kinesko-nemačkih odnosa u narednoj fazi“, rekao je Si, prenosi kineska CCTV.

Si je poručio da velike države sa uticajem, poput Kine i Nemačke treba još više da rade zajedno u vreme "promena i previranja“ u korist svetskog mira, izvestila je kineska državna televizija .

Si-En-En piše da su sa Šolcom u Kinu stigli predstavnici najvećih nemačkih korporacija, šaljući signal da se posao sa drugom po veličini svetskom ekonomijom mora nastaviti.

Delegaciji Nemačke, u kojoj su i privredni lideri ove zemlje, po sletanju u Peking jutros su rađeni testovi na kovid-19, a kinesko medicinsko osoblje u epidemiološkim odelima je ušlo u avion da izvrši testiranje,navodi britanska agencija.

Stroga kineska politika nulte tolerancije na kovid-19 i rastuće tenzije sa Zapadom uticale su da lideri velikih zapadnih sila ne posećuju Kinu u prethodnom periodu, dok je Si tek nedavno nastavio sa putovanjima u inostranstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 1 godinu

Otišao u Kinu da cmizdri ! Kaubojski sluga ne shvata da ti njegovi kauboi imaju nameru da EU , Rusiju i Ukrainu stave pod svoju komandu i naravno opljačkaju , jer takve su im navike , tako su postali . A smešan je ako misli da Kinezi ne kapiraju da su i oni meta .Zapad je takav , sa njima kada se pozdravljaš prebroj prste .

milan lala

pre 1 godinu

Sholc otisao da se zali Si -u na Rusiju . Nije valjda da veruje da je Kina Rusiji mentor. Vise Kina zavisi od Rusije nego obrnuto . Bez jeftini ruskih energenata nebi bilo ni velikog ekonomskog napredka Kine . NIje Si naivan da se zamera Rusiji .

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija