• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

09.11.2022

15:42 >> 22:22

BAJDEN SE OBRATIO NACIJI! Tramp proglasio "VELIKU POBEDU" ! Izbori u Džordžiji ulaze u drugi krug!

printscreen

Vesti

BAJDEN SE OBRATIO NACIJI! Tramp proglasio "VELIKU POBEDU" ! Izbori u Džordžiji ulaze u drugi krug!

Podeli vest

Amerikanci su u utorak glasali na međuizborima za Kongres SAD. Izbori će odlučiti o većini u Predstavničkom domu i Senatu za naredne dve godine i svojevrsni su referendum o aktuelnom predsedniku. Građani glasaju za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mesta u Senatu. Razvoj događaja pratite na Informer.rs

 

Nedavne ankete pokazuju da su republikanci favoriti za većinu u Predstavničkom domu. U Senatu, međutim, borba je žešća, iako su poslednje nedelje pokazale potencijal republikanaca da preuzmu Gornji dom. Među velikim ulozima na izborima su inflacija, pravo na abortus, imigracija, kriminal. Analitičari se slažu da bi pobeda republikanaca u Kongresu, kao početak krupnih promena u samom vrhu vlasti SAD, uticala na ključne događaje na međunarodnoj političkoj sceni, pre svega rat u Ukrajini, energetsku krizu u Evropi, situaciju oko Tajvana, odnose sa Kinom, ali i na Srbiju i Balkan...

PROJEKCIJA (FOKS NJUZ):
PREDSTAVNIČKI DOM: Demokrate 183 - Republikanci 207 (još 45 mesta)
SENAT: Demokrate 48 - Republikanci 49 (još 3 mesta)

 

Bajden se obratio naciji!

Predsednik Džo Bajden izjavio je da je ovo „dobar dan za Ameriku“. On kaže da je "demokratija bila na testu poslednjih godina", ali da je "američki narod dao svoj sud".

U poruci novinskim organizacijama, on kaže da se predviđeni crveni talas "nije desio". „Znam da ste donekle uznemireni mojim opsesivnim optimizmom... ali osećao sam se dobro kroz ceo izborni proces“, kaže on. Demokrate su imale „jaku noć“, kaže on.

Bajden priznaje da ljudi žele da on on više obrati pažnju na rastuće troškove, smanjenje inflacije, kriminal i javnu bezbednost. „Shvatam brige američkog naroda“, kaže on, dodajući da zna da su birači „još uvek frustrirani“.

Dodaje da je spreman da radi sa republikancima bez obzira na rezultate izbora.

Foto: Tanjug/AP

 

Bajden kaže da je ovo glasanje pokazalo da Amerikanci „ne žele da svaki dan u budućnosti bude stalna politička bitka“ ili da zemlja bude „zarobljena u beskrajnom političkom ratu“.

Istakao je da, uprkos dugoj kampanji, da nikad nije bilo dobro kladiti se protiv Amerike.

- Najbolje radimo zajedno i samo treba prokleto da se podsetimo ko smo. A mi smo Sjedinjene Američke Države - poručio je predsednik.

Upitan šta je plan da uradi u naredne dve godine da bi sebi osigurao glasove za naredni mandat.

- Ništa. Radimo to što radimo i očekujemo podršku. Neću menjati, kandidovao sam se iz određenih razloga i ostajem pri tome - rekao je predsednik.

Komentarišući odluku Rusije da se povuče iz Hersona, Bajden je rekao da je ovo dokaz da Rusi imaju probleme i to ozbiljne u vojsci.

- Ostaje da vidimo da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom. Rekli su mi da Putin neće biti tamo, ali biće drugi lideri, pa ćemo videti koji će biti dalji koraci - rekao je Bajden.

Na pitanja novinara o saradnji sa republikancima, Džo Bajden kaže da počinje da primećuje pad političkih tenzija.

„Razgovori postaju normalniji... pristojniji“, kaže on. 2020. godine, kad je postao predsednik,  Bajden je obećao da će pokušati da ujedini ameriku Ameriku posle nekoliko godina podela pod Donaldom Trampom. Pozivajući se na ovo, on kaže da će učiniti "sve što je u mojoj moći da pokušam da ujedinim zemlju".

Upitan o kandidaturi za novi mandat rekao je da je namera njega i supruge Džil Bajden jeste da se opet kandiduje.

- Naša partija je uradila bolje od onoga što je iko očekivao. Bolje od vremena Kenedija. Nameravam da se kandidujem opet, ali to je odluka porodice i o tome ćemo pričati - rekao je Bajden.

Tramp proglasio "veliku pobedu!

Oglasio se bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je poslednjih nedelja obilazio zemlju i pružao podrušku određenim kandidatima, od kojih je nekoliko izgubilo u izbornoj trci.

Tramp, koji je zvanično podržao 174 od 430 kandidata, oglasio se na svojoj društvenoj platformi Truthsocial.

"Iako su jučerašnji izbori na određeni način bili donekle razočaravajući, sa mog ličnog stanovišta to je bila veoma velika pobeda - 219 POBEDA i 16 poraza generalno. Ko je ikada bio bolji od toga?", napisao je Tramp.

Čekaju se Arizona, Džordžija i Nevada

Republikanci i demokrate izjednačeni su u borbi za mesta u Senatu, o tome ko će imati većinu odlučuje se u tri države.

Pobednik još nije poznat u Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Aljasci s tim što se u Aljasci vodi trka između dva republikanska kandidata zbog specifičnosti tamošnjeg izbornog Sistema.

Demokrate, dakle moraju da pobede u najmanje dve od tri preostale trke da bi zadržale kontrolu u Kongresu.

Džordžija će održati drugi krug izbora 6. decembra nakon što nijedan kandidat za Senat - Rafael Vornok ili Heršel Voker - nije dobio više od 50% glasova

U Nevadi se i dalje broje glasovi, što bi moglo da potraje i nekoliko dana zbog glasova koji su stigli poštom, prenosi BBC. Glasovi se još broje i u Arizoni gde demokratski kandidat ima blagu prednost.

Džordžiju čekaju novi izbori

Džordžija će ići u drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, potvrdio je državni sekretar te savezne države Bred Rafensperger. Drugi krug biće održan 6. decembra, prenosi BBC.

Trka za Senat u Džordžiji je i dalje tesna između republikanca Heršela Vokera i demokrate Rafaela Vornoka – Voker ima preko 48% glasova, dok Vornok ima 49%.

Nijedan od dva kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova, što znači da se po zakonima Džordžije moraju održati još jedan izbori.

Republikanski senator Ron Džonson pobedio u Viskonsinu

Republikanski senator Ron Džonson pobedio je demokratu Mandelu Barnsa u Viskonsinu i tako sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, istovremeno onemogućivši svom rivalu da uđe u istoriju kao prvi senator te države koji je Afroamerikanac. Džonsonu je ovo treći uzastopni mandat.

Bajden se zahvalio glasačima na podršci

"Demokratija se ne dešava slučajno. Moramo je braniti, jačati i obnavljati. Reći ću nešto više o tome danas poslepodne, ali ovim putem zahvaljujem radnicima na biralištima i službenicima koji su radili dugo u noć kako bi zaštitili naše pravo glasa. Hvala i milionima koji su dali svoj glas", napisao je Bajden na Tviteru. 

U Džordžiji će se održati drugi krug borbe za Senat

Trka za senatora u Džordžiji između republikanca Heršela Vokera i demokratskog senatora Rafaela Vornoka ići će u drugi krug, prenosi MSNBC.

 


 

 

Bajden će večeras govoriti o rezultatima izbora

Američki predsednik Džozef Bajden održaće večeras konferenciju za medije posle međuizbora održanih u utorak u SAD.

Bajden bi trebalo da se obrati u 22 časa po srednjoevropskom vremenu, preneo je Rojters.

Bajdenove demokrate ostvarile su, prema prvim prognozama, bolje rezultate od očekivanih, ocenjuje britanska agencija u trenutku dok se glasovi još broje i nije poznat konačan raspored snaga demokrata i republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa.

Savetnik: Trump je besan, dere se na sve

Novinar CNN-a Džim Akosta na Tviteru je objavio izjavu jednog člana tima bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa. Trumpov savetnik tvrdi da je bivši predsednik "besan" i "dere se na sve" zbog rezultata izbora.

Mehmet Oz priznao Fetermanovu pobedu u Pensilvaniji

Republikanac Mehmet Oz priznao je Fetermanovu pobedu, navodi portparol Fetermanove kampanje Džo Kalvelo. Sam Oz još nije potvrdio informaciju.  

 

 

Tri američke savezne države podržale zaštitu prava na pobačaj

Tri američke savezne države podržale su na izborima u utorak zaštitu prava na pobačaj - Mičigen, Kalifornija i Vermont, prenosi Reuters.

Birači u pet američkih saveznih država odlučivali su u utorak o pitanjima povezanima s pobačajem, inicijativama koje su izbile u prvi plan nakon što je Vrhovni sud u junu poništio presudu u slučaju Roe v. Vejd kojom je bio legalizovan pobačaj na nacionalnom nivou.

U avgustu, birači u konzervativnom Kanzasu odbili su predlog kojim se htelo izbrisati prava na pobačaj iz državnog ustava.

Birači su u utorak doneli sledeće odluke, kako prenosi Edison Research.

MIČIGEN

Birači u ključnoj saveznoj državi Mičigen podržali su inicijativu kojom se pobačaj proglašava pravom zaštićenim državnim ustavom.

Parlament u toj državi kontroliraju republikanci, a guverner je demokrat.

Konzervativni republikanci željeli su dopustiti zabranu pobačaja iz 1931. nakon poništenja presude Roe v. Vejd. No sudija je 7. septembra odlučio da ta zabrana, koja ne dopušta izuzetke u slučaju silovanja ili incesta, nije u skladu s državnim ustavom i da ne može biti uvedena.

KALIFORNIJA

Birači u Kaliforniji, najprometnijom saveznoj državi, usvojili su predlog da se pravo na pobačaj zaštiti državnim ustavom velikom većinom glasova.

Aktivisti u toj levo orjentisanoj državi borili su se zaštitu prava na pobačaj godinama, uključujući nedavnu odluku parlamenta da se finansijski pomogne onima koji žive u državama u kojima je pobačaj ograničen ili zabranjen, a traže pomoć u Kaliforniji.

VERMONT

Birači su odlučili da uključe prava na pobačaj u državni ustav Vermonta.

Inicijativu je već dva puta odobrio parlament države koji kontrolišu demokrate.

KENTAKI

Inicijativa u konzervativnom Kentakiju predlagala je da državni ustav ne štiti i da ne priznaje pravo na pobačaj.

Nakon prebrojavanja 95 posto glasova, oni koji su glasali "ne" u blagom su vođstvu pred onima koji su podržali mjeru.

Senatski izbori u Džordžiji verovatno će u drugi krug

Senatski izbori u Džordžiji gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom decembra, objavili su tamošnji izborni dužnosnici. To je zato što prema državnom zakonu, ako ni jedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće se u drugi krug između dva najbolja kandidata.

Bivša zvezda američkog nogometa Heršel Volker, koji je dobio potporu Donalda Trampa, nastoji osvojiti mesto u Senatu koje drži demokratski pastor Rafael Varnok, propovednik u bivšoj crkvi Martina Lutera Kinga Jr. u Atlanti.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova, Varnok ima 49,4 posto glasova, a Volker 48,5 posto. Dva posto osvojio je libertarijanac Čes Oliver.

Foto: Rojters

Heršel Voker

Džordžija je ključna i demokratama i republikancima za dobijanje kontrole u Senatu.

Izborni funkcioner Gabriel Sterling objavio je na Twitteru da dok se "detaljan rad na prebrojavanju glasova" nastavlja, "smatramo da će sigurno biti drugog kruga za američki Senat".

Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Predstavničkim domom američkog kongresa, dok u trci za Senat trenutno vode demokrate po preliminarnim rezultatima izbora.

Republikanci trenutno imaju 198 mesta, a demokrate 178 u Predstavničkom domu, po projekcijama CNN-a. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata. U borbi za gornji dom, Senat, trenutni odnos snaga je 48-48.

Tramp zapretio glavnom konkurentu

Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je guvernera Floride Rona DeSantisa da se ne kandiduje za predsednika 2024. godine, ocenivši da bi to naštetilo Republikanskoj stranci. "Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se bazi to ne bi svidelo", rekao je bivši predsednik za Fox News, kako prenosi BBC.

Foto: Reuters

Donald Tramp

Ako bi DeSantis najavio predsedničku kandidaturu, Trump kaže da bi otkrio "stvari o njemu koje neće biti baš laskave - ja o njemu znam više nego iko, osim, možda, njegove supruge".

Borba za Senat svela se na četiri najneizvesnije trke

Tesna trka vodi se za Senat na američkim međuizborima: i demokrate i republikanci trenutno drže 48 mesta.

Kad bi republikanci demokratama preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi da spreče zakonodavne planove DŽo Bajdena za njegove naredne dve godine na dužnosti.

Tako se borba za Senat svela na četiri najneizvesnije utrke.

U Georgiji je utrka između republikanca Heršela Volkera i demokrate Rafaela Varnoka pretesna da bi se mogao proglasiti pobednik.

Pelosi: ‘Naši rezultati nadmašili su očekivanja‘

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izrazila je delomičan optimizam nakon izbora u SAD-u.

- Iako su mnoge trke još uvek preblizu da bi se mogao proglasiti pobednik, jasno je da demokratski kandidati za Predstavnički dom snažno nadmašuju očekivanja u celoj zemlji - rekla je Pelosi.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi

Poziva da se broji svaki glas i zahvaljuje volonterima što su "omogućili svakom glasaču da izrazi svoje mišljenje".

Pelosi je ponovno izabrana u Kongres za 19. uzastopni mandat. Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom na ovim izborima, kako se predviđa, Pelosi će izgubiti mesto predsednice.

Zatvorena poslednja birališta na Aljasci

Zatvorena su poslednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC.

Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Predstavničkom domu i Senatu.

Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora.

Ali bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tesna s ključnim državama Džordžije, Pensilvanije, Arizone i Nevade gde je još ishod neizvestan.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Belu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvestan i demokrate se nadaju da bi tamo mogli opstati kao vladajući, za razliku od Predstavničkog doma koji će izgubiti.

 

 

U Senatu je sto predstavnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvie bira otprilike trećina njegova saziva.

Onde je trenutačno odmer snaga 50-50, ali kako potpredsednica države Kamala Haris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mesto sada drže republikanci, a 14 demokrate.

Demokrata Feterman pobedio u Pensilvaniji

NBC News navodi da je demokrata  DŽon Feterman pobedio u trci za otvoreno mesto u Senatu Pensilvanije, ali još uvek nema zvanične potvrde. 

Prema najnovijim izveštajima demokrata DŽoš Šapiro pobedio na izborima za guvernera Pensilvanije.

Demokrata Džon Feterman vodi u teškoj trci za Senat ispred republikanca, slavnog lekara Mehmeta Oza

 

Nensi Pelosi ponovo izabrana za Predstavnički dom

Dosadašnja šefica Predstavničkog doma Nensi Pelosi reizabrana je u Donji dom dom Kongresa SAD.

Foto: Reuters

Nensi Pelosi
Prvi "zumer" u Kongresu SAD

Generacija Z zvanično ima predstavnika u Kongresu. Maksvel Alehandro Frost, 25-godišnji demokrata, izvojevao je pobedu u 10. kongresnom okrugu Floride nad Kalvinom Vimbišem, republikancem, navodi Asošiejted pres. 

Zumeri je jedan od nadimaka Generacije Z, to jest onih koji su rođeni od sredine devedesetih i ranih 2010-tih. Izraz zumeri igra je reči sa izrazom bimeri, nadimkom datim generaciji „bejbi bumera", rođenoj između 1944. i 1964. godine.

Frost je progresivni demokrata čija se kampanja fokusirala na pitanja koja interesuju mlade glasače: nasilje oružjem, klimatske promene, prava na abortus...

 

 

Zatvaraju se birališta na Zapadu

Birališta su sada zatvorena u Kaliforniji, Oregonu, Ajdahu i državi Vašington. 

 

Šumer izabran peti put, evo koje demokrate su osvojile mandate

Čak Šumer ponovo je izabran u Senat na izborima u Njujorku. Ovo je peti mandat vođa demokratske većine u Senatu. Demokrata Džared Polis ponovo će biti izabran za guvernera Kolorada koji je ušao u istoriju kao prvi otvoreno gej guverner u istoriji SAD. Demokrate su zabeležile i važnu pobedu u Virdžiniji gde je trijumfovala Abigejl Spanberger.

Foto: AP/Photo

Čak Šumer

Nekoliko važnih pobeda zabeležili kandidati Demokratske partije. Abigejl Spanberger pobedila je u trci u Virdžiniji. Rašida Tlaib, uz Aleksandriju Okasio-Kortez jedna od progresivnih zvezda Demokratske stranke, ponovo je izabrana u Kongres na izborima u Mičigenu. Kako prenosi CNN, Samer Li biće prva crnkinja izabrana u Kongres iz Pensilvanije.

 
CNN: Džordžija, Pensilvanija i Viskonsin - 3 države od kojih zavisi sudbina Senata SAD

 

Republikanski guverneri, Mur osvojio Merilend

Republikanac Bil Li će ponovo biti guverner Tenesija, guverner Južne Karoline biće Henri Mekmaster, a Kris Sununu će ponovo biti izabran za guvernera Nju Hempšira. Sara Hakabi Sanders biće nova guvernerka Arkanzasa, kao prva žena na toj funkciji. Ona je ranije bila funkcioner u administraciji Donalda Trampa. Demokrata Ves Mur biće guverner Merilenda. On je prvi Afroamerikanac na toj funkciji, prenosi Njujork tajms.

Foto: AP/Photo

Ves Mur
Neizvesno! Ključna država Džordžija, trka za Senat - Varnok vs Voker

Sve oči su uprte u Džordžiju, gde  republikanska bivša NFL zvezda Heršel Voker trenutno ima blagu prednost u odnosu na aktuelnog demokratu Rafaela Vornoka.

 

Foto: printskrin Fox news

 

CBS news: Republikanci bi mogli da odnesu pobedu u Predstavničkom domu


"Sve ukazuje na republikansko preuzimanje Predstavničkog doma"

Savetnici vođe manjine u Zastupničkom domu Kevina Mekartija izjavili su da prvi izvešćaji ukazuju na republikansko preuzimanje Predstavničkog doma. Mekarti je večeras primao izvještaje sa terena i razgovarao s kandidatima koji su pobedili.


Tesna trka za Gornji dom! Politiko: Trenutno stanje u borbi za Senat

 

Foto: Printskrin Politico


 
Zatvorena birališta u Arkasasu

Birališta u Arkansasu zatvorena su u 20.30 sati po lokalnom vremenu, što je 2.30 po srpskom

 
Republikanci odbranili sve svoje "tvrđave": Kentaki, Alabamu i Oklahomu
 
 
Rubio skromnom kampanjom do pobede

Birači Floride ponovno će izabrati republikanskog senatora Marka Rubija za treći mandat u odnosu na demokratskog zastupnika Vala Demingsa, predviđa CNN.

Rubio je zaostao u prikupljanju sredstava tokom trke i vodio je skromnu kampanju sa tek nekoliko javnih događaja i samo jednom debatom. To je, međutim, bilo dovoljno da se porazi Demings u državi koja je bila u crvenom trendu od prošlog ciklusa na sredini mandata, kada je još jedno nadmetanje u Senatu odlučeno ponovljenim prebrojavanjem glasova.

 

 

Republikanci ‘preoteli‘ tri mesta demokratama

Republikanci su u trci za Predstavnički dom ‘preoteli‘ tri mesta demokratama i trenutno zauzimaju 45 mesta. Republikancima su ta mesta doneli Ana Paulina Luna, Laurel Li i Kori Mils.

 

Projekcija: Ron Desantis ponovno guverner Floride
 

Guverner Ron Desantis, republikanski vođa Floride, osvojiće drugi mandat na čelu ove američke države, predviđa CNN. Desantis će, po svemu sudeći, osujetiti pokušaj demokrate Čarlija Krista da se vrati na svoj stari posao. On je ubedljivo pobedio na Floridi i preoteo demokratama okrug Majami-Dejd u kojem nijedan demokrata nije izgubio 20 godina.

Desantis vodi i u još jednom demokratskom uporištu - okrugu Palm Bič. Na prebrojanih 69 odsto glasačkih listića, Desantis vodi sa skoro milion glasova više od demokratskog kandidata.

 

 

Zatvorena birališta u Severnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji i Ohaju

U 1:30 po srpskom vremenu zatvorena su birališta u Severnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji i Ohaju

 
Džordžija: Republikanci pred porazom?

Jedna od ključnih borbi za Senat vodi se u Džordžiji između demokrata Rafaela Varnoka i republikanca Heršela Vokera. Zaostatak Vokera je veći nego što se očekivalo. U ovim trenucima Varnok je na iznad 60 odsto, dok je Voalker na samo 38. Analitičari očekuju da će se razlika smanjiti, ali upozoravaju da je zaostatak veći nego što se očekivalo.

 

Predviđanja za Predstavnički dom

 

Foto: Informer

 

Zatvorena birališta u šest država

Zatvorena su birališta u šest saveznih država, među kojima su ključne Džordžija i Florida.

Prema projekcijama, republikanac Tim Skot biće izabran za senatora u Južnoj Karolini, a njegov stranački kolega Rend Pol u Kentakiju. Ključna bitka u Džordžiji između Heršela Vokera i Rafaela Varnoka je još uvek neizvesna.

 
Predviđanja za Senat
 

Foto: Informer

 
Muškarac uhapšen, pretio nožem i tražio da se zaustavi glasanje

Muškarac je uhapšen jer je nožem pretio biračkom osoblju i zahtevao od njih da zaustave glasanje. 

Policijska uprava Vest Benda u Viskonsinu saopštial je da je 38-godišnjak priveden i da su svi članovi biračkog odbora nepovređeni. Glasanje je prekinuto na oko pola sata kako bi se rešio incident koji se dogodio u knjižari u kojoj se nalazi biračko mesto.

Visconsin se smatra najboljom šansom demokrata da svrgnu aktuelnog republikanskog senatora. Ron Džonson je jedini republikanac koji se bori za reizbor, i to u državi koju je Džo Bajden osvojio 2020.

To je ključno mesto koje demokrate treba da osvoje u slučaju da republikanci osvoje pobedu u nekoj od država koju su dosad držale demokrate. 

Grenel: Hej, Arizona! Predsednik Tramp ima poruku za vas

Republikanski bivši vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe Richard Grenel objavio je na Tviteru obraćanje Donalda Trumpa u kojima poziva Amerikance da ostanu u redu za glasanje na biračkim mestima, posebno u Arizoni gde je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

 

 

 

Zatvaraju se prva birališta

Prva birališta u SAD zatvorena su u utorak u 18 sati po lokalnom vremenu u delovima Kentakija i Indijane. Nakon što se zatvore i poslednja birališta u rano jutro po srednjoevropskom vremenu, trebaće još dosta vremena, upozorile su vlasti, da se utvrdi buduća "boja" Kongresa u Vašingtonu.

 

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres

 

KAKO GLAS LATINO POPULACIJE MOŽE DA PRESUDI IZBORNU TRKU ZA SENAT! 

 
Izlazna anketa: Glasači nezadovoljni stanjem u naciji, imaju uglavnom negativna mišljenja o Bidenu

Glasači na ovogodišnjim izborima na sredini mandata aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena uglavnom su nezadovoljni stanjem u državi i imaju većinom negativne stavove o predsedniku, a oko sedam od 10 glasača reklo je da ne bi volelo da se Bajden kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, pokazuju preliminarni rezultati izlazne ankete agencije za ispitivanje javnog mnjenja Edison riserč.

Više od sedam od 10 ispitanih reklo je da je manje nego zadovoljno načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, a oko jedne trećine nije samo nezadovoljno već je i ljuto zbog stanja u državi, preneo je Rojters.

Bajdenov rejting odobravanja iznosi oko 45 odsto, što je skoro identično sa rejtingom odobravanja Donalda Trampa pre četiri godine, na izborima na sredini njegovog mandata. Malo manje od polovine glasača reklo je da Bajdenova politika uglavnom šteti zemlji, pri čemu oko 36 odsto smatra da njegova politika uglavnom pomaže, dok ostali ispitanici kažu da ne prave nikakvu razliku. Istovremeno, oko šest od 10 glasača ima negativno mišljenje o Trampu, a četiri od 10 pozitivno.

Inflacija je na vrhu liste pitanja koja brinu birače, a na drugom mestu je abortus. Oko jedne trećine ispitanika navodi da je inflacija najvažnije pitanjem koje opredeljuje njihovo glasanje, a oko 27 odsto je navelo abortus. Samo oko jedne četvrtine glasača pozitivno se izjasnilo u vezi sa trenutnim stanjem ekonomije, oko tri četvrtine negativno, a oko četiri od 10 ga smatra potpuno lošim. To je lošiji rezultat nego na izborima 2018, kada je 68 odsto birača reklo da je stanje u ekonomiji odlično ili dobro, kao i na predsedničkim izborima 2020, kada je isto reklo 49 odsto, navodi Rojters.
 

Prva pobeda republikanaca!

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca u Kongres prvi put za 32 godine. Republikanac Džejms Mojlan pobedio je na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu SAD!

Dok kontinentalni deo SAD još uvek glasa, ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku je već objavilo rezultate izbora. Delegat Guama u Kongresu nema pravo glasa i bio je iz redova demokrata od 1993.
Mojlan će biti tek drugi republikanac poslat u Vašington od 1972. godine, a na poslednjim izborima 2020. godine kandidat "crvenih" dobio je samo 21 odsto glasova. 

 

 


Smenjena dva člana biračkog odbora u Džordžiji, učestvovali u napadu na Kapitol

Dva člana biračkog odbora u Džons Kriku u američkoj saveznoj državi Džordžiji udaljeni su sa birališta nakon što su se na društvenim mrežama pojavile njihove objave o učestvovanje u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. godine.    

Zvaničnici okruga Fulton uklonili su dvoje radnika s birališta, navodno majku i sina, nakon što su se pojavile objave, izvijestio Vašington post.

 
Savezne države u kojima je ishod izbora neizvestan 

Pensilvanija: Državni tužilac, demokrata Džoš Šapiro, suočava se s Dagom Mastrianom, državnim senatorom kojeg podržava Donald Tramp.

Džordžija: Pre dve godine Bajden je postao prvi demokrata koji je pobedio u Džordžiji od 1992. godine. Očekuje se da će trka biti neizvesna jer se demokrata Rafael Varnok bori protiv fudbalske zvezde Heršela Vokera kojeg podržava Tramp, a koji se snažno zalaže protiv abortusa. 

Arizona: Predseednik SAD-a Džo Bajden postao je prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu od 1996. godine, kada je  Bil Klinton dobio najviše glasova u toj državi. U trci za guvernera u Arizoni suprotstavljaju se bivša voditeljka koju podržava Tramp, Kari Lejk, i državna sekretarka Arizone Kejti Hobs. 

 
Glasačko mesto u Ilinoisu pogođeno sajber napadom

Kancelarija službenika okruga Šampen, koja upravlja izborima za taj okrug, doživljava usporavanje veb stranica, za koje se sumnja da su posledica namernog sajber napada, saopštio je okrug Ilinois.

 

Džon Bolton otkriva raspoloženje kod demokrata, sve miriše na poraz!

 

Veća izlaznost od očekivane u Mičigenu

Ankete širom Mičigena pokazuju veću izlaznost birača nego što se očekivalo, rekao je portparol Stejt departmenta Mičigen Džejk Rolou.

"Upravo smo čuli da su anketari širom zemlje iznenađeni koliko ljudi dolazi lično da glasa", naveo je on.

 

Tri moguća scenarija nakon izbora za Kongres, demokratama se ne piše dobro!
Ilon Mask pozvao Amerikance da glasaju za stranku Donalda Trampa!

 

Smenjena dva člana biračkog odbora u Džordžiji

Dva člana biračkog odbora u Džons Kriku u američkoj saveznoj državi Džordžiji udaljeni su sa birališta nakon što su se na društvenim mrežama pojavile njihove objave o učestvovanju u neredima na Kapitolu 6. januara 2021., javljaju američki mediji. Zvaničnici okruga Fulton uklonili su dvoje radnika sa birališta, navodno majku i sina, nakon što su se pojavile objave, naveo je Vašington post.

 
Pretnja bombom u Luizijani

Biralište u američkoj saveznoj državi Louizijani premešteno je iz jedne škole u drugu nakon što je stigla pretnja bombom, prenosi NBC News.

Informaciju je potvrdio Džon Tobler, zamenik sekrtetara za komunikacije i odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Louizijane. Tobler je rekao da je pretnja upućena Kener Diskaveriju, školi koja se nalazi oko 20 minuta van Nju Orleansa. Novo biračko mjesto je osnovna škola u istom okrugu.

 

Tramp glasao: Ovo će biti sjajna noć

Bivši predsednik SAD Donald Tramp dao je izjavu ispred svog biračkog mesta u Palm Biču u američkoj saveznoj državi Floridi, gde je glasao sa suprugom Melanijom.

 

"Mislim da ćemo imati sjajnu noć", rekao je Tramp, a na pitanje hoće li se kandidovati za predsednika za dve godine nije konkretno odgovorio. 

 


 

Ključne države

Ključne države na izborima su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Ohajo, Pensilvanija i Viskonsin. Rezultati u njima uticaće na način na koji će se rešavati ključna pitanja u zemlji - abortus, ekonomija, kriminal i obrazovanje, izveštava Foks news.

Pensilvanija je država na koju demokrate najviše obraćaju pažnju na ovim izborima. Aktuelni senator Pat Tumi, republikanac, ne kandiduje se za ponovni izbor, a demokrate se nadaju da je upravo ovo njihova šansa da preuzmu mesto. Trka se vodi između republikanca Mehmeta Oza, slavnog TV doktora i demokrate Džona Fetermana, zamenika guvenera države.

Foto: Tanjug/AP

Slavni dr Mehmet Oz ispred biračkog mesta

S druge strane, republikanci se nadaju pobedama u Nevadi i Džordžiji, u obe države ankete pokazuju ogroman porast u odnosu na demokrate. U Džordžiji Rafael Vornok će morati da se zadrži na svom mestu da bi obezbedio demokratama većinu. Njegov protivkandidat, Heršel Voker, srozao se u anketama nakon skandala o pravima na abortus pošto se pokazalo da je platio dva abortusa za svoje partnerke, iako se sada izjašnjava kao vatreni protivnik "ženskih reproduktivnih prava".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa Berak

pre 1 godinu

Dobice demokrate na isti nacin kako je i Bajden dobio. A ako se dogodi nemoguce da dobiju republikanci pre ce izbiti rat sa Kinom. Nista to ne menja u spoljnoj politici i ne treba se zanositi.

ratko

pre 1 godinu

raspala Pelosi i dementni Bajden to najbolje oslikava lice Amerike

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)
EURO 2024

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)

Na dan meča sa Dancima (21.00, RTS 1, Arena Premijum 1) u poslednjem kolu grupne faze takmičenja, Fudbalski savez Srbije podsetio je na podršku koju naši fudbaleri imaju i od najboljeg tenisera ikada Novaka Đokovića.

25.06.2024

07:50

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Slatko od breskvi bez šećera! Domaćice će uskoro samo ovakve zdrave zimnice praviti!
RECEPT SAVREMENIH DOMAĆICA

Slatko od breskvi bez šećera! Domaćice će uskoro samo ovakve zdrave zimnice praviti!

Slatko od breskvi je tradicionalni recept koji se generacijama prenosi s kolena na koleno, donoseći radost i sladak ukus leta u mnoge domove. Ove godine, breskve su poranile, što je dodatno obradovalo sve domaćice koje jedva čekaju da naprave ovu ukusnu poslasticu. U skladu sa savremenim trendovima zdravije ishrane, predstavljamo vam verziju ovog omiljenog recepta bez dodatog šećera.

24.06.2024

17:00

Džet set

Srbija