• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

06.11.2022

22:45

ZELENSKI: RUSIJA TRPI VELIKE GUBITKE U DONJECKU! VAGNEROVCI VODE ŽESTOKE BORBE OKO IVANGRADA! Vitalij Kličko jasan, spremajte se za najgore... (FOTO/VIDEO)

Reuters/AP

Vesti

ZELENSKI: RUSIJA TRPI VELIKE GUBITKE U DONJECKU! VAGNEROVCI VODE ŽESTOKE BORBE OKO IVANGRADA! Vitalij Kličko jasan, spremajte se za najgore... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini, 256. dan

22.45 Zelenski: Rusija trpi velike gubitke u oblasti Donjecka!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija trpi velike gubitke u kontinuiranim "žestokim" napadima na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti.
Zelenski je u video-obraćanju naveo i da Rusija priprema nove napade na ukrajinsku energetsku infrastruktur - preneo je Rojters.

21.30 Šolc razgovarao sa Bajdenom o poseti Kini i Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom, a u fokusu je bila njegova nedavna poseta Kini, kao i situacija u Ukrajini.
Šolc je američkog predsednika informisao o toku i rezultatima njegove posete Pekingu, preneo je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner.
- Šolc i Bajden su pozdravili jasnu izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga, koji se izjasnio protiv upotrebe nuklearnog oružja - navodi Bihner.
U vezi sa ratom u Ukrajini osudili su nastavak ruskog granatiranja civilne infrastrukture, posebno energetskih postrojenja u Ukrajini.
Razgovarali su, dodao je, i o ruskim pretnjama i ''neosnovanim optužbama'' Moskve da bi Ukrajina mogla da upotrebi „prljave bombe".

21.00 Veliko upozorenje Vitalija Klička

Foto: AP/Fotoilustracija

Ukrajina mora biti spremna za svaki razvoj događaja tokom sukoba sa Rusijom, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
- Moramo biti spremni za različite scenarije, iako očekujemo da se najgore neće dogoditi - napisao je on u svom telegram kanalu.
Kličko je pozvao Ukrajince da štede struju. Istovremeno je pojasnio da su počele pripreme za zimu. Generatori i topovi za grejanje su nabavljeni na Zapadu.

20.30 Vagnerovci vode žestoke borbe: "Ispred je Ivangrad, on je naš!

Reljef okoline je takav da ukrajinskim tenkovima omogućava unakrsnu vatru
Borci grupe "Vagner" vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska, Opitno, (DNR) konačno potisnuvši ukrajinske trupe iz sela Ivangrad, udaljenog kilometar od gradskih četvrti, javlja dopisnik Sputnjika.
- Ispred je Ivangrad, on je naš. Sada ćemo čistiti Opitno. Severnije već ulazimo u Bahmut (Artjomovsk) - rekao je agenciji jedan od pripadnika jedinice.
Prema njegovim rečima, kijevske trupe neprestano pucaju na njih iz minobacača i teške artiljerije. 
Reljef okoline je takav da ukrajinskim tenkovima omogućava unakrsnu vatru sa južne periferije Artjomovska i Opitnog na Ivangrad, koji se nalazi u niziji.
Sagovornik agencije je primetio da neprijatelj gotovo ne vodi borbu streljačkim oružjem, shvatajući da nema superiornost u iskustvu i obuci.
Uprkos stalnom granatiranju Ivangrada, grupa "Vagner" uspela je da se učvrsti, izdrži granatiranja i odbije brojne kontranapade ukrajinskih pešadijskih jedinica. Kijevske trupe su pokušale da napadnu grad iz predgrađa Opitnog preko reke Bahmutke, ali su pretrpele neuspeh.

Foto: Printskrin Telegram/rBrюsselьskiй stukač

19.30 Eksplozije u Odesi, počela demontaža spomenika ruskoj carici Katarini Velikoj  

Počeli su i radovi za demontažu spomenika ruskoj carici Katarini Velikoj u Odesi, navodi se u objavi koja je u nedelju postavljena na ogradi oko spomenika.
„Izvinjavamo se zbog privremenih neprijatnosti. U toku su pripremni radovi za demontažu i prenošenje skulpturne kompozicije „Osnivačima Odese", navodi se u saopštenju, čiju fotografiju objavljuje lokalno izdanje "Dumska".

Foto: Printskrin video

19.00 Ruske trupe drže liniju odbrane u Hersonskoj oblasti - zamenik guvernera

Ruske snage drže liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, uprkos pokušajima Ukrajine da je probije, izjavio je u nedelju Kiril Stremousov, zamenik guvernera regiona.
- Situacija u Hersonskoj oblasti je nepromenjena. Uprkos stalnim pokušajima nacista da probiju liniju odbrane, naše trupe je drže -  napisao je on na svom Telegram kanalu.

18.30 Kancelarija Zelenskog: Situaciju sa strujom u Kijevu je teška

Situacija sa snabdevanjem električnom energijom u Kijevu je teška, rekao je Kiril Timošenko , zamenik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog .
Ranije je NJujork tajms, pozivajući se na Romana Tkačuka , direktora opštinskog odeljenja za bezbednost kijevske gradske uprave , izvestio da su kijevske vlasti počele da planiraju potpunu evakuaciju stanovnika grada u slučaju potpunog nestanka struje. Kasnije je pojasnio da u ovom trenutku nema razloga da se govori o evakuaciji iz Kijeva, situacija je pod kontrolom
Dmitrij Saharuk, izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK , rekao je da bi pitanje delimične evakuacije iz Kijeva moglo da se pojavi u slučaju mraza i nemogućnosti da se pravovremeno obnovi napajanje.

18.30 Zapad se zaigrao: Odmazda Moskve preti da parališe Evropu

Zamka koju su Severnoatlantska alijansa i EU postavile ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije uspela, pišu analitičari lista The American Conservative.
Štaviše, po mišljenju stručnjaka, NATO i EU su sami upali u ovu zamku.
- Zapad je pokrenuo veliki ekonomski rat protiv Rusije. I izgubljen je. Odmazda Rusije sada preti da parališe Evropu i samo budale se tome mogu iznenaditi - istakli su analitičari.
Iako EU i dalje ima prostora da izvrši pritisak na rusku ekonomiju, nedostatak dogovora među zemljama EU otežava donošenje novih sankcija Rusiji, piše El Pais.
Kako novine primećuju, Brisel i dalje može da deluje u oblastima kao što su ruski izvoz uranijuma, dijamanata, nafte i gasa, nadajući se da će sankcije ipak pogoditi Moskvu na srednji i dugi rok.
Zemlje poput Nemačke i Holandije smatraju da sledeće korake treba preduzeti krajnje oprezno kako bi zadržali karte u rukavu protiv Rusije i sačuvali jedinstvo EU.

17.30 Džefri Saks: Evropa rizikuje da od Ukrajine napravi „novi Avganistan"

Foto: Ap/Fotoilustracija

Evropa rizikuje da u svojim granicama dobije „novi Avganistan" u vidu Ukrajine ukoliko ne promeni svoju politiku prema Rusiji i ne vrati se za pregovarački sto, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks.
Evropa je, prema njegovim rečima, bila šampion diplomatije, ali je sada preuzela isključivo američku liniju vođenja politike koja glasi: „Moramo pobediti Putina i ne vodimo nikakve pregovore".
„Takav pristup je veoma opasan za Evropsku uniju jer je ona na prvoj liniji udara, samim tim može mnogo da strada od toga", kazao je Saks u intervjuu za portugalsku televiziju „RTP".
Takođe je rekao i da su Amerika i Evropa spremni da pregovaraju sa Rusijom, moguće bi bilo i pronaći rešenje za ukrajinski konflikt, ali je Brisel odlučio da se vodi politikom Vašingtona a ne razumom, prenosi Sputnjik.
Saks je kazao i da će Amerika pretvoriti Ukrajinu u „novi Avganistan" i ostaviti je u ruševinama jer je to - američki stil.
„Još pred sam početak konflikta govorio sam da ukoliko SAD nastave da vode politiku u ovom stilu, Ukrajina će se pretvoriti u novi Avganistan. Mi smo toliko voleli taj Avganistan da smo ga na kraju uništili. To je američki stil", zaključio je Saks.

17.00 Zelenski razgovorao sa Lajen o svetskoj bezbednosti hrane

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini i novim sankcijama Iranu.
- Uočena je važnost nastavka inicijative za žito za svetsku bezbednost hrane - napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.
On je naveo da je tokom razgovora bilo reči i o uvođenju novih sankcija Iranu, koji, kako kaže, podržava agresiju. 

16.30 Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i još tri naselja za pola sata

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jakovlevku, Mineralne i Staromihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici za pola sata, ispalivši ukupno 16 granata kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima.
- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu: 15.32 (poklapa se sa moskovskim vremenom - prim. aut.) - naselje Avdiivka - naselje Jakovlevka: ispaljene su tri granate kalibra 152 mm. 15.43 - naselje Orlivka - grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara... 16.00 - naselje Krasnogorovka - grad Donjeck ( Kirovski okrug ): četiri granate sa ispaljeno je kalibra 152 milimetra", saopštilo je odeljenje na svom Telegram kanalu.
Pored toga, u 15.20 ukrajinski vojnici su ispalili tri granate kalibra 152 mm na selo Staromihajlovka. Odeljenje je u 15.34 snimilo granatiranje naselja Mineralni, na njega su ukrajinske trupe ispalile i tri granate kalibra 152 mm.
Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Američke Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike . Takođe, kijevske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim artiljerijskim oruđem PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra - prenela je RIA.

16.15 Kiril: Rusija suočena sa opasnostima koji prete njenom postojanju

Opasnosti današnjeg vremena prete Rusiji uništenjem, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
On je, posle osvećenja glavnog hrama Ruske nacionalne garde u Balašihi, rekao da je Rusija suočena sa opasnostima koje dovode u pitanje njeno postojanje.
Prema rečima Kirila, moćne strane sile postavile su sebi za cilj da oslabe i Ukrajinu i Belorusiju i Rusiju

16.00 Bukurešt: Rumunija nema teritorijalnih pretenzija prema Ukrajini

Rumunija nema teritorijalnih pretenzija prema Ukrajini, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo je nazvalo lažnom ideju da Rumunija ima teritorijalne pretenzije prema Ukrajini i ponovilo čvrstu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u petak na sastanku sa istoričarima i predstavnicima tradicionalnih religija da se u Varšavi i dalje razgovara o ideji povratka ukrajinskih teritorija koje su otuđene od Poljske tokom Drugog svetskog rata.
U tom kontekstu Putin je kazao da su veliki regioni Rumunije bili uključeni u Ukrajinu tokom tih godina.

15.43 - Veliki protest u Rimu protiv podrške Ukrajini!

14.48 - Hersonoblenerg: Nema struje u svim okruzima Hersona

U svim okruzima Hersona došlo je do nestanka električne enregije, saopštila je pres služba Hersonoblenerga.

"Nema struje u celom gradu. Čekamo informaciju šta se dogodilo", rekao je predstavnik kompanije za RIA Novosti.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku. Posebno česti su udari na Antonovskom mostu, koji povezuje obale Dnjepra.

14.41 - Teroristički napad u Hersonu

Usled terorističkog napada na dalekovod, Herson i još devet naselja u ovom regionu ostalo je bez struje, saopštio je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- U terorističkom napadu na auto-putu Berislav-Kahovka oštećena su tri armirano-betonska stuba visokonaponskih dalekovoda. Bez struje je ostalo više od 10 naselja u regionu. Ekipa hitnih službi radi na otklanjanju posledica terorističkog napada - rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedno od naselja koje je ostalo bez struje je oblasni centar – grad Herson.14.41 - Riši Sunak optužio Rusiju za pogoršavanje globalnog zagrevanja invazijom na Ukrajinu!

13.46 - Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Ukrajinske snage dva puta su napadale položaje ruskih trupa u Hersonskoj oblasti. Napadi su odbijeni, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, dodaje se u saopštenju.

Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu su u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti presrela osam ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“, jednu protivradarsku raketu „Harm“, a oborila su i jednu balističku raketu „Točka U“.

U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage uništile su 120 raketa američkog višecevnog raketnog sistema „Himars“ i 250 raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Smerč“.

U oblasti Krasnog Limana ruske snage sprečile su pokušaj ofanzive ukrajinskih formacija. Protivnik je izgubio više od 250 vojnika. Osim toga, uništeno je do sto pripadnika neonacističkih formacija i oko 40 stranih plaćenika iz SAD, Velike Britanije i Poljske. 

U Kupjanskom pravcu uništeno je do 200 ukrajinskih vojnika.

U južno-donjeckom pravcu dejstvima ruske artiljerije i jurišnih grupa poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika.

Osim toga, u oblasti naselja Krasnoarmejsk u DNR, kao rezultat napada na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine uništeno je 120 raketa američkog višecevnog bacača raketa „Himars“, 250 raketa za višecevni raketni sistem „Smerč“ i dva transportna vozila

13.15 - Brana Kahovske hidroelektrane ostećena u napadu ukrajinskih snaga

Brana Kahovske hidroelektrane oštećena je u napadu ukrajinskih snaga raketama HIMARS, izjavio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Ispaljeno je šest projektila, od kojih su pet oborile jedinice PVO, dok je jedan pogodio i oštetio branu, navodi RIA Novosti.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin izjavio je polovinom oktobra da obaveštajni podaci ukazuju na mogućnost masovnog raketnog napada na branu Kahovske hidroelektrane.

Vlasti Hersonske oblasti organizovale su evakuaciju civilnog stanovništva na levu obalu Dnjepra, navodeći da bi uništavanje hidroelektrane dovelo do humanitarne katastrofe.

12.49 - Tri miliona ljudi spremno da napusti Kijev, očekuje se totalni kolaps energetske mreže!

12.05 - Gori skladište nafte u Belgorodu!

 

 

11.52 - Ukrajina granatirala Kahovsku hidroelektranu

Ukrajinska vojska granatirala je Kahovsku hidroelektranu, ispalivši na njenu teritoriju šest raketa iz američkih višecevnih sistema HIMARS.

Jedna raketa pogodila je prolaz za brodove na brani, ima materijalne štete, saopštile su hitne službe.

 

 

11.10 - Vojnici DNR se vratili iz zarobljeništva

Petnaest vojnika iz DNR koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva stiglo je u grad Amvrosijevka, gde su ih dočekale porodice. Još četiri pripadnika snaga DNR nalaze se u bolnici, saopštila je ombudsman DNR za ljudska prava Darja Morozova.

- Iz formata 107 za 107 uspeli smo da oslobodimo 19 vojnika iz DNR. Od njih je 15 sada ovde, četiri su ostala u bolnici… Sada će momci otići na lekarski pregled, nakon čega će biti poslati na rehabilitaciju - rekla je Morozova.

Na dočeku boraca bio je i v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Ministarstvo odbrane Rusije je 3. novembra saopštilo da se iz ukrajinskog zarobljeništva vratilo 107 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti.

10.32 - Dojče vele: U Nemačkoj raste podrška Putinu, sve više građana na strani Rusije!

09.31 - Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje,vode i grejanja

Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja, izjavio je danas gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko, prenosi ukrajinski portal "Strana".

On je istakao da grad čini sve da do toga ne dođe.

Kako je preneo Sputnjik, Kličko je naveo i da su već pripremljene zalihe goriva, agregata, hrane i vode, a napravljeni su i grejni punktovi.

09.07 - Amerikanci pritiskaju Ukrajinu na dogovor sa Rusijom!

08.35 - „Vagnerovci“ vode žestoke borbe za južno predgrađe Bahmuta

Borci grupe „Vagner“ vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska (Bahmuta), Opitno, (DNR) konačno potisnuvši ukrajinske trupe iz sela Ivangrad, udaljenog kilometar od gradskih četvrti, javlja dopisnik Sputnjika.

„Ispred je Ivangrad, on je naš. Sada ćemo čistiti Opitno. Severnije već ulazimo u Bahmut (Artjomovsk), rekao je agenciji jedan od pripadnika jedinice.

Prema njegovim rečima, kijevske trupe neprestano pucaju na njih iz minobacača i teške artiljerije. Reljef okoline je takav da ukrajinskim tenkovima omogućava unakrsnu vatru sa južne periferije Artjomovska i Opitnog na Ivangrad, koji se nalazi u niziji.

 

 

Sagovornik agencije je primetio da neprijatelj gotovo ne vodi borbu streljačkim oružjem, shvatajući da nema superiornost u iskustvu i obuci.

Uprkos stalnom granatiranju Ivangrada, grupa „Vagner“ uspela je da se učvrsti, izdrži granatiranja i odbije brojne kontranapade ukrajinskih pešadijskih jedinica. Kijevske trupe su pokušale da napadnu grad iz predgrađa Opitnog preko reke Bahmutke, ali su pretrpele neuspeh.

08.01 - Njujork tajms: Kijev se priprema za potpunu evakuaciju stanovništva

Američki list „Njujork tajms“ piše da su u Kijevu počele pripreme za „potpunu evakuaciju“ stanovnika ukrajinske prestonice.

„Zvaničnici u glavnom gradu Ukrajine govore da su počeli da planiraju nekada nezamislivu mogućnost: potpuni nestanak struje koji će zahtevati evakuaciju oko tri miliona stanovnika grada“, tvrdi list.

U pokušaju da spreči potpuni nestanak struje, ukrajinska nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je u subotu da će nastaviti sa restrikcijama struje u sedam regiona, navodi list.

„Možemo da izgubimo naš sistem za elektrosnabdevanje“, rekao je za „Njujork tajms“ direktor odeljenja za bezbednost kijevske gradske uprave Roman Tkačuk.

Prema informacijama lista, kijevski zvaničnici biće obavešteni 12 časova pre nego što sistem prestane da radi. Tkačuk navodi da, ako do toga dođe „počećemo da obaveštavamo ljude i tražimo od njih da odu“.

07.46 - Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Tokom noći objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine, preneli su lokalni mediji.

Kako se navodi, uzbuna je objavljena u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

07.35 - Ukrajinci spremaju ofanzivu u Zaporožju

Na severu Zaporoške oblasti stvaraju se utvrđena područja u vezi sa mogućim pokušajem ukrajinskih trupa da pokrenu ofanzivu, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da ukrajinske snage jačaju i liniju odbrane.

 

 

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti mogle bi da narede ofanzivu do 8. novembra, pokušavajući da prikažu snimke granatiranja i početak ofanzive za svoj uspeh na vreme za američke izbore za Kongres koji se održavaju u utorak.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

sada je jasna taktika Engleza. Doveli idiota za premijera kako bi prikrili svoje postupke. Optužio Rusiju za pogoršanje globalnog zagrevanja zbog rata u Ukrajini???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija