• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

07.11.2022

13:38

ZAPAD NATERAO KIJEV NA POGUBAN POTEZ! Medvedev otkriva uzrok rata u Ukrajini, iza svega se kriju NUKLEARNE AMBICIJE ZELENSKOG?!

Reuters/Tanjug/AP

Vesti

ZAPAD NATERAO KIJEV NA POGUBAN POTEZ! Medvedev otkriva uzrok rata u Ukrajini, iza svega se kriju NUKLEARNE AMBICIJE ZELENSKOG?!

Podeli vest

Pre početka sukoba u Ukrajini krajem februara, predsednik Ukrajine je nagovestio da bi Kijev mogao da odustane od svog višedecenijskog obećanja da neće posedovati nuklearno naoružanje

Pretnja Ukrajine da će obnoviti nuklearni program bila je jedan od ključnih razloga koji su primorali Rusiju da pokrene svoju vojnu operaciju krajem februara, izjavio je u ponedeljak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

U objavi na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, on je tvrdio da ukrajinske vlasti sada „gorko plaču“ zbog svoje odluke da se odreknu nuklearnog arsenala koji su nasledili nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je ovu odluku doneo nakon što je popustio pred „oštrim pritiskom svojih sadašnjih gospodara u Vašingtonu“, izjavio je Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

On je dodao da su svi ukrajinski predsednici – od pokojnog Leonida Kravčuka do sadašnjeg predsednika Volodimira Zelenskog – opisali ovaj korak kao iznuđen. Međutim, prema zvaničnicima, Kijev je jasno stavio do znanja da bi „bio đavolski srećan“ da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije i „svojih građana“.

„Oni su davali eksplicitne nagoveštaje o tome, preteći da će nastaviti nuklearni program. I to je bio jedan od razloga za izvođenje specijalne vojne operacije“, izjavio je Mevedev.

Medvedev je povukao paralelu između Ukrajine i Južne Afrike, prve zemlje sa nuklearnim arsenalom koja ga se dobrovoljno odrekla. On je napomenuo da su nakon sloma režima aparthejda nove demokratske vlasti u zemlji "zauzele odgovoran i suveren stav prema svom narodu, susednim zemljama i čitavoj svetskoj zajednici, i ne žale zbog izbora koji su napravili pre 30 godina, ponosni su na njega i svojim primerom pokazuju put drugima“, dodao je on.

Prema memorandumu iz Budimpešte donetog 1994. godine, Ukrajina je predala svoj nuklearni arsenal iz Sovjetskog Saveza u zamenu za obećanja SAD, Britanije i Rusije da će „pružiti pomoć“ zemlji u slučaju agresije. Tri države su takođe obećale da neće same napasti Ukrajinu. Međutim, ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da je ovaj dokument potkopan širenjem NATO-a na istok, što je ugrozilo vitalne bezbednosne interese Moskve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ravnogorac

pre 1 godinu

Ruse još nisu dogovorili razlog napada na Ukrajinu, dajem par njihovih razloga: 1. zaštita naroda Donjecka I Luhanska, 2. povratak carskih ruskih teritorija, 3. denacfikacija Ukrajine, 4. desotonizacija, 5. rudno blago i žitnice Ukrajine, 6. širenje Zapada, 7. Ukrajinci nisu narod već su Rusi, 8. sprječavanje nuklearnog razvoja Ukrajine. Nikad prije specijalne operacije Zelenski nije spominjalo nuklearno oružje, jer su imali 1986 strateški nuklearni bombi i dali Rusima uz obvezu priznanje granica Ukrajine u okviru iz 1991g.. Rusi si svetski lažovi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija