• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

11.11.2022

22:13 >> 22:35

UKRAJINSKA VOJSKA POBEGLA IZ OPITNOG! Kijev planira napad na Rusiju - Herson prepun mina

Printskrin

Vesti

UKRAJINSKA VOJSKA POBEGLA IZ OPITNOG! Kijev planira napad na Rusiju - Herson prepun mina

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 261. dan

 

Maksar: Značajna nova oštećenja na brani Nova Kahovka

Značajna nova šteta na velikoj brani Nova Kahovka na jugu Ukrajine može se videti nakon povlačenja Rusije iz obližnjeg grada Hersona, saopštila je danas američka kompanija za satelitske snimke Maksar.

Maksar je naveo da slike koje su danas napravljene pokazuju da je oštećeno i nekoliko mostova na reci Dnjepar, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kakhovka Hidroelektrana

Satelitski snimci od jutros otkrivaju značajna nova oštećenja na nekoliko mostova i brani Nova Kahovka nakon ruskog povlačenja iz Hersona preko reke Dnjepar, naveo je Maksar u saopštenju.

Delovi severnog dela brane i kapije namerno su uništeni, naveo je Maksar.

Ukrajinska vojska pobegla iz mesta Opitno

Ukrajinska vojska pobegla je iz mesta Opitno nakon dugotrajne opsade ruskih snaga, saopštio je zamenik komandanta Prve Slavjanske brigade Oleg Gorlenko.

-Naše jedinice ušle su u grad i učvrstile položaje oko Opitnog i trenutno se sprovodi čišćenje od neprijateljskih jedinica, kazao je on.

Takođe je rekao i da ukrajinska vojska nije se samo povukla, već je zapravo pobegla jer su ruske jedinice na tim položajima našli napuštene i radio stanice i dokumenta što se obično ne dešava prilikom povlačenja.

Herson pun mina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su ruske snage ostavile "puno mina" nakon povlačenja iz grada Hersona.

Foto: Tanjug/AP/pool

Vladimir Zelenski


Naveo da i da pristup novinarima neće biti moguć dok se ne razminiraju barem glavne ceste u gradu.

Ukrajinci slave u Hersonu

 

 

 

Vazdušna opasnost u dve ukrajinske oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti na istoku Ukrajine, kao i u rejonima DNR koji su pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Zelenski: "Istorijski dan"

Zelenski je objavio izjavu na svom zvaničnom Telegram kanalu. Rekao je da je to "istorijski dan" i da ljudi u južnom gradu "nikada nisu gubili nadu".

"Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvek opravdana – i Ukrajina uvek dobija svoja leđa.

Pronađena tela

Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je da se istražuje tri tela pronađena tokom pretresa u oblasti Herson kako bi se utvrdilo da li su žrtve ratnih zločina.

Vojnici su pronašli tela u podrumu u Berislavu, severno od Hersona duž reke Dnjepar, i otkrili da imaju polomljene lobanje. Tužilac je rekao da je u toku istraga radi utvrđivanja povezanosti sa ratnim zločinima.

Šolc i Zelenski o situaciji u Hersonu

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji ga je obavestio o najnovijim dešavanjima u Hersonu, saopštio je Berlin.

Njih dvojica su osudili napade ruskih oružanih snaga na civilnu infrastrukturu i razgovarali o načinima jačanja ukrajinskog energetskog sektora, preneo je Rojters.

Šolc je rekao da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu energetskom infrastrukturom i protivvazdušnom odbranom.

Karta povlačenja iz Hersona

 

 

Ukrajinske snage granatirale predgrađe Nove Kahovke

Ukrajinska vojska gađala je iz artiljerijskih sistema predgrađe Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

- Oštećeni su stambeni objekti, automobili, dalekovodi - rekao je Leontjev. Takođe je dodao da Kahovska hidroelektrana nastavlja da radi, uprkos intenzivnom granatiranju ukrajinske vojske. Međutim, rad hidroelektrane u budućnosti može biti doveden u pitanje, jer se nalazi između desne i leve obale Dnjepra.

LNR: Pronađeno oružje kojim su planirani teroristički napadi

U samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici pronađena je određena količina oružja kojim su planirani teroristički napadi na tom području, rekao je danas portparol bezbednosnih snaga LNR za TASS.

"U jednom okrugu LNR, ruske bezbednosne službe su pronašle sakriveno oružje ukrajinskih sabotera koji su planirali da izvedu terorističke napade u severnim oblastima LNR", naveo je portparol bezbednosnih snaga.

Ukrajinski vojnici u Hersonu

 

 

 

Erdogan i Orban pozvali na hitan prekid vatre!

 

Eksplozije iznad Nove Kahovke

Oko pet eksplozija odjeknulo je na nebu iznad Nove Kahovke. Prema preliminarnim podacima, dejstvovala je PVO, javlja reporter Sputnjika. Ukrajinska vojska intenzivirala je raketne udare na Kahovsku hidroelektranu i civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, saopštio je predstavnik administracije Ruslan Agajev.

Ukrajinske oružane snage ulaze u Herson iz kojeg se rano jutro povuka ruska vojska

 

Ruske snage drže Ukrajince na 30 km od prelaza na Dnjepru

Ruske trupe drže ukrajinske snage potisnute na udaljenosti od 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general poručnik Igor Konašenkov.

On je na brifingu za novinare rekao da ruske trupe koriste artiljeriju, avijaciju i mine da bi držale ukrajinske snage na 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, preneo je TAS S.

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prethodno je naložio da se preduzmu sve mere za bezbedno prebacivanje trupa iz Hersona sa desne obale reke.

 

 

Kremlj o G20: Putin odlučio da ne napušta Rusiju

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o neučestvovanju na samitu G20 uslovljena je njegovim rasporedom i potrebom da bude u Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Upravo je predsednik države doneo ovakvu odluku, koja je povezana s njegovim rasporedom i neophodnošću da bude u Rusiji“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara zašto je ruski predsednik odlučio da ne učestvuje na samitu G20.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije potvrdilo Sputnjiku da će rusku delegaciju na samitu u Indoneziji predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Samit G20 održaće se na indonežanskom ostrvu Baliju od 15-16. novembra.

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra

 

Ukrajinska zastava na 13 km od Hersona! 

Lokalno stanovništvo u Belozerki udaljenoj 13 km od Hersona skida i pali ruske bilborde, istakli su i ukrajinsku zastavu.

 

 

 

Ruski inženjerci digli u vazduh Antonovski most posle povlačenja?!

 

 

 

Bajden "otkačio" Zelenskog


Amerika ukinula sankcije na transakcije ruske ambasade!

Hiljade vojnika, posle obuke u Britaniji, stiže kao pojačanje

Posle verovatne zimske pauze u borbenim dejstvima u Ukrajini, ukrajinska vojska će dobiti pojačanje od nekoliko hiljada vojnika koji sada prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Rojters.

 

Zelenski: Nisam zalupio vrata pregovorima!

 

Ministar odbrane Ukrajine: Rusi će se nedelju dana povlačiti iz Hersona

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će trebati najmanje nedelju dana da se ruske snage povuku iz grada Hersona na jugu Ukrajine. Prema obaveštajnim procenama, Rusi u Hersonskoj oblasti još uvek imaju oko 40.000 vojnika i ruske snage se još uvek nalaze u gradu i oko njega, rekao je Reznikov za Rojters. 

"Nije lako povući toliko vojske u jednom ili dva dana. To će trajati najmanje nedelju dana", rekao je Reznikov..

 

Rogov: Plaćenici u zaporoškom pravcu

Kijevske vlasti su koncentrisale veliki broj plaćenika iz Poljske u zaporoškom pravcu, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

"Na liniji fronta u Zaporožju, kijevski režim je okupio veliki broj plaćenika. Prema našim procenama, samo poljskih plaćenika ima preko pet hiljada", rekao je on agenciji.

Prema njegovim rečima, u redovima plaćenika ima i dosta imigranata iz Gruzije i predstavnika različitih međunarodnih terorističkih grupa, uključujući Džabhad al-Nusra i Daeš.

Bajden: Dok se Putin ne povuče...

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ne vidi način da se konflikt u Ukrajini reši bez povlačenja ruskih trupa odatle.

„Ne mislim da će sukob biti rešen dok Putin ne napusti Ukrajinu“, rekao je Bajden novinarima na putu do vazduhoplovne baze Endruz, odakle će krenuti na inostranu turneju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zana

pre 1 godinu

Sada je najbitnije da Ukrajinci napadaju,unište i izbace Ruske agresore što dalje iz Ukrajine. Neka Rusija pati jer to je i tražila.

Bungi

pre 1 godinu

Nije to Rusija tražila već Ukrajina i njihov mentor SAD.2014. su u Kijevu vojnim pučem podržanim od SAD zbacili svog legalno izabranog predsjednika a u Odesi su spalili žive 50 ukrajinskih građana ruske nacionalnosti.Ćeraćemo se još!

Marko

pre 1 godinu

Ma jeste i marsovci su sleteli 2014 u Crnu Goru, Karlo Veliki ustao iz groba a svi mi preziveli smak sveta.... idi bre, leci se, kad verujes u te bajke....

Boja

pre 1 godinu

Zaboravio si dodati, legalno izabranog proruskog predsjednika. Putinovu marionetu.

mate

pre 1 godinu

vidin jos ima onih koji veruju u vilenjake i novinare

pax_orion

pre 1 godinu

A tko je naoružavao tu poibunjenu stoku i tko ih je angovorio na pobunu?Sada bi i albanci sa kosova trebali napraviti referendum i pripojiti se albaniji jer vidim da vi podržavate takve referendume pa se onda žalite putinu što kosovo nikada više neće biti okupirano od strane srbije

regler

pre 1 godinu

Rusi su noca zavrsili pregrupisavanja i digli mostove za sobom. Promenite izvore informacija, losi su.

Zoda

pre 1 godinu

Rusija, DRUGA VOJNA SILA PO SNAZI... ali u Ukrajini.

TT

pre 1 godinu

Rusija slaba i raspala drzava koja pokusava da glumi silu, a ne ide im...

Ivan

pre 1 godinu

Lijepo je vidjeti kako vam braća bježe kao štakori, vas i rusa koliko ono, 300 milijona? i u svim ratovima bježe hahahha

Mile

pre 1 godinu

Ukrajinci su ipak zarobili u Hersonu ( u dvoristu jedne fabrike u predgradju) prve ruske tenkove (10) i BMP-2 (7). Njih je cuvao samo jedan strazar, ruski vojnik ( novomobilisan) , kojega su izgleda zaboravili da obaveste da se povuce. Ostalih, preko 3000 komada vojne tehnike i art orudja rusi su evakuisali preko reke... neko je rekao da su rusi uspeli da "evakuisu 30 000 ljudi za 36 sati", samo je zaboravio da je evakuacija pocela celu nedelju prije, prvo su otisli stabovi i pozadinske jedinice , skoro 10 000 ljudi a tek onda polako borbene jedinice tako da povlacenje nije bilo za "36 sati" nego trajalo je celih nedelju dana.

sledeća vest

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!
Fudbal

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!

Fudbalska reprezentacija Brazila eliminisana je u četvrtfinalu Kupa Amerike od Urugvaja posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca! To je bio povod za mnoge da se prisete neobične situacije sa prethodnog Mundijala, kada je jedna mačka "proklela" brazilski nacionalni tim! Kod temperamentnih i sujevernih južnoamerikanaca može se pronaći nekoliko sličnih primera, u kojima je "vudu magija" umešala svoje prste!

08.07.2024

20:55

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija