• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

10.11.2022

19:05

DŽO, NEMAŠ ŠANSE! Demokrate se okreću protiv Bajdena: Njegova kandidatura donosi propast - SIGURNU POBEDU TRAMPA!

AP/Photo

Vesti

DŽO, NEMAŠ ŠANSE! Demokrate se okreću protiv Bajdena: Njegova kandidatura donosi propast - SIGURNU POBEDU TRAMPA!

Podeli vest

Iako su podržali Džoa Bajdena 2020. godine, sada kažu da bi ponovno kandidovanje predsednika bila „tragična greška“

Levičarska fondacija RootsAction pokrenula je kampanju u kojoj zahteva da Demokratska partija kandiduje nekog drugog umesto predsednika Džoa Bajdena na izborima 2024. godine.

Navodeći Bajdenov nizak rejting i rizik od pobede republikanaca, grupa traži progresivnijeg kandidata, koji bi doneo„sistemske promene”. Fondacija je prikupljala sredstva za Bajdena 2020. godine, nakon podrške progresivnom senatoru Berniju Sandersu na izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

„Iako cenim mnoge dobre stvari koje je Bajden predložio – konkretno, smanjenje studentskog duga i plan spasavanja američke ekonomije – nisam uverena da je Džo Bajden lider koji će odneti pobedu nad republikanskim kandidatom“, rekla je predstavnica države Nju Hempšir Šeri Frost na veb stranici fondacije  u sredu. Frost je navela „fatalnu disfunkciju u američkoj ekonomiji“ i Bajdenovu bliskost „vojno-industrijskom kompleksu i oligarhiji“ kao faktore koji stoje iza njene podrške kampanji „Džo, ne kandiduj se“.

„Ne bi trebalo da se kockamo sa niskim rejtingom Džoa Bajdena“, rekli su predstavnici fondacije. Oni navode da je potreban novi kandidat kako bi „demokrate imale šanse za pobedu“ protiv republikanaca na predsedničkim izborima 2024. godine.

Argument fondacije RootAction je potkrepljen anketama. Bajdenov rejting pao je na 36 odsto u julu, a anketa Rojtersa pokazala je da je ta cifra iznosila 39 odsto u ponedeljak, dan pre izbora za kongres.

Uprkos Bajdenovom lošem rejtingu, njegova stranka je nadmašila očekivanja u izborima za kongres.

Predviđeno je da republikanci ponovo preuzmu Predstavnički dom, dok je kontrola nad Senatom neizvesna jer Nevada i Arizona prebrojavaju još prebrojavaju glasačke listiće, a Džordžija ide u drugi krug izbora u decembru.

Bajden, koji će 2024. napuniti 82 godine, rekao je u sredu da je njegova „namera“ da se ponovo kandiduje i da će se o tome oglasiti u narednoj godini. Iako je dodao da svi žele da se on kandiduje, veliki broj istaknutih demokrata – uključujući senatora Zapadne Virdžinije Džoa Mančina i njujoršku predstavnicu Aleksandriju Okasio-Kortez – uskratili su svoju podršku predsedniku.

Ko god da bude nominovan od demokrata 2024. godine, mogao bi da se bori za predsedničko mesto protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je ove nedelje obećao da će dati „veoma veliku najavu“ 15. novembra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija