• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

07.11.2022

14:45

EVROPI ISTIČE VREME! Građani jedva podnose rekordna poskupljenja, sankcije na ruske energente RAZARAJU PRIVREDU, A ZIMA SAMO ŠTO NIJE!

ilustracija/pixabay

Vesti

EVROPI ISTIČE VREME! Građani jedva podnose rekordna poskupljenja, sankcije na ruske energente RAZARAJU PRIVREDU, A ZIMA SAMO ŠTO NIJE!

Podeli vest

Finansijska podrška koju su dodelile evropske vlade nije uspela da zaštiti građane od ekonomske krize

Prosečna maloprodajna cena gasa u Evropskoj Uniji i Velikoj Britaniji udvostručila se u oktobru u odnosu na prethodni mesec, kada je iznosila 0,18 evra po kilovat-satu, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na podatke energetske konsultantske kuće VasaETT.

Troškovi električne energije za potrošače su navodno porasli za 67% na 0,36 evra po kilovat-satu. Do porasta je došlo uprkos najnovijim pokušajima vlada Evropske unije da zaštite domaćinstva od rastućih cena energije obezbeđivanjem milijardi evra subvencija. Lideri Unije obećali su više od 550 milijardi evra tokom prošle godine da pomognu preduzećima i domaćinstvima da se izbore sa energetskom krizom.

Prema rečima Filipa Luisa, glavnog izvršnog direktora VasaETT-a, verovatno bi računi domaćinstava bili još veći da nije bilo finansijske pomoći. Na mesečnom nivou, prosečna jedinična stopa za električnu energiju je, kako se navodi, u oktobru porasla za 3,4%, dok je za gas porasla za 2,5%. Najveći mesečni rast zabeležen je u Dablinu, u Irskoj, gde su cene električne energije porasle za 44%, dok je prosečna cena gasa u Rimu porasla za 97%.

„Ako bismo uzeli u obzir da će kriza manje-više potrajati još godinu dana ili više, cena tih mera za ove vlade bi bila ogromna“, rekao je Luis. „Kupci će na kraju zaboraviti da te cene nisu stvarne – oni će ih uzeti kao normu i tada će biti praktično nemoguće ukloniti ih“, dodao je on.

Evropska unija i Velika Britanija se suočavaju sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom usred antiruskih sankcija i politike napuštanja ruskog goriva. Očekuje se da će ova situacija dovesti do nestašice energije širom Zapadne Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija